nowa w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
witam !!!!jestem osoba ktora od niedawna jest w niemczech, przyjechalam tu do mojego chlopaka, ktory ma jednoosobowa firme, jakie mam tutaj prawa i czy wogole bede mogla sie tu starac o prace
jezeli jest ktos kto moglby mi doradzic jak zorganizowac sobie tu pobyt z gory bardzo dziekuje
z tego co wiem to pracowac legalnie nie mozesz..chyba ze bedziesz studentka...albo moze jest cos takiego ze skoro twoj chlopak ma jednoosobowa firme i stalby sie twoim mezem to moze wtedy bys uzyskala pozwolenie o prace... kto wie:) zostaje ci chyba tylko szukac czegos na wlasna reke...powodzenia:)
czesc
wiesz moze cos na temat Studienkolleg, podobno nauka tam jest bezplatna. ja na razie wybieram sie do VHS. chce nauczyc sie troche jezyka, studia skonczylam w Polsce, tutaj natomiast chcilabym tez cos zaczac ale bez jezyka ani rusz , pozdrawiam
Hej,jesli chodzi o pozwolenie na prace to wiem cos na ten temat.Moja przyjaciolka ze Slowacji stara sie bezowocnie o pozwolenie na prace,tez przyjechala tu do swojego chlopaka.Na takie pozwolenie nie masz raczej szans.Chyba,ze znajdziesz firme,ktora wystapi w niemieckim Arbeitsamt o pozwolenie na prace dla ciebie.Jesli natomiast wyjdziesz za maz za kogos z obywatelstwem niemieckim,dostajesz pozwolenie bez problemu:)Brutalne,ale prawdziwe.Nawet jesli udasz sie do urzedu pracy,to beda cie tam wzywac raz na jakis czas,ale tak naprawde nic nie moga ci pomoc.Jako studentka mozesz pracowac,ale tylko w okreslonym wymiarze godzin i nie mozesz zarabiac wiecej niz kilkaset euro.Nie wiem dokladnie jaka to jest kwota.Zycze powodzenia:)
ja tez slyszalam ze ten studienkolleg jest bezplatny, gdzies nawet na tym forum ktos o tym pisal... a studenci moga pracowac tutaj ale tylko do 400€ na miesiac...to wiem napewno:)
Studienkolleg jest dla osob, ktore nie moga od razu podjac studiow, poniewaz ich matura nie jest rownoznaczna z matura niemiecka. Dla osoby, ktora juz studia skonczyla Studienkolleg w ogole nie ma najmniejszego znaczenia.

>a studenci moga pracowac tutaj ale tylko
>do 400€ na miesiac...to wiem napewno:)

A skad to wiesz? W moim gornie znajomych sa osoby, ktore zarabiaja wiecej - legalnie. Zarowno niemcy jak i obcokrajowcy. Chodzi o to, ze jako student nie mozna pracowac wiecej niz 20 godzin na tydzien ze wzgledu na ubezpieczenie. A obcokrajowcy musza jeszcze wziac pod wuwage swoje pozwolenie na prace.

Jak widzsz aagutka ludzie maja rozne informacje, dlatego moja rada: Popytaj w urzedach a dostaniesz informacje z pierwszej reki.
dzieki wszystkim za informacje, sprobuje sie zameldowac tutaj a pozniej zobacze co bede mogla zrobic dalej.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Brak wkładu własnego