realne szanse studiowania w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich,

mimo ze jest tu juz kilka watkow odnosnie studiow w Niemczech, to nie znalazlam inf, czy tam studiowac warto, czy latwo sie doostac itp. Dziwi mnie, ze na stronach uniwerystetow nie ma podanych list przedmiotow na maturze, ktorze bierze sie pod uwage przy rekrutacji na dany kierunek. Interesuje mnie jedynie pln Niemiec - Schleswig Holstein, Berlin, Bremen, Mecklenburg-Vorpommern - czy sa tam dobre, ale nie maksymalnie ciezkie do dostania i utrzymania sie (pod wzgledem zaliczen) uniwersytety, i najwazniejsze - bez oplat za studia typu 500Eu za semestr. Interesuja mnie kierunki spoleczne, ze tak to ujme - socjologia, pedagogika, zdrowie publiczne. Pod jakim wzgledem uczelnie przyjmuja na takie kierunki?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje i podpowiedzi
Co do opłat:
http://www.studis-online.de/StudInfo/Gebuehren/#bundeslaender

Zerknij sobie na powyższy link i sprawdź gdzie nie ma opłat. Poza tym pisz bezpośrednio do uczelni, które Cię interesują. Pytaj o wszystko (ja pytałam w punktach, wtedy łatwiej jest o konkretną odpowiedź). I zapytaj na wszelki wypadek o te opłaty.
Pozdrawiam
Właśnie jak pisałam na konkretne uczelnie, to mi odpisywali bardzo ogólnie, że nic z tego nie wynikało albo dawali linki, z których też nie dowiedziałam się nic konkretnego. Dlatego pytam tych, co mają pojęcie "od wewnątrz".

Czyli jedynie w Mecklenburg-Vorpommern i Schleswig-Holstein nie ma w ogóle albo są b. niskie Studiengebühren.
A co chcesz studiować, jeśli można wiedzieć?? Podaj mi może Twój nr gg albo mail, to wyślę Ci co mam.
Wiem że w Berlinie też są niskie opłaty.
Z Niemcami Zachodnimi jest tak: co prawda są wysokie opłaty i koszty, ale jest większa szansa znalezienia pracy. Więc albo niskie koszty i niskie zarobki (euro/godzinę dla studentów i nie tylko), albo koszty ale i wysoka pensja:)
Ale chodzi głównie o to, że właśnie za 2 tyg wyjeżdzam na pewien czas na płn Niemiec i cięzko by mi było zaczynać na płd od zera, bez zadnych znajomosci, no i bez znajomosci Plattdeutsch, ktorym tam sie mowi. A tu mialabym nieco ulatwiony start. Zreszta moj mail: [email] [gg] . :)

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie