Opiekun do ludzi starszych

Temat przeniesiony do archwium.
Mam prosbe do tych,którzy pracowali jako opiekunowie do ludzi starszych,chorych w domach prywatnych oraz domach opieki.Chodzi mi o wasze opinie na ten temat,odczucia,jakie zadania musieliscie wykonywać(czy były wśród was pielegniarki)a przedewszystkim jakie potrawy musieliscie gotowac swoim podopiecznym,jak dawaliście sobie radę majac słaba lub wrecz znikoma znajomosć jezyka niemieckiego.Ja nie wyjeżdżam jako opiekunka ale potrzebne mi są te wiadomosci w celach poznawczych
Halo.nie ma naprawde nikogo na tym forum kto pracował jako opiekun ludzi starszych?nikt nie umie mi odpowiedziec?
co ci napisac ze robisz 24 godziny na dobe , jestes kucharzem , pielegniarka i psychologiem w jednym .Zarabiasz 1000 euro
Brutto!
netto!
tyle to i ja wiem(ze przebywa sie z podopiecznym 24 godz.na dobe i ile sie zarabia netto,piszecie o 1000 euro-to i tak prawie 2x tyle co zarabiaja opiekunki np.we włoszech)ale chodzi mi również o to jak daja sobie rade opiekunki z: zakupami,gotowaniem(co preferuja podopieczni,jakie opiekunki gotuja potrawy itp),z np.słaba znajomościa jezyka niemieckiego,jak sa traktowane,czy jeżdża z agencjami pracy czy same sobie wyszukuja pracę,jak radza sobie z urzedowymi sprawami itd.Mnie bezposrednio nie tyczy chec wyjazdu,tych wiadomosci potrzebuje do celów poznawczych,do pracy.
wiadomo ze niemcy jedza niemiecka kuchnie( szczegolnie starzy ludzie), CO doznajomosci jezyka, to wiadomo ze wymagaja znajmosc niemieckiego na dobrym poziomie!Tez bys nie zostawil swojej matki z rosjanka ktora prawie w ogole nie mowi po POLSKU! Co do zatrudnienia to 90 % ludzi robi na czarno! Przez polskich posrednikow tez nie zarobisz duzo 800 euro, ktorzy tez zabardzo nie mowia po niemiecku .A ODWIEDZAC CIE RACZEJ NIE BEDA ; DOSTANIESZ OD NICH TELEFON JAK BY SIE COS DZIALO!!
moze bedziesz mial szczescie i trafisz na porzadnych posrednikow 1
Ponawiam pytanie bo z twojej wypowiedzi niczego sie nie dowiedziałam. zaznaczam,ze nie pytam sie po to bo mam jechac.Nie jade,potrzebuje tego do pracy która pisze,do celów badawczych.Chodzi mi o opinie opiekunek(nie znam sie na kuchni niemieckiej wiec byłabym wdzieczna za jakies informacje o niej),ich refleksje,wspomnienia.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie