Akademik w Niemczech....?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej,
orientujecie się może jak wygląda procedura "załatwienia" akademika w Niemczech? Mam zamiar studiować w Niemczech, nie wiem jescze dokładnie w jakim mieście, więc narazie piszę ogólnie. Czy trudno jest dostać akademik? Jakie trzeba spełnić warunki?
I jeszcze jedno pytanko,
czy świadectwo maturalne może być przetłumaczone przez polskiego tłumacza przysięgłego? Ktoś mi powiedział, że tłumacz musi być niemiecki.
Pozdrawiam.
Zaczne od swiadectwa. Przede wszystkim oba swiadcectwa (maturalne i ukonczenia szkoly) musza byc przetlumaczone przez tlumacza przysieglego. Nie wiem gdzie to wyczytales ze tego nie uznaja, pewnie na stronie uni-assist, ale to nie jest prawda, wszyscy tlumacza w polsce. Jesczze by tego brakowalo zeby ktos z rzeszowa musial jechac specialnie do niemiec dwa swistki przetlumaczyc.
Ja tam bede korzystac z uslug naszych tłumaczy i nie pekam :P

Jesli chodzi o akademik to pokoje akademickie są przydzielane przez tzw. Studentenwek. Miejsce w akademiku przysługuje jedynie tym, którzy posiadają tzw. Zulassungsbescheid (zaświadczenie o przyjęciu na uczelnię).Pokój kosztuje z reguły pomiędzy 120,- a 160,- Euro. Niektóre akademiki mają listę oczekujących, na którą trzeba się wpisać. We wszystkich przypadkach trzeba jednak osobiście udać się do Studentenwerku i podpisać umowę o pokój. Dlatego jest zalecane, szczególnie w dużych miastach jak Berlin, Monachium, Frankfurt, Göttingen natychmiast po otrzymaniu Zulassungsbescheidu postarać się o pokój w akademiku. Aby otrzymać umowę o pokój potrzebujesz następujące dokumenty:
-Zulassungsbescheid
-dowód osobisty
-zdjęcie paszportowe
-kaucja w wysokości dwukrotnego czynszu
I Finito ;)

mam nadzieje ze troszke pomoglam ;) A swoja droga jak nie wiesz gdzie studiowac to uderzaj na Berlin ;)

Pozdrawiam
Wielkie dzięki.
Bardzo dużo mi pomogłaś.
Zastanawiałem się nad Berlinem... A orientujesz się może czy jest możliwa jakaś praca dorywcza dla studentów? I czy sa problemy w znalezieniu jej?
pozdrawiam.
Jak dodamy jeszcze, że czas oczekiwania na akademik w niektórych większych miastach wynosi nawet 4 semestry, a ceny za pokój w akademiku w korzystnych lokalizacjach dochodzą nawet do 400 euro, to będziemy mieli cały obraz sytuacji ;)
Zgadza sie to co hamma pisze, problem polega jednak na tym, ze zanim Ty otrzymasz Zulassungsbescheid to wieksza czesc akademikow juz jest rozdana. Zulassungsbescheidy dla ludzi mieszkajacych poza Niemcami przychodza pozniej niz do ludzi mieszkajacych w Niemczech. Wiec oni pierwsi moga sie zglosic, a w wiekszosci miast kolejnosc zgloszenia decyduje. Wiec dowiedz sie czy mozesz zlozyc wniosek o akademik zanim bedziesz mial Zulassungsbescheid i doslesz go pozniej.
Człowieku (MAciek89) 400 euro to chyba w Monachium albo Frankfurcie nad Menem, a my tu mowimy o BElrinie. nie rozsmieszaj mnie ze pokoj w akdemiku kosztuje tyle kasy. za tyle to mozna mieszkanie 2 albo 3 pokojowe w Studentenwerk wynajac!!!

JEszcze jednym rozwiazaniem mieszkaniowym jest ( w razie nie dostania miejsca w akademiku) poszukanie sobie pokoju w WG czyli tak zwanym wohngemeinschaft. tam ceny sa troche drozsze ale zawsze jest to jakies rozwiazanie ;) tu masz stronke www.wg-sucht.de (wg z calego deutchlandu :)

Co do pracy to nie orietnuje sie ile godzin mozna pracowac (kiedys slyszalam cos o 20) ale nie wydaje mi sie zeby byl jakis wielki problem ze znalezieniem zajecia dorywczego. oczywiscie mam na mysli tu prace w knajpach itd ;) NO ale skoro startujesz na studia po maturze w polsce (tak jak ja z reszta) to watpie abys mial zamiar jej szukac w pierwszych miesiacach. slyszalam ze pierwsze miechy to prawdziwa zmora (czyli nic nie rozumiesz nawet jak znasz jezyk perfekt) Ale spoko. Bedzie gut, wszytsko sie uda, byle nas przyjeli :P

Pozrdrawiam
POPRAWKA do strony z wg mialobyc http://www.wg-gesucht.de/ :)
No czekaj, o Berlinie to Ty piszesz, bo piotr.kozuch sam napisał: "mam zamiar studiować w Niemczech, nie wiem jescze dokładnie w jakim mieście, więc narazie piszę ogólnie." :p A nie rozśmieszam Cię, bo zobacz sobie tutaj: http://www.studentenwerk.mhn.de/wohnen/wohnen_in_wohnheimen/mietpreise_und_wartezeiten/ ;)
DobRA ALE kiedy ja mowie o berlinie i o cenach a ty mi wyjezdzasz ze 400 euro to powinnes dodac male sprostowanie ze chodzi ci o Monachium czy co tam. Bo w berlinie takie ceny za pokoj to abstrakcja. I nie mam zamiaru lookac na strone, wierze ci na slowo mnie taka burzuazja nie interesuje :P
Pozdrawiam ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka