Pozwolenie na prace po slubie z niemcem

Temat przeniesiony do archwium.
gdzie odebrac pozwolenie na prace po slubie z niemcem. Chcialabym pracowac ale gdzie powinnam je odebrac.
jesli chce odebrac pozwolenie na prace to powinnam odwiedzic arbeitsamt czy ausländeramt??
to zalezy co Ci wbija w Ausländeramt, bo tam musisz odebrac paszport z wbita wiza. Na wizie jest napisane na jaki czas masz pobyt i na jakiej zasadzie Jestes. Skoro Wyszlas za Niemca, to na pewno Ci wbija pozwolenie na prace.Powodzenia!
A inne przypadki jak wy zalatwialyscie pozwolenie na prace bo ja nie moge go niestety uzyskac.
witaj Kasiu ja mialem pare dni temu ten sam problem .Poprostu poszedlem do arbeitsamt i dostalem zezwolenie od reki i juz teraz nie ma takiego czegos jak wizy w paszporcie w auslanderamt juz nic nie zalatwisz bo polska jest w eu i masz prawo przebywac tu ile chcesz
Cześć niestety w moim przypadku Arbeitsamt daje mi do wypełnienia wniosek na którym muszę podać pracodawcę który chce mnie zatrudnić, a mnie nikt nie chce zatrudnić, bo nie mam pozwolenia na pracę. Dopiero jeśli wniosek zostanie podpisany przez pracodawcę wtedy wyślą mój wniosek do Goppingen i moje pozwolenie dojdzie za miesiąc, jeżeli mój wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie oczywiście. I wiem ze jest tak jak mówisz ale tam gdzie ja mieszkam niestety nie chcą mi wystawić pozwolenia o prace tak po prostu. Nie wiem co teraz zrobić, bo każdy mi opowiada że jest tak jak właśnie Ty mówisz ale no cóż nie pierwszy raz jest tak że urząd interpretuje przepisy inaczej niż inne urzędy. Proszę o pomoc bo nie wiem jak mam to załatwić.Pozdrawiam Kasia
Wojtek, jak to nie ma , jesli ja mam?Rok temu wbuili mi pozwolenie na pobyt na 3 lata z odpowiednia adnotacja, ze moge pracowac!Moze w tym roku znowu sie przepisy zmienily, ale wiem, co i gdzie zalatwialam rok temu!
W arbeitsamt kazali mi wypelnic te wszystkie papierki potrzebne ewentualnemu pracodawcy i to wszystko. Teraz mam czekac na oferty i czekam juz rok:)
Jak widac, kazdemu cos innego wychodzi...
Przepisy sie własnie chyba nie zmienily bo kolezanka dostala pozwolenie tez na 3 lata w czerwcu tego roku. I wlasnie nie wiem gdzie mam isc zeby to zalatwic:(( jak w arbeitsamcie maja na mnie nakichane :((
A masz prawnika? Albo Rechtsschutzversicherung? Dowiedz sie jakie jest prawo i zalatw to przez prawnika, jak nic nie pomaga. Jako moz / zona obywatela niemiec dostawalo sie chyba juz "od zaswsze" pozwolenie na prace.
Moze sie poprostu na ciebie uwzieli... Dziwne. Powodzenia mimo wszystko!
Też już myślałam o prawniku, ale to by była ostateczność. Miałam nadzieje, że jest jakaś inny łagodniejszy sposób.
Moze sprobuj u innej urzedniczki / innego urzednika - jak jeszcze tego nei zrobilas, albo zadzwon do urzedu pracy lub urzedu do obcokrajowcow w innym miesice i powiedz co jest grane. Moze oni ci powiedza jak najlepiej sprawe zalatwic.

