Zycie w Honnover

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie!
Przymierzam sie do osiedlenia sie w Hannoverze za posrednictwem SozPol.Jak wyglada to zgadnienie jesli chodzi o stopien bezrobocia panujacy w tym miescie a co za tym idzie latwosc znalezienia pracy.Pytanie drugie:jaka jest wiarygodnosc SozPol?Odpisuja interesujaca i na temat,a jak jest w rzeczywistosci?Obiecuja mieszkanie "od reki".Jak to faktycznie jest.Czy to jest rzeczywiscie barak z roznymi narodowosciami.Naczytalem sie mnostwo roznych opini na ten temat i stad chcialbym sie dowiedziec jak najwiecej na ten temat gdyz nie chce zaczac nowego zycia co prawda na "socjalu" od fiaska i szeregu zalaman psychicznych gdyz nie o to w zyciu chodzi.Prosze o odpowiedz od ludzi ktorzy te zagadnienia o ktorych pisalem przeszli gdyz musze wnet podjac decyzje.Pozdrawiam.
ja mieszakm w hannovrze od 2 lat...z uslug firmy socpol nie korzystalam...w zalatwieniu wszystkich formalnosci z socjalem pomogla mi sisotra...mimo to nie bylo latwo, duzo stresu i chaosu szczegolnie w urzedach, ale tak jest wszedzie,nie tylo jesli chodzi o hannover.z praca nie jest tu tak zle...wiadomo zalezy od dziedziny w ktorej chcesz pracowac, ale tak ogolnie przez firmy posredniczace(ciezko teraz wogole znalesc tutaj prace na stale odrazu od jakiegos przedsiebiorstwa)zawsze idzie cos znalesc...w azleznosci od pracy i firmy daja okolo 7-9,50 euro za godzine.miasto moze troche nudne jesli chodzi o rozrywki ale przynajmniej niemcy mowai tutaj z najlepszym niemieckim akcentem hehe:) o prace mysle ze nie masz sie co martwic, poczatki zawsze bywaja trudne i stresowe niezaleznie od tego do jakiego miasta bys pojechal.. moj przyklad jest taki ze bylo ciezko ale wyszlam juz na swoje, z socjalem juz nie mam nic wspolnego:)
aa i jeszcze jak lubisz grac w pilke mamy tu swoja polska druzyne do ktorej tez moglbys dolaczyc:) www.s-c-polonia-hannover.de
Az tak nudne to miasto nie jest :) Jak ktos chce nawiazac kontakt z rodakami to: dwie polskie dyskoteki, knajpa polska, sklepy :):)
no dobra przesadzilam :)
Witaj Hanoverka!
Piszesz ze poczatki sa trudne i stresowe.Co masz na mysli?Nie mam kompletnie zielonego pojecia co nas czeka tam na miejscu.Jesli to nie sprawi Tobie klopotu bardzo chetnie bym sie dowiedzial o swojej ewentualnej "przyszlosci".
hmm...poczatki... mam na mysli duzo stresu ktory jest przy zalatwianiu formalnosci, niemieckie urzedy bywaja czasem bardzo upierdliwe,robia tysiac problemow...sama aaklimatyzacja do niemieckiego otoczenia tez nie jest taka prosta, jezlei nie umiesz perfekt niemieciego bedzie dla ciebie tez czasami stresujace porozumiewanie sie w tym jezyku, tymbardziej ze niektore sprawy bedziesz musial sam zalatwic bo nikt ci w tym nie pomorze(m. innymi zadzwonic w sprawie pracy:) )...juz nie mowie o znajomych i rodzinie ktora pozostawisz w polsce...ja z moim mezem pierwsze pol rou mielismy okropne.. czulismy sie strasznie ''nieswojo''.....poprostu wszystko trzeba zaczynac od poczatku i to jeszcze w innym jezyku...
Najwaznijsze to nie przejmowac sie klopotami jakie napewno napotkasz...isc dalej.. i sie nie poddawac, bo bedzie duzo sytuacji (albo tez osob) ktore beda chcialy cie zniechecic do bycia w tym kraju...
poczatki zawsze sa trudne..trzeba tylko przez to przebrnac, i nie poddawac sie.. :) znam to z wlasnego doswiadczenia... jakbys mial jeszcze jakies pytania to moje gg4[tel]pozdrawiam
Chciałbym sie dowiedzieć jak wygląda sytuacja z pracą i z mieszkaniami w Hannover.
chyba jak wszedzie... jak ja szukasz to napewno znajdziesz, a z mieszkaniami nie ma problemu, od wyboru do koloru :)
Dzięki!!
Witam mam pytanie do HAnnowerki:)czy orientujesz sie w sprawie pracy wakacyjnej dla studenta?Chcialbym doszlifowac jezyk , jest juz na calkiem niezlym poziomie , no ale nauka w polsce to nie to samo co pobyt w niemczech...masz jakis pomysl?studiuje na awf, moge jechac jako animator sportowy do hiszpanii ale wolabym do niemiec , nie nastawiam sie na maxymalny zarobek , poprostu ,pojechac , utrzymac sie i wrocic , zdobyc kontakt i wrocic po skonczeniu studiow znowu do niemiec....dzieki za kazda odpowiedz
nie mam pojecia, bo nigdy jako studentka tu nie bylam... pozdr
Hanoverka,

moge Cie zaczepic na gg i pogadac o zyciu w Niemczech? Nie wiem, czy zagladalas na moj temat dotyczacy wyjazdu, ale chetnie bym z Toba porozmawiala na gg.
Pozdrawiam
a moglby mi ktos powiedziec co to znaczy : seppel alias Bienchen.
?? prosze szukalam w slowniku i wiem tylki ze Bienchen to pszczolka :(
PROSZE
Sepp, Sepp(e)l -> Josef
nie ma problemu :)
prosze o pomoc mam obywatelstwo niemieckie chce z dziedmi i mezem wyjechac do hannoveru nie umie jeszcze jezyka czy ktos mogl by mi pomoc w zalatwianiu w urzedach oczywiscie zaplace jak tam jest z praca czy mieszka tam duzo polakow blagam o pomoc niech mi ktos pomoze zostawie moj numer gg1[tel]
mam pytanie dla tych co mieszkaja w hannoverze mam zamiar osiedlic sie w tym miescie z mezem i z dziecmi zanim znajde prace czy da sie przezyc na socjalu czy ktos kozystal z sozpolu prosze o kontakt
Prosze nie piszcie takich pytan "CZY DA SIE WYZYC NA SOCJALU.." bo mnie sie kolana załamuja..
Hej !Gdzie jest Polska knajpa????
w czerwcu zamierzamy sie osiedlic w Hannoverze bardzo prosze zeby ktos mogl wytlumaczyc moimu 16letniemu synowi jak tam jest z szkola on konczy gimnazjum i martwi sie o zdobycie jakiegos zawodu prosze bardzo o pomoc moze jakas osoba w jego wieku albo ktos starszy od niego cos napisze na ten temat bardzo bym byla wdzieczna
No wlasnie, gdzie jest ta polska knajpa. Slyszalam o dyskotece Estrada czy jakos tak ale to podobno porazka . Ludzie, odzywajcie sie, by sie wyskoczylo na jakies balety ale za bardzo nie ma z kim. Jakby ktos mial ochote pogadac lub gdzies wyskoczyc to zostawiam swoje namiary [gg]

Pozdrawiam
jesli chcesz wyjechac do hannoveru odezwi sie namiary [gg] pozdrawiam
Witam!
Mieszakm w okolicach Hannoveru a dokladnie w Langenhagen. Przyjechalam tutaj ok. 2 tyg. temu w charakterze Au Pair i nie zdarzylam jeszcze dobrze poznac okolicy. Niestety nie znam tu nikogo, wiec nie mam osoby, ktora moglaby mnie wprowadzic w tutejszy swiat ;) Czy ktos orientuje sie gdzie znajduja sie jakies polskie kluby, puby, sklepy itp.? Przede wszystkim chodzi o miejsca, w ktorych moglabym zawrzec polsko-polskie znajomosci ;)
Pozdrawiam.
nom witam witam, ja mieszkam troche dluzej w hannover, takze w tutejszy swiat moglabym cie chetnie wprowadzic:) pozdrwiam
Swietnie, bardzo dziekuje za propozycje i oczywiscie z wielkim entuzjazmem przyjmuje ;) Jesli bediesz miala czas i ochote to odezwij sie do mnie: [email] lub [gg] .
Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego