Zaczne od swiadectwa. Przede wszystkim oba swiadcectwa (maturalne i ukonczenia szkoly) musza byc przetlumaczone przez tlumacza przysieglego. Nie wiem gdzie to wyczytales ze tego nie uznaja, pewnie na stronie uni-assist, ale to nie jest prawda, wszyscy tlumacza w polsce. Jesczze by tego brakowalo zeby ktos z rzeszowa musial jechac specialnie do niemiec dwa swistki przetlumaczyc.
Ja tam bede korzystac z uslug naszych tłumaczy i nie pekam :P
Jesli chodzi o akademik to pokoje akademickie są przydzielane przez tzw. Studentenwek. Miejsce w akademiku przysługuje jedynie tym, którzy posiadają tzw. Zulassungsbescheid (zaświadczenie o przyjęciu na uczelnię).Pokój kosztuje z reguły pomiędzy 120,- a 160,- Euro. Niektóre akademiki mają listę oczekujących, na którą trzeba się wpisać. We wszystkich przypadkach trzeba jednak osobiście udać się do Studentenwerku i podpisać umowę o pokój. Dlatego jest zalecane, szczególnie w dużych miastach jak Berlin, Monachium, Frankfurt, Göttingen natychmiast po otrzymaniu Zulassungsbescheidu postarać się o pokój w akademiku. Aby otrzymać umowę o pokój potrzebujesz następujące dokumenty:
-Zulassungsbescheid
-dowód osobisty
-zdjęcie paszportowe
-kaucja w wysokości dwukrotnego czynszu
I Finito ;)
mam nadzieje ze troszke pomoglam ;) A swoja droga jak nie wiesz gdzie studiowac to uderzaj na Berlin ;)
Pozdrawiam