Wydaje mi sie, ze z prawnikiem wielkiej sprawy przez to nie bedzie. Prawik tylko wysle list z odpowiednim rzadaniem i dostaniesz pozwolenie na prace. Wydaje mi sie, ze sprawy sadowej z tego nie bedzie.
Jesli chodzi o inna urzedniczke to tak probowalam juz tez u innych ale sprobuje jeszcze zadzwonic do innego miasta chociaz wiem ze w stuttgarcie podobnie mysla na ten temat :(( A prawnika chcialam bardziej do przedstawienia stanu prawnego. Nie mam ochoty po sadach latac :)))
kasiu ja mieszkam na polnocy w HH i tu sie kieruja troszke innnymi prawami ja bym na twoim miejscu wziol adwokata w twoim przypadku nie beda to duze koszta a zalatwi ci to na pewno bo ci sie to nalezy narka
Witamy

Od 01.01.2005 nie wydaje sie zadnych osobnych pozwolen na prace. Z dokumentu dot. prawa pobytu (wiza itp.) wynika, czy ma sie prawo do pracy, czy nie. Prosze skonsultowac sie z urzedem ds.obcokrajowcow w celu wydania odpowiedniego dla Pani prawa pobytu.

A co do prawa do pomocy socjalnej, to ma Pani od tej pory pelne do niej prawa. Zalłezy to jednak od wysokosci zarobkow meza i tego, czy pokrywaja obe ustawowe zapotrzebowanie Waszej rodziny (minimum socjalne).

Dostalam taka odpowiedz z jednej strony Jak to interpretowac.
Witam jak jest z tym pozowoleniem na prace? Przebywam na terenie Niemiec od wrzesnia, mam tu meldunek i mieszkanie i list polecajacy od pracodawcy.Moje dziecko zaczelo nauke w 2 klasie Grundschule. Niestety po wizycie w arbeitsamcie spotkala mnie niemila niespodzianka.Nie moge podjac pracy przez okres 3 miesiecy - to jest jakies chore - jak jest z tym pozwoleniem na prace.Przed wyjazdem z Polski wiedzialam o ograniczeniach co do pracy w RFN ale bylam pewena ze majac pracodawce i list polecajacy te prace dostane.Prosze napiszcie czy mieliscie podobne doswiadczenia z Arbeitsamtem i czy po tym okresie 3 miesiecznej kwarantanny dostane pozwolenie na prace?
Czesc tak zgadza sie musisz byc 3 miesiace zameldowana w de potem jak masz pracodawce ktory chce cie zatrudnic i udowodni ze nie ma niemca lub innego obywatela starej uni na to miejsce wtedy je dostaniesz.Musisz czekac te 3 miesiace nei ma wyjscia.Pozdrawiam
dziewczyny, czy to o czym piszecie odnosi sie tylko do mezatek z niemcem?? rozmawialam kiedys z pewna kolezanka, ktora twierdzila ze nawet "bez meza" mozna pracowac legalnie.. jak to w koncu jest?
czesc dzieki za informacje madzia. Jezeli chodzi o to,czy mozna dostac pozwolenie o prace "z mezem" czy "bez meza" to niestety nie wiem. Ja meza nie mam :-) tylko narzeczonego, wiec moze znow w arbeitsamcie beda mi klody pod nogi rzucac.
No wlasnie kto wie jak to jest - trzeba byc mezatka/zonatym z obywatelem Niemiec zeby dostac to cholerne pozwolenie o prace Uwazam ze jest to wielka dyskryminacja
Pozdrawiam
Pozwolenie na prace wraz z wiza i nowym nazwiskiem ,zdjeciem ,wkleja sie do paszportu osobie ktora wziela slub z obywatelem niemiec.Znam pelno dziewczyn ktore nie maja z tym problemu z slaba znajomoscia same sobie zalatwily pozwolenia wiec ogolnie probelmow nie robia.Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki -jak u Kasia ale mysle ze tutaj chodzi o to ze trafila na glupie urzedniczki ktore nie lubia polek albo im czyms podpadla sama nie zdajac sobie sprawy.Znam Kasie bo jest moja kolezanka wiec wiem jak sytuacja wyglada.Wracajac do twojego pytania bez slubu tez idzie zalatwic sobie pozwolenie po 3 miesiacach zameldowania jak znajdziesz pracowace ktory chce sie zatrudnic pofatyguje sie zalatwic kilka papierow np.ze nie ma niemca na twoje miejsce itd.Chyba ze jedziesz sezonowo do pracy to nei trzeba byc zameldowanym wczesniej ale sezonowo mozna pracowac 4 miesiace w roku.
Infolinia przez która każda osoba z podobnym problemem załatwi sobie pozwolenie na prace :) [tel]Pozdrawiam ja już nie mam problemu należy mi się pozwolenie:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego