Au Pair - zerwanie umowy

Temat przeniesiony do archwium.
Wyjechalam za posrednictwem biura do niemiec, ale po 2 tygodniach stwierdzam ze nie podoba mi sie. Nie lubie dzieciaka, rodziny, caly czas jestem wyczerpana praca (poza tym jedza calkiem cos innego niz polacy, cos czego nie lubie wiec czasem malo jem). Ogolnie jestem oslabiona i bardzo to odczuwam. Czytalam umowe ale nie ma tam nic o karach za jej zerwanie (mam podpisana na rok). Wiecie co moze grozic jesli ja zerwe i bede chciala odejsc? Mam mozliwosc mieszkania u znajomego tutaj i moglabym pojsc na koledz (chyba ze juz na to za pozno, chcialabym wiedziec kiedy moglabym). Macie jakies doswiadczenia tego typu? Co radzicie?
tak ja mam tez zerwalam umowe i nic ci za to nie grozi kazda au pair moze w kazdej chwili zrezygnowac wyjechalas przez polskie czy niemiecki biuro? jesli chodzi o to ze maz zaduzo obowiazkow to zawze mozna to wyjasnic. A fakt jedzenie maja okropne hehe :) jeli sie o nic nie pokluciliscie i jestescie w dobrych stosunkach to muisz to zglosic do swojej agencji ze chcesz zrezygnowac poniewaz w mojej bylo tak ze jak rezygnuje to nie zawsze rodziny maja odrazu nowa operke wiec musisz im dac tak zwane 2tyg wypowiedzenia tzn.ze wciagu tego czasu dalej u nich pracujesz do puki nie znajda nowej na twoje miejce a jak minie 2tyg a dalej nikogo nie beda miec to juz nie twoj problem w kazdym badz razie ty nie bedziesz miec zadnych problemow przynajmiej nie spotkala sie z agencja w ktorej bys nie mogla w kazdej chwili zrezygnowac bo przeciez nie zatrzymaja sie sila aha mowie o niemieckich agencjach bo tam placa rodziny a jesli wyjechalas przez polaka to nie wiem bo tam ty placisz za znalezienie rodziny. jesli masz jakies pytania chetnie ci odp. ja tez mialam niezle przejscia z moja rodzina i w sumie nie za fajnie bylo... nom ale zalezy mi na powtornym wyjezdzie wiec zobaczymy POZDRAWIAM :P
wiekszosc biur jest tez zobowiazane umowa ktora z toba podpisalo znalezienie ci innej rodziny , w kazdym razie mozesz zmienic rodziene dwa razy (tzn. wyprobowac trzy rodziny mozna by tak powieziec)
Musisz tylko sie skontaktowac z biurem przez ktore wyjechalas i przedstawic sytuacje. Potem wybur nalezy do ciebie albo rezygnujesz i wracasz do domu albo szukaja ci innej rodziny.
ja tez bylam au pair w düsseldorf. umowa na rok z biura w niemczech.
wytrzymalam 11 miesiecy i odeszlam. z dnia na dzien. zostawilam klucze do ich domu w ich skrzynce pocztowej i sie wynioslam- zabralam wszystkie swoje rzeczy i pod pretekstem odebral mnie znajomy. do kluczy dolaczylam rozwiazanie umowy ze skutkiem natychmiastowym - po niemiecku zaadresowane do rodziny i taka sama kopie wyslalam do firmy-agencji. jako powod podalam trudnosci w porozumieniu, niemila atmosfere i wystapienie konfliktow ktorych rozwianie nie jest dla obydwu stron mozliwe innaczej jak moje odejscie.
u mnie tez dziecka mialam dosc, czesto chodziam glodna bo nic nie kupowali, tego nie pisalam, ale ja to wiem
i jeszcze raz do wszystkich au pair
nie dajcie sie WYKORZYSTYWAC.
a tobie zycze wyprowadz sie im szybciej tym lepiej dla ciebie.
pozdrawiam i powodzenia

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia