Polski dowod osob. z...

Temat przeniesiony do archwium.
Hej wszystkim, w lutym br. wyszlam za maz, zwiasku z tym pojechalam do PL aby wymienic dowod osobisty, adres podalam polski (jestem dalej zameldowana na stale, pomimo ze w De tez mam staly meldunek).
Teraz mam pytanko (moze ktos przypadkiem wie) za 2miesiace jade do Pl i mam zamiar wymeldowac sie z Polski (ze wzgledu na Urzad Skarbowy) i nie wiem czy nie jest tak ze musze znowu wymienic dowod bo adres sie nie zgadza????
Pomoszcie prosze jezeli cos wiecie, pozdrawiam, Ela.
wymien dowod w niemczech ja tez jestem po slubie z niemcem i wlasnie tak zrobilam po co do polski???
Jak to po co??? Bedac obywatelem polskim masz prawny obowiazek miec w polskim dowodzie aktualne dane! To, ze masz jeszcze inne obywatelstwo nie ma znaczenia!
Nawiasem mowiac problem, ktory poruszyla ela ma wiele osob, ale tak naprawde nikt nie zna odpowiedzi. To znaczy jak to jest. Bedac zameldowanym w DE, wymeldowujesz sie z Polski(jest to mozliwe???) i co wtedy wpisuja w polski dowod? Niemiecki adres? Nie chce mi sie jakos w to wierzyc!
Pytalas sie Ela wstepnie czy Cie wogole wymelduja? Bo moze to nie takie proste ze wzgledu na urzad skarbowy? Z drugiej strony nie moga Ci odmowic wymeldowania.
Wymeldowac wymelduja i zeby bylo smieszniej "nowy" dowod osobisty bez stalego polskiego adresu wyrobic nalezy w miejscu, w ktorym sie poraz ostatni mialo adres stalego zameldowania. A oto cytacik :
Zgodnie z ustawą o ewidencji ludności i dowodach osobistych obywatel polski, który ukończył 18 lat i zamieszkuje w Polsce ma nie tylko prawo ale i OBOWIAZEK posiadania dowodu osobistego. Dowód osobisty będzie wydany na podstawie stosownego wniosku zgłoszonego przez osobę zainteresowaną. Do wydania takiego dowodu nie jest konieczne zrzeczenie się stałego zameldowania za granica ani też posiadanie stałego meldunku w Polsce. W dowodzie osobistym zamieszcza się adres miejsca zameldowania na pobyt stały, a w razie jego braku - zameldowania na pobyt czasowy trwający ponad 3 miesiące; w przypadku braku zameldowania na pobyt stały albo pobyt czasowy trwający ponad 3 miesiące, danych o adresie nie zamieszcza się. W związku z tym posiadanie stałego miejsca zameldowania poza Polską nie jest żadną barierą do ubiegania się o wydanie polskiego dowodu osobistego.
Pozdrowienia
no dobra ale moze wyrobic sobie ten dowod w niemczech z adresem zamieszkania jesli nie mieszka w pl jesli chcesz mozesz wyrobic sobie drugi dowod na to samo nazwisko i adres w de w polsce ale po co dwa wystarczy ze zarejestrujesz slub w pl a dowod mozesz wymienic zarowno w pl jak i de
Mhm a mozesz mi powiedziec GDZIE ma ten dowod wyrobic ?Jezeli ma TYLKO obywatelstwo polskie to ma dwa wyjscia : konsulat (ktory pobiera za ta zabawe dodatkowa oplate) albo Polska. Jak sobie to policzysz np w moim wypadku podroz do Monachium i dodatkowe 50 EUR oplaty konsularnej to lepiej to zalatwic przy okazji odwiedzin w PL.A zeby bylo weselej sprawa sie nie konczy na dowodzie osobistym, po zmianie nazwiska trzeba tez prawo jazdy wymienic :P I tu nawet konsulat Ci pomoze.A na Bawarii obywateli unijnych nie obowiazuje wymiana prawa jazdy na niemieckie ( w innych wypadkach mozna tylko 6 miesiecy jezdzic z zagranicznym prawem jazdy) jak mnie slicznie poinformowali : Mam sobie jechac do Polski i tam zmienic :P
Hej dziewczyny , dzieki za rady :) Myslalam ze juz nikt nic nie napisze.

Tez mi sie wydaje ze duzo osib ma taki sam problem lub nie zdaje sobie z niego sprawy hhehehe
Arielle ma racje, niektore przepisy zostaly zmienione, tym oto sposobem nie trzeba miec stalego miejsca zamieszkania w Polsce, by wyrobic dowod. Np. w rubryce 'miejsce zamieszkania' wpisac mozna - brak adresu- lub - Niemcy-

Z tym ze ja wtedy o tym nie wiedzialam, czytalam na forach jak to jest (pisale niektore osoby ze np. musialy teraz wymienic dowod stary na nowy, a od lat nie mieszkali w PL i musieli sie zameldowac gdzies aby moc do wyrobic)

Za miesiac jade do PL odebrac dowod i wyrobic paszport, nastepnie chce sie wymeldowac ze wzgledu na Urzad Skarbowy ( aby z Urzedu Skar. sie wymeldowac trzeba sie najpierw wymeldowac z miejsca zamieszkania w Polsce!)
Znajac nasza Polska biurokracje nie wiem czy ktos kiedys sie mnie nie czepi ze w dowodzie mam taki adres, a w rzeczywistosci to nie prawda

PS. madzia1199 ile zaplacilas za wyrob dowodu w niemczech, robilas to w konsulacie, masz wogole polski dowod ( w polskim dowodzie nie moze byc umieszczone zagrraniczne miejsce zamieszkania)
Ariella prawo jazdy mozesz bez problemu wymienic w niemczech :)

Tez chcialam ale u mnie wyszedl jeden je**** problem, a mianowicie bylam rok we Frankfurcie jako au pair mädchen, jak umowa mi sie skonczyla to wyjechalam do Polski po 9 miesiacach czy jakos tak zrobilam w polsce prawo jazdy.
Teraz dowiedzialam sie ze prawo jazdy jest niewazne (przynajmniej w de) ze zrobilam je bezprawnie (trzeba byc min 6miesiecy w danym kraju), bo bylam nadal zameldowana we farnkfurcie a ja poprostu nie wiedzialam ze musze sie jeszcze ekstra sama wymeldowywac, myslalam ze automatycznie z umowa zostane wymeldowana, taki pech. Za pare tyg ide sie wiecej dowiedziec na policjii bo jak nam juz wiadomo niektore urzedniczki sa do...

pozdrowionka
Nie rozumiem troche z tym prawem jazdy. Przeciez juz chyba nie raz wyjasnilismy wspolnie na forum, ze nie trzeba wymieniac polskiego unijnego prawa jazdy. Mozna na nim przez najblizsze 100 lat jezdzic. Czy cos popkrecilem? Przeciez nawet mnostwo Niemcow ma zagraniczne prawa jazdy (polskie lub czeskie) i na nie jezdzi nie wymieniajc ich. A tata mojego kumpla ma wloskie prawo jazdy i juz ze 25 lat jezdzi na nie bez problemu w DE. Wiec chyba naprawde w zadnym landzie nie ma obowiazku wymiany? Czy to jednak inaczej?
Nie , nie trzeba wymieniac na niemieckie prawo jazdy, jestesmy w Uni i obowiazuje unijne prawo jazdy, tylko jezeli np.zmienilas stan cywilny i masz nowe nazwisko to nie musisz jechac specjalnie do Polski by moc wymienic prawo jezdy lub isc do konsulatu.
Co do problemu Eli to sie zgadza. Jelis Polak mieszkajacy w niemczech chce zrobic w polsce prawo jazdy to musi mieszkac w PL minimum 6 miesiecy. W tym zakresie obowiazuja nas takie same zasady jak Niemcow ktorzy chca w PL zrobic prawo jazdy. Ale, ze trzeba sie kompletnie wymeldowac z DE to tez nie wiedzialem. Myslalem, ze wystarczy, ze sie w Polsce zameldujesz na 6 miesiecy, bo przeciez niemieckich urzedow nie obchodzi, czy poza niemcami jeszcze gdzies jestes zameldowana. Ale jesli to naprawde sie zgadza, ze trzeba sie z DE wymeldowac zeby w Pl zrobic prawo jazdy to to jest bardzo wazna informacja. Ale mysle ze jak przedstawisz swoja sytuacje, ze tylko zapomnialas sie wymeldowac i pokazesz ze umowa najmu stracila wtedy juz waznosc to chyba nie bedzie problemu. A najwazniejsze jest to ze przeciez urzad jednego kraju w Unii(Niemcy) NIE MOZE stwierdzic, ze jakies uprawnienia (prawo jazdy) wydane przez inny kraj Unii(Polska) jest niewazny!!! Nigdy o czyms takim nie slyszalem. Masz polskie prawo jazdy, wydane przez polski urzad zgodnie z polskim prawem to jezdzij na nie w DE. Nie rozumiem czemu niemieckie urzedy sie wogole interesowaly Twoim polskim prawem jazdy. Przeciez jest tylu Polakow co juz mieszkajac w Niemczech zrobili po 1 Maja 2004 roku w PL prawo jazdy i jezdza na nie i nikt nigdy sie nic nie czepial.
No tak, ale czy nie duzo prosciej byloby wymienic tp prawo jazdy w polsce? Wtedy zadne niemieckie urzedy sie nic nie czepiaja ze Twoje prawo jazdy jest z jakiegos powodu nie wazne. Albo nawet zaplacic te dodatkowe 50 Euro w konsulacie i nie masz zadnych problemow!
Jak pisalam wczesniej to za pare tygodni pojde na policje lub gdzie indziej by sie czegos wiecej dowiedziec, w koncu mam obywatelstwo polskie..., zobaczymy.

Pokazalam mkoja umowe, powiedzialam jak bylo, babka w urzedzie powiedziala mi tylko ze mam pecha, ze jak cos to mam udowodnic ze bylam w tym czasie w Polsce a nie w niemczach, a tego niestety nie mozna udowodnic! Gdybym w Polsce np. w tym czasie pracowala to bym moogla to udowodnic a tak to zonk.

Tak w Pl wymienic, ale co jesli kiedys bede miec jakas glupia kontrole, gdzie wlasnie beda takie cos sprawdzac, tego nigdy sie nie wie (zwlaszcza ze slyszalam ze paru niemcom juz zabrano z tego wzgledu prawka!)
PS. Urzedy nie zainteresowaly sie moim prawkiem, zmienilam stan cywilny i nazwisko, ze do polski mialam jechac dopiero za 5 miesiecy to chcialm miec przynajmniej jeden dokument z nowymi danymi osobistymi, wiec poszlam wyrobic prawko i wtedy ona to znalazla.
Ciezko cos Ci poradzic. Nigdy sie z taka sytuacja nie spotkalem. Naprawde masz troche pecha jesli chodzi o to prawo jazdy. Swoja droga nigdy chyba nie przestana wystepowac coraz to nowe sytuacje, taka na przyklad jak Twoja, gdzie troche nie wiadomo co zrobic. Trzeba by po prostu Mokotowa namowic, zeby przestal tlumaczyc i troche prawne rzeczy postudiowal i rad udzielal:)))
Co do PS. - to tak jak mowie, mialas strasznego pecha. Gdybys wiedziala ze cos takiego bedzie to bys nie poszla tylko wyslala do konsulata i poprosila o wystawienie nowego polskiego z nowymi danymi. Ale skad moglas wiedziec. Trzeba byc optymistycznej mysli, ze sie wszystko jakos rozwiaze.
No co prawda to prawda, pecha mam heheh. Jak cos sie wiecej dowiem to napisze, mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze, wole to wyjasnic, by niedaj Bog kiedy wyszlo by to znow na jaw i musialam bym konsekwencje ponosic. Samochodu jak narazie nie mam i przez naajblizsze lata chyba nie bede miec, wiec nie jest tak tragicznie, ale i tak do bani.
Najlepsze jest to ze tydzien przed wyrobem prawka jazdy ta rodzina z Frankfurtu mnie wymeldowala!!! A tydzien po prawku przyjechalam do Kolonii, wiec wyglada to troche smieszie. Jak przyjechalam do niemiec to niemieckiego prawie nie znalam, sama wszystkie papiery au pairskie zalatwialam , poszlam sie zama zameldowac, mialam w rece tylko umowe z rodzina, wiec myslalam ze z data wyczerpania umowy zostane automatycznie wymeldowana heheh
w urzedzie miasta idz powiedz ze masz nowe nazwisko wyszlas za maz zanies zdjecia i oplate nie duzo jakos ok 10 eur ale dokladnie nie pamietam czeka sie 4 tygodnie dostajesz dokument niemiecki na ktorym masz wpisane obywtalstwo poskie i nowe nazwisko i adres
mam niemiecki dowod osobisty ale wpisane polskie obywatelstwo maz ma takie samo tylko obywatelstwo niemieckie tylko tym sie roznia
Pierwsze slysze, naprawde, jak sie o tym dowuíedzialas? No ale w Polsce poinformowalas o z zmianie stanu cywilnego?
Moj dowod lezy w Polsce i czeka na odbior.
od kolezanki ktora tez sobie tak wyrabiala w de dowod po slubie z niemcem.ja jeszcze nie zglaszalam slubu w pl dokumentow tam wymieniac nie ebde bo zostane przy niemieckim dowodzie z nowym nazwiskiem i starym paszporcie .bo paszportu ci nie wyborbia na nowe nazwisko jelsi nie masz niemieckiego obywatelstwa
Ela+koeln

