Jak uzyskac dowod osobisty niemiecki

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |
Witam, dodam ze jestem laikiem w tym temacie posiadam niemiecki paszport, i z pewnych przyczyn potzrebuje niemieckiego dokumentu dowodu osobistego, musze miec nieimecki adres niekoniecznie do korespondencji (dla samego dokumentu) co musze zrobic... jakies rady ?
... trzeba być zameldowanym
Jak już jesteś to idziesz do Einwohnermeldeamt i tam już z górki...
nie jestem nigdzie zameldowany czy mozna to jakos fikcyjnie wykonac, czy musze szukac najemcy,
bez umowy najmu bez znajomości się nie zameldujesz w Niemczech, a tym samym nie dostaniesz niemieckiego dowodu z niemieckim adresem
czy taka umowa moze byc fikcyjna ? a jezeli nie to czy taka umowa jest potzrebna w przypadku zameldowania sie np u wujka ?
jak masz wujka, to raczej nie będziesz miał żadnych problemów. Umowy chyba w takim wypadku nie potrzebujesz, wujek musi Cię zameldować u siebie - przynajmniej tak by to w Polsce wyglądało, na prawdę nie wiem, czy podobnie jest w Niemczech, ale to raczej logiczne jest ;)
jest wstanie to ktos sprecyzowac... zaczynajac od tego czy dla osoby do ktorej nalezy mieszkanie jest to jaki kolwiek klopot lub ryzyko meldujac kolejna osobe?
raczej nie powinno być żadnego problemu.
kłopot może być jak wujek ma np. 2 pokoje i jest tam 10 osób zameldowanych... ;)wtedy mogą sprawdzić (oglądałam kiedyś taki reportaż)
czy jest jakis okres od zameldowania po korym moge sie starac o dowod czy odrazu moge wyrobic?
od razu
ma ktos jakies namiary na lokum z meldunkiem w niemczech?
a co z wujkiem?
nie wiem, czy ktos obcy cie tak sobie zamelduje...
bo w urzedzie meldunkowym musisz pokazać Mietvertrag...
chociaż wiesz co, teraz tak myślę - jak ja się meldowałem, to o ile mnie pamięć nie myli, chciałem właśnie wyciągnąć mój Mietvertrag, to mi powiedziano, że nie potrzeba:p
no ja akurat musiałam...
ale słyszałam też o przypadkach, gdzie nie był potrzebny...
Może to zależy od pani w urzędzie?;)

może civiccoupe najpierw niech zadzwoni do urzedu i spyta, czy potrzebny. Powiedzą, że nie, to git. Powiedzą, że tak, to bedzie się dalej głowił...
jak mozecie to napiszcie mi co to jest "Mietvertrag" .Dziekuje
jakiego moge urzyc dobrego pretekstu ze potzrebuje meldunku i dokumentow przed rodzina z niemiec.. troche to glupio brzmi ale potrzebuje te dokumenty z pewnych powodow...
Mietvertrag + umowa najmu

nie wiem co możesz wymyslić... jeśli nie możesz im powiedzieć do czego naprawde, to chyba coś kombinujesz ;)
Dlaczego trzeba byc zameldowanym zeby dowod dostac??????????
Przeciez setki tysiecy Niemcow za granica mieszka i nie jest w Niemczech wogole zameldowanych, a mimo to przedluza sobie regularnie waznosc dowodou osobistego jak sie skonczy. Nie wiem, ale nie wydaje mi sie aby panstwo moglo uzalezniac wydanie dowodu osobistego od tego czy jest sie w Niemczech zameldowanym. Dowod jest dokumentem poswiadczajacym obywatelstwo niemieckie i kazdemu obywatelowi niezaleznie od tego gdzie mieszka musi byc wystawiony. Nie wyobrazam sobie Niemca nie majacego dowodu osobistego tylko dlatego ze w na przyklad w Austrii mieszka od lat!!!!! Przeciez tam gdzie jest miejsce na adres mozna wpisac, pobyt za granica i po sprawie.
może przedłużają sobie paszport? to jest także dokument poświadczający obywatelstwo.
W paszporcie nie musi być adresu.

w dowodzie stoi adres zameldowania. W przypadku przeprowadzki, w dowodzie trzeba zmienić adres (naklejają naklejke - w miejsce starego adresu - z nowym adresem. Na zmiane adresu w dowodzie jest nawet określony czas, w jakim powinno się to zrobić.
Moja koleżanka także ma dowód niemiecki i w czerwcu wyprowadzła się do Polski. Dzwoniła do Meldeamt, pytała jak ma to teraz zrobić.
Oni powiedzieli, jeżeli wyprowadzałaby się na terenie Niemiec, w Meldeamt w nowym mieście jak się zamelduje, to automatycznie zostanie odmeldowana w mieście, z którego się wyprowadza. Jeżeli zza granice, to oni tylko w swoich papierach tam w Urzędzie wpisują nazwe Państwa i w Niemczech odmeldowują.
Dowód ma ważny do 2016. Jak w 2016 roku bedzie chciała przedłużyć dowód, to znowu musi sie zameldować w Niemczech.
ale żeby spełnić ten warunek:
"musze miec nieimecki adres niekoniecznie do korespondencji (dla samego dokumentu)"

to trzeba być zameldowanym ;) bo jak wpisać na dowodzie adres, pod którym się nie jest zameldowanym ;)
a czy moge po zameldowaniu i otrzymaniu dowodu uzyskac niemieckie prawojazdy na podstawie mojego polskiego
Tak!

chodź mogą Ci też powiedzieć, że nie potrzebujesz, bo nowe polskie prawo jazdy to europejskie... hihihi... koleżance tak powiedzieli... ;)
masz racje ale mi chodzi o to zeby byl adres zamieszkania w DE na nim
na niemieckim prawo jazdy nie ma adresu
Ja pozostaje jednak przy mojej wersji, ze nie trzeba miec zameldowania w Niemczech zeby dowod dostac. Powtarzam jeszcze raz: Kazdy obywatel niemiecki ma prawo, a wrecz obowiazek miec dowod osobisty niezaleznie od tego gdzie mieszka. Na pewno Panstwo nie traktuje tych Niemcow mieszkajacych za granica jak OBYWATELI DRUGIEJ KATEGORII i mowi im nie nie, wy nie dostaniecie dowodu bo w Niemczech nie mieszkacie!!!! W ten sposob zlamali by konstytucyjna zasade rownosci obywateli wobec prawa!!! Na na klejce, ktora jest w dowodzie wkleja sie "pobyt staly za granica" i po problemie. Na pewno nie moga odmowic wydania dowodu!!!
ja się z Tobą absolutnie zgadzam ;) Ale przeczytaj jeszcze raz pierwszy post w tym temacie - tu chodzi o dokument, w którym po prostu będzie niemiecki adres wpisany, a nie o dowód z polskim adresem zamieszkania ;) a nie dostaniesz dowodu z niemieckim adresem zameldowania, jeżeli nie jesteś gdzieś w Niemczech zameldowany:p
ja jestem na 100% a nawet na 1000% pewna, że musi być zameldowanie jak sie chce otrzymać dowód.

Jak już ten dowód masz, to jak idziesz zza granice, to ci go nikt nie zabierze, tylo cię z Niemiec odmeldują i wstawia sobie adnotację, że osobnik ten jest za granica (pytają się tylko do jakiego kraju idziesz)... a dowód naturalnie, że zatrzymuesz...
(to tak jak juz powyżej napisałam)

Tu było pytanie, czy zameldowanie jest potrzebne, żeby wyrobić dowód.
Ja wiem, ze ten koles cos kombinuje i ze jemu chodzi o cos innego niz ja napisalem. Ale niezaleznie od pierwszego postu w tym temacie chcialem AdzeHH wyjasnic ze nie potrzeba miec zameldowania w Niemczech zeby dowod niemiecki dostac, bo do tego problemu sie dyskusja sprowadzila. Wiem ze to co ja pisze nie ma nic z wspolnego z tym pierwszym postem (I dobrze, bo mnie wkurza jak Polacy w Niemczech cos kombinuja)
no... kombinuje, kombinuje...
moim zdaniem, żeby dostać dowód nie trzeba być zameldowanym. Przykład? Ja mieszkam w Niemczech, czyli jestem zameldowany w Niemczech, a nie w Polsce. W takim wypadku, wg Ciebie nie mam prawa wyrobić sobie dowodu osobistego w Polsce, a niemieckiego obywatelstwa nie mam. No i w takim wypadku łamię polskie prawo nie mogąc wylegitymować się w Polsce dowodem osobistym, którego posiadanie przy sobie jest obowiązkiem każdego, kto skończył lat 18 ;)

Była swego czasu nawet dyskusja w Polsce na ten temat, że trzeba posiadać dowód za który samemu trzeba zapłacić, ale nic i tak się nie zmieniło ;)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego