Studia/Praca/Mieszkanie w Berlinie.

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie!!
Parę dni temu dowiedziałem się, że dostałem się na FHTW-Berlin. No i dopiero teraz zaczynają się problemy.... Sprawdzałem w internecie, małe mieszkanie/pokój można wynająć w Berlinie już od 200 euro na miesiąc. Do tego jakaś kasa na jedzenie, plus dodatkowe koszty. Myślę, że będę potrzebował ok. 500 euro miesięcznie. Ma ktoś może jakieś doświadczenia związane z życiem i studiami w Berlinie? Czy jest możliwość podjęcia pracy dorywczej, powiedzmy na weekendy? Jak trudno jest znaleźć taką pracę?
No i jeśli chodzi o samo studiowanie. Czy wykładowcy traktują obcokrajowców tak samo jak Niemców? Chodzi mi o to, czy są jakieś taryfy ulgowe na egzaminach itd... To w końcu studia w obcym języku....:))))

Pozdrawiam.
CZlowieku jaka taryfa ulgowa? To nie przedszkole na uczelniach niewazne czy to w Polsce czy w Niemczech czy w Singapurze nikt sie z nikim nie cacka, wiec zamiast zastanawiac sie czy bede cie traktowac jak niewinne stworzenie lepiej ciesz sie ze sie dostales ! Nie kazdy ma ten komfort niestety
studiujesz za granicą, ze jestes taki mądry?
Znam wielu ludzi (róznież obcokrajowców) ktorzy studiuja w roznych zakątkach świata i wydaje mi się, że jest im łatwiej niż rodowitym mieszkańcom danego kraju.

Orientuje się ktoś jak jest z pracą dla studentów w Berlinie?
pozdrawiam.
po pierwsze nie badz ironiczny pytasz to odpowiadam. mam wielu znajomych ktorzy sa studentami w roznych zakatkach swiata i nikt nie byl nigdy traktowany ulgowo. jezeli zostales przyjety na studia dzienny to logiczne ze jestes traktowany jak kazdy inny student. Bo o ile sie orientuje to nie jestes na Erasmusie (wtdy mozna mowic o taryfie ulgowej).
Pozdro
180 dni po 4 godziny lub 90 dni po 8 godzin dziennie - to 720 godzin, czyli wystarczająco by wszystko opłacić....
chyba jednak nie...źle licze:p

a tak w ogóle, ile euro zarabiaja studenci za godzine? Tak mniej więcej..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie