Przelew Polska-Niemcy

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
miałbym następujące pytanie. Od jakiegoś czasu głowię się, jak najtaniej, a najlepiej za darmo przelać euro z Polski na niemieckie konto bankowe? Z góry dzięki za wszelkie pomysły i sugestie.

pozdrawiam
Maciek
Wiesz co, 2 lata temu kupowalem na ebay.de ksiazke, ktora kosztowala chyba 3€ a kolesiowa w banku mi powiedziala ze to ze zamienia sie PLN na € place ok 20 zł ;/ dlatego poprosilem znajoma z Dt zeby za mnie zaplacila. Ale jak placisz karta to przeciez nie powinno byc problemow z przelewem do Niemiec (oder?)
W większości transakcji koszt towaru wraz z przesyłką pokrywa kupujący. W transakcjach między firmami zazwyczaj przyjmuje się, że zleceniodawca pokrywa koszty swojego banku, zaś zleceniobiorca swojego. Jednak w obrocie prywatnym to nie funkcjonuje. Jak się nie zaznaczy opcji: prowizje i opłaty pokrywa to potem ktoś może mieć pretensje, że na jego konto nie wpłynęła cała kwota. Jak zaznaczam opcje: prowizje i opłaty pokrywa nie ma żadnych skarg, przeważnie piszą maile, że dana kwota jest na koncie. Odnośnie waluty to zaznaczam konkretną walutę (np.EUR), a bank przelicza kwotę z PLN na EUR według danego kursu. Opłaty pobierane np. przez mBank są dosyć korzystne i bez względu na przelewaną kwotę wynoszą 5,00 PLN, a kwota prowizji jest już zależna od wielkości przelewanej kasy. Wynosi od 20,00 PLN przy małych kwotach i 40,00 PLN przy poważniejszych (mój znajomy przelewał coś koło 800,00 PLN i pobrali także prowizję 40,00 PLN). Broń Boże PKO BP, bo Ci poważnie łupią swoich kontrahentów. Mi się zdarzyło, że prowizje i opłaty obu banków uczestniczących wyniosły więcej niż wartość transakcji.
Może to taniej wychodzi, jak się ma rachunek walutowy, ale pewnie niewiele osób go posiada i jednak banki robią przewalutowanie transakcji.
Em... mo może nie wyraziłem dokładnie swoich intencji, bo już się do spania szykowałem. Pieniądze miałyby powędrować na moje konto w DE. Przelew z mojego konta (tutaj antyreklama) KB kosztuje podobno 140zł! Za głowę sie aż chwyciłem. Przez paypala za odbiór przesłanych pieniędzy zapłaciłbym ok 3,4% z kwoty przesyłanej. A pieniądze potrzebne mi będą w czasie studiów, czyli przesyłane będą co jakiś czas.

Na razie najlogiczniejsze wydaje mi się wydaje rozwiązanie Deutsche Banku. Zakładam konto złotówkowe w Polsce, a wypłacam w niemieckich bankomatach DB bez prowizji po kursie VISY. Z tym, że jestem strasznie narażony na ryzyko kursowe i kupienie większej ilość euro po korzystnej cenie nie będzie możliwe.

Jakieś pomysły na tani przelew?
a kiedy się dowiadywałeś o te koszty?

wydaje mi się, że słyszałam w mediach, że jakieś 2 tygodnie temu weszły regulacje unijne, które pozwoliły te koszty w niektórych bankach znacznie ograniczyć. więc może dowiedz się, czy w Twoim jeszcze są tak wysokie, ew. czy w innych bankach też są tak wysokie.

jeśli mógłbyś później napisać o tym słowo na forum, byłabym wdzięczna - też mam ten problem.
Dokładnie rzecz biorąc, to wczoraj byłem w Kredyt Banku. Podobno jest jeszcze takie coś, że połowę kosztów ponoszę ja, połowę bank w Niemczech, ale nie do końca zrozumiałem o co z tym chodzi...

A teraz optymistyczna wersja. Wyczytałem, że citybank handlowy nie pobiera opłat za przelew, patrz: https://www.online.citibank.pl/page.do?content=citione_direct po lewej "tabela opłat i prowizji". Wysłałem do nich zapytanie, czy faktycznie tak to wygląda, jak dostanę odpowiedź, to tutaj napiszę.

pozdrawiam
Maciek
Odpowiedź z Citibaku:
"Potwierdzam, iż za przelewy zagraniczne wykonywane za posrednictwem Citibank Online nie jedt pobierana prowizja Banku. Moga pojawic sie jedynie koszty bankow posredniczacych.
W celu otwarcia konta walutowego w EUR prosze o kontakt z infolinia CitiPhone."
dziękuję za informację.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie