JAK ZDOBYĆ MELDUNEK W NIEMCZECH?!-HELP!

Temat przeniesiony do archwium.
Niedługo otrzymam obywatelstwo.Jak zdobyć meldunek w Niemczech? Pomocy...
Juz cos bylo na ten temat. Nie wiem na ile moze byc pomocny ten link, ale zerknij tam:
https://niemiecki.ang.pl/meldunek_w_niemczech_10057.html

W normalnym przypadku to meldunek sie dostaje w Einwohnermeldeamt w miescie, w ktorym chcesz mieszkac. Musisz znalezc mieszkanie i pozniej isc tam sie zameldowac.
Jak to jest w twoim wypadku, to nie wiem. Zalezy od wielu czynnikow.

Umiesz w ogole niemiecki?
Wielkie dzięki. Pozdrawiam
Przeczytałam ale niewiele mi to wyjaśniło...kurcze właśnie,że ja nie chcę korzystać z pomocy rodziny czy znajomych (nie chcę meldować się wstępnie u nich) a na podanym przez ciebie forum tylko o tym piszą....pomijając już awanturę i język polski, hehe...pozdrawiam i dzięki mimo wszystko.
Kurde czytam i piszę wyrywkowo...sorki...hehe
No więc tak, znam niemiecki na tyle by sama sobie poradzić w Niemczech i nie zaginąć bez śladu...pracowałam tam już dość długo.
Nie wiem tylko jakie panują zasady odnośnie tego meldunku: gdzie mam się o to starać...nie wiem od czego zacząć.
Zacznij od znalezienia mieszkania na niemieckich stronach internetowych.Jesli już cos wybierzesz,to postaraj sie przekonac wynajmujacego,ze nie bedziesz miala zadnych zaleglosci z platnosciami.Najczesciej trzeba zaplacic kaucje w wysokosci ok.5[tel]euro.Potem umow sie kiedy odbierzesz klucze i podpiszesz umowe najmu.Z ta umowa wystarczy pojsc do Einwohnermeldeamtu i zamelduja Cie bez problemu. Powodzenia.
ogromne dzięki :) to już jakiś postęp...
Powodzonka. Dzięki.
Masz racje.. z rodzinka najlepiej wychodzi sie ale na zdjeciu! Tez zameldowalismy sie u rodziny ale to byl blad! Na szczescie obcy ludzie duzo nam pomogli i mamy po 3 miesiacach juz swoje mieszkanko! Duzy plus dla Ciebie ze znasz jezyk.. ale meldunek musisz gdzies miec bez tego ciezko ci bedzie cos zalatwic w Job Center!
Amarika.... święte słowa. Ja też zameldowałem sie u rodziny i był to błąd. Z rodziną faktycznie to najlepiej na zdjęciu i tak z boku żeby dało się wyciąć. :D
Zalezy gdzie chcesz zamieszkac.. Jezeli w okolicach Hannoveru to moge Ci pomóc!
Amarika!
Jeśli twoja ewentualna pomoc w osiedleniu się w okolicach Hannoveru jest aktualna, z przyjemnością z niej skorzystam, jeśli możesz napisz coś więcej na [gg] lub na e-mail: [email]
Od kilku miesięcy borykam się z problemem osieldenia, co skłoniło mnie do szukania pomocy również tutaj. z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
Mam pytanie czy do zameldowania się w Niemczech wystarczy mi dowód osobisty czy muszę mieć paszport? Proszę o odpowiedź
potrzebny tylko dowod osobisty
Witam.Przeczytałem na tym forum , że możesz pomóc w zameldowaniu w okolicach Hannoveru , czy jest to nadal aktualne?Pozdrawiam Przemek e-mail [email]
A pytanie było skierowane do amarika .
Polski Dowód? Raczej nie bedzie Ci potrzebny... Najczesciej żądaja paszportu.
To obojetne czy masz dowod czy paszport. To fakt, ze w pierwszej kolejnosci pytaja o paszport, ale jak nie masz to dowod wystarczy:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Zentrale Mittelstufenprüfung

»

Pomoc językowa - tłumaczenia