Witam :)
Kilka lat temu ukończyłam w Polsce studia magisterskie na kierunku wychowanie plastyczne, specjalność nauczycielska. Ukończyłam tez podyplomowe studia z zakresu informatyki. Pracowałam w Polsce jako nauczyciel plastyki w szkołach oraz domach kultury.
Niedawno wyszłam za mąż, mąż ma obywatelstwo niemieckie. Przeprowadzam się do Niemiec(Bawaria) i mam mnóstwo pytań:
domy kultury/koła zainteresowań/zajęcia pozalekcyjne
- Czy w Niemczech istnieją podobne placówki jak nasze domy kultury? Placówki pozaszkolne które oferują dzieciom, młodzieży, dorosłym... zajęcia plastyczne, (malarstwo, rysunek, rękodzieło)?
- jakie wymagania muszą spełniać kandydaci jeśli chcieliby być nauczycielami, instruktorami takich zajęć? (jakie wykształcenie itd....)
- czy do pracy w takiej placówce muszę nostryfikować dyplom?
szkoła:
Czy w szkołach naucza się przedmiotu: plastyka lub sztuka?
Nostryfikacja dyplomu:
- Chciałabym uzyskać dokładne informacje czy mój dyplom magistra da się nostryfikować, czy da się potwierdzić studia podyplomowe i wszelkie kursy, które w Polsce ukończyłam i jaka jest tego procedura.
- Do jakiej instytucji najlepiej się zwrócić z zapytaniem?
- Czy bez nostryfikacji dyplomu mogę pracować w jakiejś placówce w charakterze opiekuna-wychowawcy, instruktora zajęć, nauczyciela?
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje, podpowiedzi.