Małżenstwo, okolice Mainz, Bingen, Stromberg,

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie żenię sie w grudniu z moją Pszczołą ona jest Niemką i wiem że start bede miał cieżki. Chcialem zapytać czy zanim znajde prace jako mąż Niemki przysługuje mi jakiś socjal? czy kurs jest darmowy, czy dostaje obywatewlstwo od razu? czy musze czekać? Zamierzamy zamieszkac w okolicach Mainz, Bingen, Stromberg czy sa jacyś Polacy w tamtych stronach?? Czy może mi ktoś podać jakieś wskazówki na poczatek jak sobie tam radzić?
nie dostaniesz socjalu,ani darmowego kursu ani tymbardziej obywatelstwa !!! do obywatelstwa masz prawo po 2 latach slubu plus 3 lata pobytu w de ( to sie wlicza wiec w sumie min po 3 mozna sie starac) musisz sie utrzymywac sam lub przez zone nie mozesz brac socjalu ani zadnej pomocy od panstwa niemieckiego musisz zdac test jezykowy i polityczny.po slubie przysluguje ci ubezpieczenie i pozwolenie na prace a czy ja znajdziesz to juz twoja sprawa .jesli ona pracuje zmieni sie jej grupa podatkowa z 3 na 1 jesli zarabia za malo na utrzymanie was to pewnie dostanie dofinansowanie do mieszkania czy socjal ,ale okres ktory bedziesz zyl na socjalu oddala cie od niemieckiego obywatelstwa.juz minely te czasy kiedy malzonek cudzoziemiec lub malzonka cudzoziemka dostawala socjal i kurs niemieckiego dla siebie.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia