Pozwolenie na prace

Temat przeniesiony do archwium.
Hey, nie wiem czymu wy wszystcy o tym pozwoleniu na parce piszecie, ja juz od ponad roku legalnie pracuje a nigdy sie nie staralam o to pozwolenie... ?? nic juz z tego nie wiem
pewnie nie wiesz ze pracujesz na czarno ;-) a moze masz jakies niemieckie papiery..?
no nie wiem, ale fajnie Ci jesli faktycznie legalnie
na czarno nie pracuje bo mam lohnsteuerkarte, ubezpieczenie i sozialversicherungsausweis
Akurat w to Ci nie uwierze ze przyjechalas sbie tak poprostu do niemiec o nic sie niestaralas i masz pozwolenie na prace (wykluczajac to ze masz obywatelstwo i ze wyszalas za obywatela niemiec)

W co moge uwierzyc to jest to ze znalazlas prace, podpisali Cie podanie o Arbeitserlaubnis, wyslalas lub zanioslas i poprostu dostalas te pozwolenie :)
pochodzenie nie mam, meza tez nie ... a arbeitsamt nawet nie bylam ... kazdy kto jest 3 mies w niemczech zameldowany dostanie ( w tym samym urzedzie gdzie sie melduje ) lohnsteuerkarte
Skoro już o Arbeitserlaubnis...powiedzcie mi jak i gdzie trzeba się o nie w ogóle ubiegać?będę pracować w te wakacje w Monachium i pracodawca powiedział mi,żebym wzięła ze sobą Arbeitserlaubnis i Immatrikulationsbescheinigung(to też prosze wyjaśnijcie co to jest)
Jezeli wogole nie bylas w arbeitsamcie to nie masz pozwolenia na prace. Albo zapytam sie tak masz w domciu papierek ' Antrag auf Arbeitsgenehmigung-EU' ??

Freizügigkeitsbescheinigung i Lohnsteuerkarte to nie jest jeszcze pozwolenie na prace :)

Ja niedawno wyszlam za maz za niemca i musialam isc do Arbeitsamtu po pozwolenie (przedstawic papiery ze mi sie nalezy i za 4dni mialam pozwolenie w skrzynce pocztowej)

A mozesz powiedziec jaka masz prace, czy jestes tu sama czy z rodzina?
pozdrawiam.
ja pracuje jako immobilienkauffrau
Więc tak jestem w Polsce,bo tu mieszkam.W lipcu jade do pracy w Niemczechi powiedziano mi,żeby przywieżć Arbeitserlaubnis.To nie moge go załatwić w Polsce?
Będe pracować przy Gebäudereinigung
mauslein, ja tez mam Lohnsteuerkarte, jestem od ponad 3 miesiecy zameldowana, ale to jeszcze nie oznacza ze pracuje legalnie. Sozialversicherungsausweis dostalam 3 lata temu po 2 miesiacach pracy wakacyjnej w hotelu, a wiec tez to mam.
Mam to wszystko ale jeszcze nie mam pozwolenia na prace.
Mam pytanie, jakie ty masz ubezpieczenie i czy sama je oplacasz??
Asiu, podaj mi swojego maila to wysle ci formularz Immatrikulationsbescheinigung , sama kilka lat temu szukalam tego pieronstwa. a zdaje sie ze mam jeszcze to w papierach.
co do arbeitserlaubnis to z tego co wiem o to stara sie pracodawca dla ciebie, po to potrzebuje ten Immatrikulationsbescheinigung (musi miec na papierrze ze jestes w trakcie studiow). wysyla podanie na zgode dla ciebie do urzedu pracy. Nie martw sie, studentom na prace wakacyjna raczej bez problemu takiego pozwolenia udzielaja
sorry, Aniusiu, nie Asiu ;-)
ja mam ubezpieczenie z BBK Wirtschaft und Finanzen . Polowe place ja a droga polowe pracodawca
mausilein ale masz w domu papierek "Antrag auf Arbeitsgenehmigung-EU" ??
nie , nie mam czegos takiego .
mausilein dowiedz sie lepiej czy ty rzeczywiscie masz te pozwolenie na prace. Wiem ze nie jest tak ze poprostu sie dostaje pozwolenie, ale skoro masz karte ubezpieczeniowa... nie wiem co masz i jak to zrobilas, ale zapewne sama tego nie zalatwialas, chyba ze chef to ktos kogo znasz i ci to zalatwil
Bo ten 'Antrag auf Arbeitsgenehmigung-EU" to jest te pozwolenie, pos lubie je wlasnie dostalam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego