NAUCZYCIEL WF !

Temat przeniesiony do archwium.
Witam , najpierw kilka zdan o sobie , mam 22 lata studniuje na AWF w Katowicach.Za dwa lata koncze uczelnie z tytulem mgr....Obecnie zapisalem sie na kurs jezykowy i mam zamiar uczyc sie przez te 2 lata.Mam nadzieje ze uda mis ie zdac na ile sie naucze jakis certyfikat.... wiecie cos o studiach podyplomowych w niemczech?oczywiscie pod katem wf w szkolach...czy jest to w ogole mozliwe?czy moze lepiej zaczac jakis inny kierunek ?jesli nie uda mi sie dostac na studia podyplomowe to pewnie bede szukal pracy , no ale to juz raczej nie w zawodzie...na razie robie wszystko zeby sie to udalo ,moze znacie jakies linki uniwersytetow z kierunkami pedagogicznymi , ale oczywsicie WF !:)pozdrawiam i czekam na jakies ciekawe informacje
musisz umiec niemiecki na poziomie jaki maja niemcy, jesli chodzi o nauke w szkole niemcy nie znaj litosci! A co do awf to musisz w niemczech pare egzaminow zdac gdyz liczba godzin z paru przedmiotow sie nie zgadza, tzn np anatomia brakuje 20 godzin wiec musisz uczeszczac na uczelnie i zdac egzamin!!zycze powodzena
....tschuchowwskiii!!
Wenn Du Hilfe brauchst, kannst Du Dich an mich wenden. Ich suche auch Hilfe beim Polnischlernen!
Witam , jesli masz jakies pytania to pisz , chetnie odpowiem jesli bede wiedzial :)
dzieki za za wiadomosc.Czyli nie musze rozpoczynac nowego kierunku ?tylko uzupelnic roznice programowe?Z tym niemieckim to wiadomo ,perfekt .Mam jeszcze pare lat na nauke,jesli nie uda sie to trudno , mam jeszcze kilka opcji co do pracy w niemczech , no ale chcialbym pracowac w zawodzie , jesli jeszcze bede mial pytania to napisze do Ciebie. Pozdrawiam
Hej ...jestem juz w Niemczech ok 3 lata...mam skonczonego mgr z WF we Wrocku... moge ci jedno powiedziec ..nie idz na podyplomowe studia bo ci to nic nie da ..bedziesz musiala robic pewne roznice...najlepiej ...zdac egzamin TestDaf albo DSH bo to jest przepustka na studia pedagogiczne PH poniewaz my po AWF mamy tylko jeden przedmiot, ktory mozemy wykladac a w Niemczech musisz miec min 2...np sport i muzyka ...albo sport i matematyka...itp...moj dyplom bedzie uznawany dostalam juz odpowiedz od Regierungspräsidium ...ale pod warunkiem ze zrobie dodatkowy przedmiot czyli fakultet drugi ..zdam male egzaminki z niego nio i pozniej 18 miesiecy pracy w Referendariat...i to wszystko ta droga jest pod gorke ale mniej skaplikowana....bo jezeli pojdziesz na uczelnie sportowa...to pewnie bedziesz musiala pare przedmiotow zaliczac...pozdrawiam
dokładnie tak jest jak napisała doriss
mam pytanie do Ciebie Doriss28. na jakim poziomie ma być język niemiecki?wiem że to głupie pytanie,czy są jakieś kursy w Niemczech,dla osób które chcą pracować jako nauczyciel wf-u?jak w ogóle wygląda sprawa jeżeli chodzi o składanie dokumentów do szkoły?dziękuję.
nie jestem doris, ale postaram sie odpowiedziec.
Znajomosc jez. niemieckiego powinna byc jak najlepsza, wymagania sa rozne w roznych landach. Z reguly trzeba miec KDS albo GDS.
Co do podyplomowek to moge napisane tu informacje potwierdzic. nie sa one uznawane, bo sa za krotkie i maja za malo tresci. Konieczne sa uprawnienia do dwoch przedmiotow. Ja zrobilam matme i informatyke jednoczesnie, po czym jeszcze podyplomowke z fizyki. Jak juz napisalam nie unano mi fizyki, ale pozostale przedmioty owszem:) Nie musialam robic tez referendariatu, bo pracowalam po studiach pare lat w zawodzie(to jest teraz wg jakiejs dyrektywy EU). Teraz ubiegam sie o status Beamte. wszystko idzie w dobrym kierunku. Pozdrowienia
hej magda.ukonczylem awf 5 lat temu od 5 lat jestem w niemczech.napisz prosze co mialac tlumaczone indeks czy dyplom.gdzie odnajda ile godzin mailem fizjologi lub anatomi( roznice programowe)?jaki kurs jezykowy powinienem ukonczyc tu w niemczech? i czy studia 2 kierunku sa konieczne i beda trwaly tez 4 lata czy tez mozna pozdawac jedynie brakujacy przedmiot np geografia?dziekuje
pozdrawiam przemek
Przemek idz na uni w twoim miescie i dowiesz sie wszystkiego, co i jak. Moze potrzebujesz by zaliczyc twoje awf tylko nostryfikacje, a to wyglada w normalnym trybie tak, ze piszesz jeszcze raz twoja prace magisterska po niemiecku lub po angielsku i dajesz do sprawdzenia twojemu opiekunowi. Ale kazdy uniwerk ma inne zasady, moze potrzebujesz jeszcze jakis egzamin. Jak wspomnialem, idz i sie spytaj, tutaj na forum moga byc bledne informacje, a i tak musisz sie osobiscie wszystkiego spytac na mejscu.
Witam,
potrzebuje pomocy. W przyszlym roku koncze licencjat AWF i chcialbym pracowac jako nauczyciel w Niemczech. Mam niemieckie obywatelstwo i juz ponad 5 lat tam pracowalem. Ze wzgledu na studia musialem do Polski wrocic. Chcoalbym juz po licencjacie wrocic tam i probowac swych sil w zawodzie. Z tego co wiem bedzie moj dyplom uznany, musze jednak zrobic dodatkowy przedmiot. Do kogo musze zwrocic sie z uznaniem dyplomu?? ( z tego co wiem to do Bezirkregierung np. w Arnsberg )
Z jezykiem nie bedzie problemu, znam go bardzo dobrze
Prosze potwierdzic czy jest to mozliwe juz po licencjacie?

Z gory dziekuje
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie