zmiana karty podatkowej

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć,
Moj maż od miesiaca pracuje w Niemieckiej firmie, ma umowę o pracę. Znalazł juz mieszkanie i zameldował się, otrzymał tez pozwolenie na prace i pobyt. Jest tu obecnie tylko on zarejestrowany i w zwiazku z tym otrzymał I klase podatkową. Ja i córka obecnie jesteśmy u niego w odwiedzinach, wkrótce urodzi nam się drugie dziecko (poród w Polsce). Zastanawiamy się nad kilkoma sprawami i bylibyśmy bardzo wdzięczni gdyby ktos nam pomógł:
1. W jaki sposób mąż ma zmienić swoja karte podatkową na III klasę, co powinien zrobic i co się z tym wiaże - ja w Polsce mam pracę i po urodzeniu dziecka będe miała urlop macierzyński, czy to nie koliduje z zarejestrowaniem mnie tutaj, czy będę mogła po urlopie macierzyńskim wrócic do pracy badź pójśc na urlop wychowawczy?
2. Kwestia kindergald - czy mąż powinien już teraz złożyc wniosek dla 1 córki czy można to zrobic w momencie urodzenia 2 dziecka (za około miesiąc)?
3. W jaki sposób można odliczyć koszty przejazdów do rodziny w Polsce? Ew. czy moge prosić o dane do jakiegos doradcy podatkowego, najlepiej mówiacego równiez po polsku lub angielsku?
Steuerklasse III dostaje sie jak sie jest zonatym lub mezatka.
Trzeba isc do urzedu powiedziec ze chce sie zmienic klase podatkowa z takiego powodu, pokazac akt slubu i to wszystko od reki dostaje te karte. Wtedy placi mniejszy podatek.
Ojoj duzo tego :)

1. Steuerklasse 3 przysluguje pracownikom : zonatym,nie zyjacym w rozlace,w sytuacji gdy oboje malzonkowie maja nieograniczony obowiazek podatkowy i drugi z malzonkow jednoczesnie wybiera Steuerklasse 5. Z chlopskiego na nasze : do czasu, gdy sie nie zameldujesz w Niemczech i nie dostaniesz karty podatkowej Twoj maz musi posiadac Steuerklasse 1. W momencie gdy to zrobisz ( opcjonalnie moze byc potrzeba zlozenia wniosku o nieograniczony obowiazek podatkowy, chociaz raczej robia to od razu z automatu w Einwohneramt)mozecie dokonac zmiany klasy podatkowej - w tym celu potrzebne sa karty obojga malzonkow, zmiane dokonuja od reki.

...dalej 1
Urlop macierzynski i wychowawczy nie koliduje kompletnie z pobytem zagranica, tak dlugo, jak dlugo bedziesz sie dzieckiem OSOBISCIE opiekowac mozesz sobie przebywac gdzie chcesz. Po urlopie macierzynskim mozesz na swoj wniosek pojsc na urlop wychowawczy, pracodawca nie moze Ci odmowic udzielenia urlopu wychowawczego, czy bedzie platny czy nie zalezy od Waszych dochodow. Oczywiscie po urlopie mecierzynskim i wychowawczym mozesz wrocic do pracy...nawet wiecej pracodowaca w trakcie tych urlopow nie moze Cie zwolnic z pracy.

2. Kindergeld otrzymuja MIESZKAJACE w DE dzieci niezaleznie od obywatelstwa. Czyli wasze dzieci musza byc w DE zameldowane i faktycznie w DE mieszkac.

3.To jest tzw prowadzenie "dwoch" domow i jako takie mozna od podatku odliczyc :
- Fahrtkosten
- Verpflegungspauschbeträge
- Telefongespräche anstelle einer Heimfahrt
- Umzug in die Zweitwohnung und Rückumzug
- Schaden durch Unfall, Beschädigung oder Diebstahl
- Doppelte Haushaltsführung im Ausland
- Besuch von Ehegatte und Kindern
Ufff
Cześć, dziękuję bardzo za odpowiedź, rzeczywiście dużo tego, ale jeśli moge jeszcze spytać to czy możemy to wszystko połączyć tak abym mogła byc tu zameldowana i dzięki temu mąż posiadałby 3 klasę podatkową, odliczałby sobie koszty "podwójnego domu" a ja miałabym nadal zatrudnienie w Polsce? Mieszkalibyśmy faktycznie część tutaj część w Polsce.
I jeszcze odnośnie kindergeld, czytałam że mogą go otrzymywać dzieci osób które w DE pracują i nie musza być zameldowane, czytałam to na polskich stronach więc może to mijać się z rzeczywistością w DE, czytałam równiez że jest on wypłacany z wyrównaniem za okres od początku pobytu w DE.
pozdrawiam serdecznie z Essen
Mhm szczerze mowiac legalnego sposobu na cos takiego nie znam.Steuerklasse 3 i 5 to po prostu przywilej zagwarantowany malzenstwom, ktore maja staly pobyt w DE.W tym ukladzie jedno przeczy drugiemu, jezeli przebywasz w DE, podlegasz nieograniczonemu obowiazkowi podatkowemu to jak mozesz miec drugie gospodarstwo domowe w PL ? Problem polega na tym, ze Polacy tylko wtedy podlegaja temu obowiazkowi, kiedy w DE mieszkaja.Co do dzieci ...SORRRY SORRY SORRY
Teraz to doczytalam : obowiazek mieszkania nie dotyczy dzieci z EU , pozostalach tak. I owszem wyrownuja nie wyplacone zasilki.
Zgadza sie, dzieci nie musza mieszkac w Niemczech. Moga co najwyzej chciec od Ciebie papier z polskiego urzedu, ze nie pobierasz w Polsce zadnych pieniedzy na dzieci.
A co do Steuerklasse to mysle tak jak Ariella, ze to niemozliwe raczej. Bo o ile sie orientuje, to jesli Twoj maz zmienia swoja Steurklasse to ma to wplyw takze jakos tam na Twoja Steuerklasse. A ze Ty w DE bys nie pracowala tylko w Polsce to chyba nie da tak rady. Nizsza Steuerklasse to przywilej gdy wspolmalzonek jest w Niemczech. Ale takie gdybanie nie ma tu sensu. Miedzy Steuerklasse 1 a 3 jest ogromna roznica w dochodzie netto. W skali roku bedzie tu chodzilo zapewne o tysiace Euro, wiec poswiecil bym naprawde troche grosz i poszedl w Essen to doradcy podatkowego. On Wam powie co i jak.
Raz jeszcze dziękuję za odpowiedzi, skomplikowany ten niemiecki system podatkowy, ale troszkę mi się rozjaśniła sytacja.
Pozdrawiam serdecznie.
Mam pytanko, czy aby odliczyc koszty podrozy do Polski trzeba prowadzic w PL drugie gosp. tzn oplacac czynsz itd ?

Tak samo sprawa wyglada z odliczeniem czynszu w Niemczech ?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego