Przesiedlenie!!

Temat przeniesiony do archwium.
Mam kilka pytań, jeśli mógłby mi ktoś pomóc będę wdzięczna...
* chciałabym z córką przenieść się do Niemiec. Córka ma 16 lat i obywatelstwo niemieckie [ja nie], chciałaby uczyć się w Niemczech [kończy gimnazjum], ale niezbyt zna niemiecki.
* czy mogę z córką legalnie znaleźć mieszkanie i zameldować się :?:
* czy otrzymamy jakieś pieniądze, np. na mieszkanie i naukę, jeśli nie będę miała pracy :?:
* czy w ogóle mogę starać się o pracę, jeśli nie mam obywatelstwa :?:
* czy mogłabym pójść na kurs języka [bezpłatny]; umiem trochę :?:
wejdz sobie na www.sozpol.pl wysli im wiadomosc oni ci odpisza pozdrawiam
ja tez mam pytanko mam paszport niemiecki a dzieci maja polskie dowody osobiste moga sie osiedlic w niemczech czy musze im wyrobic polskie paszporty bo w urzedzie miasta twiedza ze moga byc dowody polskie w paszportowym mowia ze musza byc paszporty no i nie wiem kogo sluchac
Witaj! Radzilabym wyrobić paszport.. W mojej sytuacji niemieccy urzednicy nigdy nie "ogladali" mojego dowodu. Zawsze żądali paszportu.. I od córki takze..
dzieki jednak wyrobie te paszporty pozdrawiam
to jeszcze raz ja chcialambym sie jeszcze dowiedziec na temat przedszkoli w hannoverze od jakiego wieku dzieci ida do przedszkola czy sa tam zlobki tak jak w polsce ze dziecko chodzi do drugiego roku życia do żlobka a pózniej do przedszkola czy po przyjezdzie do hannoveru moge zapisac malucha do przedszkola nie pracujac chwilowo i ile kosztuje przedszkole pozdrawiam
Hmm... o żłobkach nie słyszałam tutaj jeszcze;-( wiem tylko ze po to dostaja kobiety Elterngeld zeby do 2 roku życia dziecka siedziec z nim w domku ale czy to prawda nie potwierdzam.. a o przedszkole jest w moim rejonie ciezko;-( jezeli nie pracujesz -dziecko czeka w kolejce na miejsce nawet jezeli wiekowo powinno juz byc przedszkolakiem.. ponoc jezeli idziesz do pracy musi zostac przyjete.. tylko tyle mi wiadomo..
z córką nie ma problemu ja miałam podobną sytuację ale nie skorzystałam:( jeżeli nie zna w wystarczającym stopniu niemieckiego to po prostu będziecie sie musiały z tym liczyć że pierwszy rok nauki nie będzie zaliczyony tzn. będzie uczęszczała do szkoły mniej więcej jak wolny słuchacz bez ocen a po roku będzie oceniana jak kaźde dziecko. Zameldować się można, ale w tym problem że ktoś musi poświadczyć wasze utrzymanie. Dopóki nie mamy pozwolenia na stałą pracę musi znaleźć się osoba, która w Ausländeramt podpisze papierek że was utrzymuje inaczej nic z tego. Bez pracy też ciężko a żeby ją dostać trzeba mieć pozwolenie, a to też łatwo nie dają. Ja po 2 latach nadal nie mam tylko pozwolenie studenckie na 7500 euro rocznie. Kursy opłacają ale w znikomej ilości wypadków, najczęściej osobom bez pracy ale z obywatelstwem. Tyle co mogłam napisać ze swojego doświadczenia. Jak coś to proszę o kontakt w miarę możliwości pomogę. Jednak najlepiej dowiedzieć się w odpowednich urzędach jak to jest.
dziekuje za odpowiedz czy ja moge sie jeszcze o cos zapytac my chcemy sie osiedlic przez sozpol oni proponuja mieszkanie zastepcze podobno w jakis ala kontynerach niby tam sa 2 pokoje lazienka kuchnia chce sie dowiedziec czy ktos to widzial jak to tam wyglada tam sa napewno ludzie innych narodowosci czy tam jest spokojnie czy nie bedzie nam ktos tam dokuczal ja wiem ze w niemczech sa ludzie z kulturą przepraszam za takie pytanie ale my nie mamy nikogo zeby sie zameldowac az dostaniemy mieszkanie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia