obywatelstwo dowod paszport

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Moi rodzice obydwoje maja paszporty i dowody osobiste niemieckie (co prawda już nieaktualne bo data ważności się skończyła). Chciałbym sie dowiedzieć czy w związku z tym mogę również starać się o wydanie dowodu i paszportu niemieckiego czy muszę się wpierw starać o obywatelstwo?? I ewentualnie jak sie za to zabrać po kolei? Dodam że mam 22 lata i obecnie mieszkamy w Polsce. Dziękuje za ew. porady.
Hej, z tego co wiem to żeby otrzymać paszport musisz mieć obywatelstwo, a więc "żółty papierek" który potwierdza obywatelstwo, bo na jego podstawie wydawany jest paszport. ;)
A czy na tym żółtym papierze na górze ma pisać "Begleitblatt" bo mam coś takiego. A i jeszcze dodam że jestem wpisany w paszport u mamy jako "Kinder". Proszę więcej osób o pomoc w miarę możliwości.
Z tego co pamiętam to na górze pisało Staatsangehörigkeitausweis, czy jakoś tak. Ale jeśli jesteś wpisany do paszportu jako Kinder, to powinieneś mieć obywatelstwo, tak mi się wydaje.;) Najlepiej skontaktuj się z jakimś Konsulatem Niemiec, tam powinni Ci wszystko dokładnie wyjaśnić.

»

Nauka języka