wyjazd do Niemiec

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!!!
Prosze was o pomoc ,mianowicie niedługo wyjeżdzam do Niemiec gdyz biore tam ślub z obywatelem Niemiec, ale moje obawy dotyczą dzieci z mijego pierwszego zwiazku które ze mna wyjada,maja 15 i 12 lat,czy sobie poradza w szkole niemieckiej ,jezeli slabo znają niemiecki?? podobno poczatkowo maja chodzic do klasy z dodatkowymi lekcjami jezyka niemieckiego.Mój przyszły maż pracuje czy bedzie mi sie nalezał Kindergeld na dzieci ,jezeli on nie jest ich biologicznym ojcem???Czy ja tez bede mogła korzystac z lekcji jezyka ni8emieckiego ,i czy one sa darmowe,czy trzeba je opłacać?Jezeli nie bede pracowac to czy moge poczatkowo liczyc na jakies pieniadze z socjalu???? Bardzo prosze o pomoc i informacje......
mialam taka sama sytuacje, moge Ci poradzic moje [gg]
Hej tyle ile wiem to ci napisze..
na poczatku nie beda im w szkole dawac ocen z niemieckiego tylko liczyc matematyke,biologie chemie itd dadza im czas na nauke jezyka w stopniu wystarczajacym uczenie sie w szkole.Kindergeld nalezy sie dzieciom obywatelow niemiec wiec jesli on nie jest ich ojcem ,a ty nie masz niemieckiego obywatelstwa i nigdy nie pracowalas w de to nie dostaniesz tego zasilku.Jesli ty bys pracowala chyba min 6 miesiacy w de lub on by twoje dzieci adoptowal to dostaniesz Kindergeld.Najlepiej idz sie dokladnie do urzedu dowiedziec :). Co do innych zasilkow dla Ciebie zaleza one od tego czy pracowalas w Polsce czy nie.Jesli w Polsce ostatnie kilka lat nie pracowalas to nic nie dostaniesz .Na 100% nic nie dostaje osoba ktora nigdy nie pracowala kiedys taka osoba miala ok345eur zasilku teraz tego nie ma.Kurs musisz sobie sama placic .Czasami mozna zalatwic doplaty ale to zalezy ile Twoj maz zarabia.Jak cos pisz na moje [gg]
Dziekuje Wam bardzo za te informacje ,to dla mnie ważne. Skontaktuje sie z Wami na GG aby dowiedziec sie jeszcze wiecej. Pozdrawiam!!!!

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa