rozwod

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Mam pytanie dotyczące rozwodu,jakiś rok temu wzięłam ślub lecz już teraz widzę ze długo to nie potrwa,on jest tu od 25 lat i ma niemieckie papiery ja przyjechałam na krotko przed ślubem razem z córka.Córka zaraz po ślubie zaczęła chodzić tu do szkoły.Moje pytanie czy jeśli dojdzie do rozwodu nie mam prawa na pobyt z moim dzieckiem w Niemczech,ile lat muszę "wytrwać" żeby dostać zgodę na pobyt,i czy do rozwodu dochodzi tylko za zgoda jednej osoby czy tez zgodę muszą wyrazić dwie.
Bardzo proszę o jakieś konkretne odpowiedzi.
DZIĘKUJE
Eh... no cóż... Od prawie 5 lat jesteśmy w UE, wíęc jesteś obywatelką UE, zatem masz prawo legalnie mieszkać w Niemczech ze swoim dzieckiem. Nie musisz mieć żadnego pozwolenia na pobyt. Powinnaś udać się do Ratusza miejskiego (das Rathaus) i popytać o parę spraw. Nie mam doświadczenia w byciu na obczyźnie, ale wydaje mi się, że jeżeli nie znajdziesz pracy w Niemczech, to możesz napotkać na parę nieprzyjemności ze strony personelu służb socjalnych (bądź nie). Możesz także wystąpić o mieszkanie socjalne (na które można czekać nawet latami - nie znam sytuacji w Bundesrepublice). No nie wiem, co jeszcze... Jak będziesz miała jakieś problemy, to wal tutaj śmiało. :D
Ah... jak już powiedziałem, nie potrzebujesz karty pobytu (bo czegoś takiego wobec nas już nie ma). Po pięciu latach bycia zameldowaną na terytorium Niemiec, dostaniesz obywatelstwo, które pozwoli Ci na branie udział w wyborach do Bundestagu, otrzymania niemieckiego paszportu. No i właśnie bardzo ważne jest to zameldowanie. Musisz albo kupić mieszkanie, albo wybłagać się o socjalne... Ja nie jestem urzędnikiem i nie wiem do końca. Powtórzę się: idź do Rathausu i popytaj ;)
Trzeci raz ja. ;] Co do rozwodu... No, możesz wystąpić o rozwód... Jeżeli oboje się nie zgodzicie, to możesz złożyć do sądu pozew rozwodowy i rozpocznie się proces.
To się możesz zdziwić.. Rafael byłeś kiedyś w Niemczech? Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Każdy kto chce przebywać w Niemczech dłużej niż 3 miesiace musi otrzymać pozwolenie na pobyt, dotyczyczy to także obywateli UE..;-)
ps praktycznie jest prościej i szybciej.. Pobyt powyżej 7 dni podlega obowiązkowi meldunkowemu, Jeśli długość pobytu przekracza 3 miesiące, przy zameldowaniu otrzymuje się zaświadczenie zastępujące dotychczasowe potwierdzenie prawa pobytu - Aufenthaltserlaubnis-EU.
pozdro
Eilmeldung!: Für EU-Bürger existieren keinerlei Einschränkungen für den Aufenthalt und die Arbeitserlaubnis (Niederlassungsfreiheit innerhalb der EU). Eine Aufenthaltserlaubnis muss aber aus formalen Gründen beantragt werden.
Oh, Enschuldigung. Kompletnie nie wiedziałem. :) Wiesz, coś mi się kiedyś obiło o uszy, że to pozwolenie znika, do tego powiedziałem już, że nie mam większego rozeznania. Dzięki za poprawę. ;)

Tschüs
Też trochę namieszałem.. straszna tu biurokracja, dawno tego nie załatwiałem, teraz ma być to podobno tylko formalność.. wybieram sie wkrótce.. zobaczymy. Ciao!
mozesz wnies zeby ex placil ci utrzymanie i jesli adaptowal dziecko to alimenta a mozesz o to sie starac bo przeprowacka dla dziecka po roku moze miec zly wplyw a nato sad tu patrzy
Iva26. Nigdzie w tekscie nie wyczytalam na temat, jakie papiery juz masz. W Niemczech mozesz siedziec ile chcesz, tylko potrzabujesz Bescheinigung nach §5 FreizügG/EU. To zaswiadczenie dostaniesz w kazdym bürrgeramt albo meldunkowym. Niestety nie upowaznia cie ono do pracy :-( Moze juz masz, wiec nie byloby tak zle.
Co do obywatelstwa to przy dobrym wietrze minimum 6 lat (ale nie wolno w tym czasie pobierac socjalu) Info sprzed kilku miesiecy (sama sie o nie staram). W najgorszym wypadku 8 lat (w tej sprawie wiele sie nie zmienilo).
Najlepiej to zadzwonic do odpowiedniej jednostki, zajmujacej sie tymi sprawami i poprostu zapytac.
Pozdrawiam
To nowe przepisy co do obywatelstwa:
http://www.123recht.net/article.asp?a=26077&ccheck=1#ANKERNAME
Dziękuje wam wszystkim za pomoc,sprawa wygląda tak (jeszcze) maż kazał mi opuścić mieszkanie razem z córka nie bardzo mam się gdzie podziać i nie wiem czy on tak bezkarnie może to robić,przezywam horror bo jestem bezradna a język tez mi idzie nie za dobrze,prawdopodobnie zostanie wniesiona sprawa o rozwód mam pytanie czy ja się muszę na ten rozwód godzić?Bo słyszałam ze jeśli się zgodzę muszę zaraz po nim wyjechać z córka do polski a tam tez nie mam gdzie być sprawa jest beznadziejna proszę o pomoc w tej sprawie DZIĘKUJE
Co do prawa do pracowania. Na moim Freizügikeitsbescheinigung jest adnotacja, że upoważnia mnie do pracy 90 dni w roku - tylko nie wiem, czy to na wszystkich piszą, czy tylko studentom.
papiery jakie posiadam to Arbeitsgenehmigung-EU geltungsdauer bis UNBEFRISTET
UND AUFENTHALTSBESCHEINIGUNG
To tylko na studenckim Bescheinigung. Normalnie nie upowaznia Cie ono do pracy. Musisz miec Arbeitsgenehmigung.
Jestem w pewien sposöb na biezaco. mieszkam od maja w Hamburgu.Maz ma niemieckie papiery ja polskie, slub bralismy w Polsce, ale to nie ma znaczenia.
Meldunek to jedna rzecz pozostale pozwolenia to inna.
Z meldunkiem mozna sobie tylko mieszkac, ale wlasciwie bez praw. jestesmy w UE, ale jak przypominaja mi w kazdym urzedzie, Polska jak kilka innych krajöw nie ma pelnych praw czlonkowskich.
Po zameldowaniu bylam w urzedzie gdie w wydziale dla cudzoziemcow musialm postarac sie o papierek, ktöry upowaznia mnie do pobytu i pracy. to jest taka wiza wklejana do paszportu. Dostaje sie to rzadko odrazu na czas nieograniczony. Ja dostalam terar na rok, a potem jak mi pani powiedziala zobaczymy.
Na takim"pozwoleniu" nie otrzymuje sie socjalu. Ja teraz nie pracuje, gdyby möj maz stracil prace to moge tylko 18 miesiecy przebywac w Niemczech, potem musialabym wyjechac do Polski. Na papierku dolaczonym do wizy( co nalezalo podpisac) bylo wyrazie - pozwolenie obowiazuje tvlko na czas trwania zwiazku malzenskiego.
Tak wiec w wypadku rozwodu nie sadze, zebys mogla zostac w Niemczech, a tym bardziej otrzymac pomoc socjalna. Zaznacze, ze tez mam syna, kröry chodzi tu do szkoly i nic to nie zmienia.
NIE MAMY PELNYCH PRAW CZLONKOWSKICH UE
wydaje mi się, że mylisz się, nie musi wyjeżdżać do Polski, co nie zmienia faktu, że meldunek nie wystarcza do tego, żeby mieć prawo pozostać w Niemczech. Potrzebne jest jeszcze Freizügigkeitsbescheinung - sam ostatnio załatwiałem i się pytałęm, kiedy muszę przyjść przedłużyć pozwolenie, to dostałem odpowiedź, że ważne jest tak długo, jak mój dowód tożsamości, czyli jeszcze jakieś 8,5 roku ;) mieszkać może, pracować dopiero za kilka lat będziemy mogli bez ograniczeń ;)
Co jej po pobycie, kiedy nie bedzie mogla pracowac, nie bedzie miec zadnych praw socjalnych?
w zależności od wykształcenia pracę można znaleźć i dostać pozwolenie na pracę ;)
Podstawowe informacje:
http://ec.europa.eu/civiljustice/maintenance_claim/maintenance_claim_ger_pl.htm
Więcej informacji:

http://www.oszukany.pl/forum/viewforum.php?f=59
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia