KINDERGELD itp-jak to jest

Temat przeniesiony do archwium.
Czy jezeli matka pobiera w Niemczech elterngeld,i kindergeld a chce mieszkac w polsce albo wyjechac na pare mies.to czy nadal moze pobierac te zasilki??czy nie moze sie przeprowadzic
Zalezy kto pobiera Kindergeld.Jezeli ojciec dziecka i on pracuje w Niemczech(placi podatki) to moze pobierac,nawet jesli dziecka nie ma w Niemczech.
Zalezy kto pobiera Kindergeld.Jezeli ojciec dziecka i on pracuje w Niemczech(placi podatki) to moze pobierac,nawet jesli dziecka nie ma w Niemczech.
no tak,a jezeli jestem z nim bez zw.malzenskiego ,i wyjezdzam z niemiec to on zostaje sam bez dziecka to k9ndergeld 3ba raczej jakos cofnac...no bo jak aby facet bez dziecka przy sobie dostawal kase na dziecko...

hmm...
Ula jesli ojciec dziecka (niemiec) je uzna to kindergeld dostaniesz chyba ze on bedzie je chial ,ale dostaje je osoba ktora sprawuje opieke nad dzieckiem,elterngeld nalicza sie do 80% wyplaty wczesniejszej, platne przez rok co miesiac jak bedziesz na macierzynskim .nie pracujac wczesniej chyba daja 300 eur ale tobie nie dadza chyba ze masz w de pozwolenie na pobyt i pracujesz legalnie.Zreszta naleza ci sie alimenty od ojca dziecka .
Madzia..ok mam pozwolenie na pobyt otrzymam kindergeld..bo mam podpis "ojca"(niiemiec).Takie moje pytanie:Czy jezeli mam podpis niemca a on nie jest praw.ojcem i nie jestem z nim w zwiaazku..moge wyjechac z dzieckiem do innego kraju?Czy kindergeld wtedy tez dalej moge pobierac?
Obojetnie gdzie bedziesz mieszkac kindergeld bedziesz otrzymywac od panstwa niemieckiego na konto ktore im podasz przy skladaniu wniosku o kindergeld.Jesli on nie jest prawdziwym ojcem tylko wpiszesz go w metryke dziecka i on je zna to co z alimentami zgodnie z prawem jesli nie jestescie razem on musi ci placic alimenty na dziecko.Ja nie rozumiem po co wpisywac ojca niemca a nie prawdziwego do metyki tylko ze wzgledu na ten kindergeld? Jesli on je uzna bedzie mial prawo do dziecka.No i jesli wyjdzie na jaw oszustwo to tez nie mile konsekwencje cie czekaja.
Nagmatwane masz te pytania.Dziecko ma nazwisko nie swojego ojca?Jesli tak to w swietle prawa,jest jego dzieckiem.Poznie mozesz miec problemy(wejdz na www.uwaga.onet.pl)z wyjazdem z Niemiec.A wogole to chodzi tylko o ten KIndergeld?
Po co dawac obcej osobie prawa do wlasniego dziecka?.Jesli sie poklucicie przeciez on moze zglosic na policje ze mu ukradlas dziecko i chcesz wyjechac do Polsce to ci zabiora dziecko i mu dadza.Pamietaj ze on jesli mu sie zechce moze miec wplyw na zycie dziecka .Po 2 musisz zlozyc wniosek o obarczenie go alimentami a czy on bedzie je placil na nie swoje dziecko a jak tego nie zrobisz to bedzie dziwne dla urzedu i moga cos podejrzewac?Moim zdaniem wpisz do metryki prawdziwego ojca i tyle a olej tego niemca i te kindergeld bo nie warto sie w takie cos bawic!papa
Pytalam ogolnie,taie pyt.akurat na mysl mi przyszly,a to nie znaczy ze w 100 proc.jest tak jak tu pytalam..a wiem ze to roznie moga niektorzy odbierac-a nieptrzebnie:)

Wlasnie dzis sie dowiedzialam ze jesli kobieta ma dziecko z niemcem a on wyjechall i nie chce podpisac papierow,to i tak dziecko ma status niemiecki a matka otrzymuje odp.pomoc....lol...zaskoczylo mnie.-

hmm...jutro kolejna wizyta w org.apropo zycia w niem-..aj aj...kazdy inaczej mowi ze juz sama sie powoli gubie: )
a wiec...wrocilam od pewnego oddzialu gdzie powiedzieli iz-matka polka gdy ma zameldowanie,pozwolenie na pobyt ale nie pracowala itd.pomocy ARGE itd jej nie przysluguje..Dopiero pomoc uzyska gdy ojciec podpisze papiery to otrzyma kobieta pomoc ale dopiero po urodzeniu dziecka.

wszedzie informuja inaczej..powiem wam ze mozna cholery dostac.

wie ktos moze jak to jest z oddaniem dziecka do adopcji w niemczech...jakies linki ma ktos?
no ale jesli oddasz dziecko to zadnej pomocy socjalnej od panstwa niemieckiego nie dostaniesz ! bo ta pomoc bylaby dla dziecka-obywatela niemiec i ciebie jako jego opiekuna prawnego.Przeciez kindergeld nie beda ci dawac jak je oddasz!

Poza tym z twoich postow wynika najpierw ze ojcem dziecka jest polak potem ze chcesz dla kasy wpisac niemca za jego ojca a na koncu ze dziecko oddajesz do adopcji dobrze rozumiem?
Ja mam bardzo pokręcona sytuację: bo za miesiąc wyjeżdżam do Niemiec na stałe z moim drugim mężem i dzieckiem z pierwszego małżeństwa. Mój obecny mąz ma pochodzenie niemieckie, ale nie adoptował mojego syna(i nie ma szans na adopcję). Ja będę pracować w irlandzkiej firmie i moje podatki będą odchodzic do irlandii. Ale mój mąz będzie pracować dla niemieckiej firmy. Czy będzie mógł pobierac na moje dziecko Kindergeld?
Normalnie po 6 miesiacach legalnej pracy w de mozna sie starac o kindergeld (dziecko obywatela niemiec ma je automatycznie od urodzenia )ale w twojej stytuacji gdy maz nie jest ojcem dziecka a ty pracujesz dla irlandzkiej firmy nie mam pojecia jak to bedzie.Najlepiej idzcie sie pytac do urzedow.
madziaa gdybym byla wtakiej a nie innej sytuacji to bym calosc na poczatku opisala dla jasnosci.a skoro zadaje tylko pytania to wnioskowac mozna ze chce uzyskac odp...a ze pytam to nie znaczy ze na podst.pytan chce aby ktos sie domyslal ze chce oddac dziecko ze ojciec to niem lub polak itd.

nie bede sie tlumaczyc dlaczego zadaje te pytaniaa dot.tematu w topic`u...po prostu jest pyt a jak ktos chetny to poda odp.

pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Życie, praca, nauka