przesiedlenie

Temat przeniesiony do archwium.
Szukam pomocy w przesiedleniu w okolice Westfalii.Mamy oboje z mężem podwójne obywatelstwo.Mamy 2 małych dzieci.Czy znalazła by się osoba która pomogła by nam znależc mieszkanie i pomogła w pozałatwianiu wszystkich formalnosci w urzędach?
Ja też z mężem chce się przesiedlić do Niemiec i mam ten sam problem co Ty, ale to nie jest takie łatwe.Trzeba tam się najpierw zameldować, można u swojej rodziny jeśli się ją tam ma.Są też biura które w tym pomagają ale taka pomoc dużo kosztuje ok.1 300 euro
jak macie obywatelstwo to macie prawo przebywania na terenie Niemiec ile chcecie, nie tylko 3 miesiace, wiec zameldowac sie mozecie bez problemu.
do tego potrzeba mieszkania, racja (mozna przez internet poszukac, albo nich jedno z was jedzie, pooglada i podpisze umowe a reszta dojedzie).
co poza tym? ubezpiecznie zdrowotne w jakiejkolwiek Krankenkasse, podstawowe chyba kosztuje kolo 50€ na miesiac od osoby,ale jako malzenstwo chyba mozna sie razem ubezpieczyc.
do zalozenia konta w banku wystarczy tylko dowod osobisty.
prawo jazdy jest wazne polskie, przynajmniej ja jezdze na polskim:)

najlepiej jeszcze jak dacie do przetlumaczenia wszytskie dokumenty typu swiadectwa, akty urodzenia, zawarcia malzenstwa itp. w polsce taniej;)

no i bez znajomosci jezyka nie radzilabym...

a tu jest juz watek poruszony https://niemiecki.ang.pl/przesiedlenie_do_niemiec_22012.html
Po 1) kazdy polak moze przebywac dluzej niz 3 miesiace masz stare wiadomosci .Odkad jestesmy w unii mozemy mieszkac gdzie chcemy po czasie 3 miesiecy nalezy sie zameldowac .Nie potrzeba juz pozwolenia na pobyt! tylko jeszcze na prace .Po 2)najtansze ubezpieczenie oplacane samemu to 150 eur ale jak ona ma obywtalstwo to wystarczy ze sie zamelduja w de i jako bezrobotni wtedy przystluguje im bezplatne (tylko 10 eur kwartalnie u kazdego lekarza).
Nie masz niestety do konca racji z tym, ze nie potrzeba pozwolenia na pobyt. Pozwolenia na pobyt nie potrzebuje ten kto jako Arbeitnehmer przenosi sie do innego kraju Unii. Wtedy otrzymuje on z urzedu, znaczy bez zlozenia wniosku, automatycznie, zaswiadczenie o tym, ze przebywa legalnie w Niemczech. Jesli ktos przenosi sie do Niemiec i na razie nie bedzie pracowal, a tak to jest w przypadku wiekszosci Polakow, bo procedura wydania pozwolenia na prace troche trwa, to musi udowodnic, ze ma z czego zyc( ausreichende Existenzmittel) i ubezpieczenie zdrowotne. O to moga Cie zapytac przy meldowaniu sie w Niemczech. Pewnie, ze moze byc tak, ze o nic nie beda pytac i poprostu Cie zamelduja, ale moga tez spytac z czego masz zamiar zyc. Znam takie przypadki. O tym, ze w ramach Unii istnieje cos takiego jak pozwolenie na pobyt swiadczy tez fakt, ze jak zacznie ktos popelniac czyny karalne, to mimo ze jest obywatelem Unii to mozna go wyrzucic z Niemiec, wlasnie odbierajac mu prawo do pobytu! Popatrz sobie na Freizügigkeitsgesetz der EU. Tam dokladnie wszystko jest napisane.
Zapomnialem napisac, ze ten problem nie dotyczy oczywiscie ludzi, ktorzy maja niemiecki obywatelstwo. Naturalnie moga oni mieszkac ile chca i pracowac gdzie chca. Chodzilo mi o tych, ktorzy maja tylko polske obywatelstwo.
Nie trzeba miec pozwolenie na pobyt w de bo obowiazuje Freizügigkeitsgesetz!!! Nalezy po 3 miesiacach sie zameldowac.Oczywiscie pracowac nei wolno bo do tego trzeba miec pozwolenie na prace
No tak, formalnie nie ma czegos takiego jak pozwolenie na pobyt, ale jesli przeczytasz uwaznie Freizügigkeitsgesetz to jest tam napisane, ze Freizüigikeit przysluguje Arbeitnehmerom, ich rodzinom itd. I dalej jest napisane, ze osoby ktore nie sa Arbeitnehmerami ani rodzina arbeitnehmera, to przysluguje im Freizügikeit jezeli maja Krankenversicherung i ausreichende Existenzmittel! Wiec to jest taka kwadratura kola - nie ma pozwolenia na pobyt ale nie zamelduja Cie jesli nie masz tych dwoch rzeczy o ktorych pisze wyzej. A jak Cie nie zamelduja to nie mozesz mieszkac w DE, wiec na jedno wychodzi!
wiesz, co powiem ci ze ja zameldowalam sie bez problemu nie maja wczesniej ani ubezpieczenia ani pracy i znam wiele osob ktore tak samo sie zameldowaly a ciagle nie maja ubezpieczenia czy pozwolenia na prace .jedyne co chcieli w urzedzie to paszport wiec w praktyce nie stawiaja zadnych wymagac zeby sie zameldowac w de.
z tym ubezp. to byla wersja studencka, sorki, bo ja studiuje i taaaakkk...
ja bym sie nie odwazyla bez ubezp. bo jakby mi przyszlo placic prywatnie to do konca zycia bym sie nie wyplacila. szczegolnie jak ktos chce wyemigrowac z dziecmi.
§ 4 Nicht erwerbstätige Freizügigkeitsberechtigte

1Nicht erwerbstätige Unionsbürger, ihre Familienangehörigen und ihre Lebenspartner, die den Unionsbürger begleiten oder ihm nachziehen, haben das Recht nach § 2 Abs. 1, wenn sie über ausreichenden Krankenversicherungsschutz und ausreichende Existenzmittel verfügen. 2Hält sich der Unionsbürger als Student im Bundesgebiet auf, haben dieses Recht nur sein Ehegatte, Lebenspartner und seine Kinder, denen Unterhalt gewährt wird.
Piszecie o tym zameldowaniu, a co zrobić jeśli nie ma się gdzie zameldować? Od moich znajomych właściciel mieszkania nie zgadza się na nasze (moje i męża) zameldowanie do czasu aż dostaniemy lub poszukamy sobie mieszkania.I co mam teraz zrobić???
Hey;] Mam prawie 16 lat. Po zakończeniu nauki w gimnazjum planuję wyjechać z rodzicami do Niemiec. Mam niemieckie obywatelstwo. I właśnie nie wiemy jeszcze do jakiego miasta jechać, mama myśli o Hamburgu, Kolonii albo Hannoverze. Szukamy takiego miasta, żeby była dobra szkoła i chodziło do niej chociaż kilku Polaków... Więc jeśli znacie jakichś Polaków w tych miastach to piszcie, bo chciałabym znaleźć jakichś znajomych, którzy by mi pomogli w szkole. Jak coś to piszcie mi na [gg] . Pzdr
Temat przeniesiony do archwium.