Studia w Niemczech, dyplomy

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć wszystkim, mam pytanie do tych ktorzy mieli podobna sytuacje do mojej. Mieszkam w niemczech od 2,5 roku mam niem. obywatelstwo. Od niedawna chce sie zabrac za nostryfikacje dyplomu z Polski i uznanie mojego zawodu z technikum. Ukończylem Technikum chemiczne w Polsce a po studiach jestem mgr inż Bezpieczeństwa i higieny pracy (5 letnie dzienne). Mam pytanie jak zaczą caly proces uznania dyplomu, co potrzebuje gdzie sie udać, co zrobić?Niedawno sie dopwiedzialem ze mogłbym jeszcze tutaj skonczyc studia panstwo pomaga do 29 roku zycia poprzez udzielenie pozyczki na studia. Bylem sie dzisiaj pytac na uniwesytecie , niestety w tym roku juz za pozno. Zapraszali mnie za rok. Czy kots zaczynal tutaj studia ze slaba znajomoscia jezyka? ja dopiero sie uczę, znam angielski dobrze. pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi, wszystkie!
dyplom technika i mature nie musisz nostryfigowac tylko przetlumaczyc u tlumacza przysieglego.Co to studiow byly juz podobne watki poszukaj ,niektorzy kazda uznawac innym wystarczy tylko przetlumaczenie u tlumacza.ze slaba znajomoscia o studiach w de mozesz zapomniec .musisz miec poziom Mittelstufe 2 zeby moc zaczac i zdac egzamin na studia jezykowy.
Jako obywatel niemiecki nie potrzebuje egzaminu jezykowego. Ze slabym niemieckim sa studia piekielnie ciezkie,zeby nie powiedziec niemozliwe.Co dyplomow : mature i dyplomy w celu pojscia na studia np w Bawarii trzeba wyslac do Monachium celem tzw: Bewertung. Procedura jest bezplatna.Z Bafög zasadniczo jest tak, ze jest wyplacany do 30 roku zycia,ale sa i wyjatki.Duzo by na ten temat pisac.Jesli masz szczegolowe pytania, to moge Ci pomoc,po prostu napisz co konkretnie chcesz wiedziec : [email]
Goska
Ariella ma racje. Jako obywatel Niemiec nie musisz zdawac zadnych testow jezykowych. To by dopiero bylo gdyby kazdy Niemniec egzamin jezykowy musial zdac zeby isc na studia. Co Ty madzia chlopakowi piszesz? Prawda jest, ze bedzie Ci bardzo ciezko jesli nie znasz w miare niemieckiego. Wiesz, dogadac sie przy kupnie chleba w sklepie, a studia to co innego:))) Polska matura jest uznawana tutaj bez problemu, jesli chodzi o dyplom to popros kogos kto zna dobrze niemiecki zeby zadzwonil do Kultusministerium w Landzie w ktorym mieszkasz i tam bez problemu ci powiedza co i jak. Ale mysle, ze nie bedzie problemu z uznaniem twojego dypolmu.
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, fajnie miec swiadomosc ze nie trzeba zadawac egzaminu jezykowego z niemieckiego. Teraz pozostala nauka tego jezyka i moze w sem. Letnim sie uda.Problem jezt tylko z kosztami studiow jezeli nie dostane pozyczki to raczej moge zapomniec o studiach. Jezeli ktos z was zna jeszcze jakies inne sposoby na oplate studiow w niemczech chetnie poczytam. Z gory dzieki za odp. i podpowiedzi.
Musi!!!
Ja także mam obywatelstwo niemieckie i zanim złożyłam papiery na studia musisłam zdać DSH (mimo, że byłam już po germanistyce w Polsce!!!)... Jak nie posiadasz niemieckiej matury, to musisz zdawać egzamin Daf albo DSH.
Pani w Prüfungsamcie aż się zdziwła, że ja z moim niemieckim muszę zdawać DSH... w sumie poszli mi na rękę i mogłam zdawać eksternistycznie a z ustengo mnie zwolnili... Ale jak ona mi powiedziała... muszę mieć TEN papier!!! Powiedziała, że każdy kto ma zagraniczną maturę, a chce studiować w Niemczech MUSI zdawać DSH lub DaF, bo mają złe doświadczenia... dostają się na studia a potem rady nie dają językowo...
Temat przeniesiony do archwium.