Niestety nie moge wymienic prawa jazdy.Bylam w tej sprawie dwa razy w Zulassungstelle.Urzad,po ktory podlegam ma takie wytyczne i basta. Ale z tego co widze, np przy odpowiedziach na pytania o prawo pracy, prawo pobytu,prawo jazdy, rozne przepisy i procedury obowiazuja w roznych Landach. Nie zapominaj, ze landy w DE maja duza autonomie jezeli chodzi o przepisy prawne :)
Ariella co do prawa jazdy to naprawde mozna je wymienic w de, bo to jest unijne prawko, czyli nawet w anglii lub innym kraju nalezacym do UE mozna bez problemu to zrobic. Wiem bo nawet pewnej znajomej urzedniczka tak powiedziala.
Ale nic nie da sie zrobic, jezeli urzedniczka tak niestey nic sie nie wskura, wiem ze czesto jest tak ze one glupoty gadaja, lub jak za tydz tam pojdziesz i nowa siedzi to tez calkiem co innego ci powie :(
W to, ze masz madzia dowod osobisty niemiecki z wpisanym polskim obywatelstwem to nie wierze. Niemiecki dowod osobisty jest dokumentem potwierdzajacym niemieckie obywatelstwo!!! Nie mozna miec dokumentu potwierdzajacego niemieckie obywatelstwo, ktory tak naprawde go nie potwierdza, bo masz polskie obywatelstwo wpisane. To jest po prostu niemozliwe!!!
Ariella, to ze mozna wymienic polskie prawo jazdy w niemczech nie znaczy ze urzad jest ZMUSZONY Ci je wymienic. Twoje unijne prawo jazdy jest wazne w niemczech wiec moga Ci odmowic wymiany jesli chcesz tylko tak po prostu na niemieckie zmienic. Musisz miec uzasadniony powod do zmiany na przyklad, zmiana nazwiska, utrata terminu waznosci itp. Jesli chodzi o prawo jazdy to przepisy w kazdym landzie sa takie same, a to dlatego ze za sprawe prawojazd jest BUND czyli Bundesrepublik Deutschland zuständig, a nie konkretny land. Przepisy prawa co do prawa jazdy reguluje prawo federalne, a nie przepisy poszczegolnych landow.
A to fajnie :) Mnie sie zmienilo nazwisko i tak nie uznali tego za uzasadniony powod do zmiany prawa jazdy. Swoja droga musze stwierdzic, ze "urzedniczy opor materii" jest wszedzie jednakowy. Kto mial okazje polatac po urzedach w Polsce wie zapewne o czym mowie. :)
Apropo dowodow, zadalam sobie trud i sprawdzilam to u mnie w Einwohneramt, najpierw w internecie:
Deutsche(im Sinne des Art. 116 Abs. 1 Grundgesetz) die der allgemeinen Meldepflicht unterliegen, können dieses amtliche Ausweisdokument beantragen,
a potem zadzwonilam ...i sie nie da.
Skoro w jednym miescie sie da a w innym nie, to co uzasadnia te roznice ? Wiem tylko, ze np Bawaria slynie z tego, ze to "panstwo" w "panstwie".Tego zdania sa nawet profesorowie u mnie na uczelni.Wiec cos w tym musi byc...
tAK to prawda w niektorych rzeczach jest inaczej, tzn w kazdym landzie jest inaczej, ale to dotyczy tylku malych drobnostek, np. do czegos tam potrzebujesz jakies inne dodatkowe zaswiadczenie. Lecz gdy cos dotyczy prawa panstwa to jest wszedzie tak samo. Dlatego Ariello mozesz wymienic tutaj te prawo jazdy, najlepiej idz w innym dniu jak jest inna urzedniczka, bo one czasami glupoty gadaja, naprawde znam z doswiadczenia!

Kurfürst tez mi sie wierzyc nie chcialo co do tego 'niemieckiego' dowodu, ale kto wie skoro madzia je ma. Wiesz w tym dowodzie jest ekstra rubryka 'Obywatelstwo : ' , a wiec chyba i mozna tutaj wyrobic dowod skoro jest sie na stale zameldowanym. W Polskim dowodzie nie ma takiej rubryki, bo jest to jasne polski dowod dla Polakow...
Pozdrowionka :)
Ela zgadza sie to co piszesz, dokladnie tak jest. To znaczy w takich materiach jak dowod osobosty czy prawo jazdy prawo jest jednolite bo federalne i dziala w kazdym landzie jednakowo. A tak jak piszesz w innych sprawach moga byc drobne roznice miedzy lanadami. Ale jesli w kwestii prawa jazdy albo dowodu roznie jestesmy traktowani to jest to przyczyna WYLACZNIE podejscia urzednikow, a nie roznicy w przepisach.

Ariella mam dla Ciebie rade. Mysle, ze powinnas pojsc do tego urzedu zlozyc pisemny wniosek o zmiane prawa jazdy, nawet jesli urzedniczka bedzie mowila ze nie da rady. Wniosek przyjac musi! I wtedy jak juz zlozylas pisemny wniosek to dostaniesz pisemna odpowiedz. Jak bedzie negatywna to bedzie dokladnie napisane dlaczego i wtedy mozesz WIDERSPRUCH napisac z uzasadnieniem, wtedy on pojdzie instancje wyzej i inny urzednik wyzszego szczebla bedzie decydowal. Jak nie bedzie chciala wniosku przyjac, w co mi sie wierzyc nie chce, to poprosc szefa urzedu i on na pewno wniosek przyjmie. Jeszcze raz mowie, zaden urzad nie moze odmowic Ci przyjecia wniosku pisemnego.

Co do dowodu osobistego z wpisanym polskim obywatelstwem Ela to ja madzi po prostu nie wierze. Jest tak jak Ariella pisze, tylko Deutsche im Sinne des Grundgesetzes moga miec niemiecki dowod osobisty.
kurfüs to twoj problem ze mi nie wierzysz po jakiego kija mialabym tutaj pisac ze mam cos czego nie mam? poszlam do urzedu i zostal mi wyrobiony dowod osobisty wpisane polskie obywatelstwo i nie widze problemu .kto chce niech idzie jesli jest po slubie z niemcem sobie wyrobic w urzedzie miasta ps.paszport potwierdza niemieckie obywatelstwo a nie dowod osobisty!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Studia językowe