Jak uzyskac dowod osobisty niemiecki

Temat przeniesiony do archwium.
31-38 z 38
| następna
... właśnie przed chwilą pytałam znajomego na MSN, Niemca, jak to w końcu jest z tym dowodem...

Napisał: "Man muss angemeldet sein!!"
ja jestem zameldowana w HH i taki adres mam w dowodzie niemieckim...

a w dowodzie polskim mam adres, gdzie nadal jestem zameldowana u swoich rodziców...

dlaczego wtedy powiedzieli mojej koleżance, która wyjechała do Polski na stałe ( a dowód niemiecki ma 2016 r), że jak jej sie ważność dowodu skończy w 2016 i bedzie chciała przedłużyc, to MUSI się zameldować w NIemczech!!?
ja jestem zameldowana w HH i taki adres mam w dowodzie niemieckim...

a w dowodzie polskim mam adres, gdzie nadal jestem zameldowana u swoich rodziców...

dlaczego wtedy powiedzieli mojej koleżance, która wyjechała do Polski na stałe ( a dowód niemiecki ma 2016 r), że jak jej sie ważność dowodu skończy w 2016 i bedzie chciała przedłużyc, to MUSI się zameldować w NIemczech!!?
nie sprzeczam się, ja wiem, jakie przepisy są w Polsce, w Niemczech jestem jeszcze za krótko, żeby być czegoś pewnym ;)
ja właśnie trochę pojęcia o tym mam bo parę lat temu wyjechałam sama z Polski (tylko z niemieckim paszportem) i przechodziłam przez te wszystkie procedury...

Pozdrawiam
No wiec sprawdzilem wlasnie jak jest. AgaHH ma rzeczywiscie racje, trzeba byc zameldowanym w Niemczech zeby moc dostac lub tez nawet przedluzyc dowod. A to dlatego ze wychodzi sie z zalozenia ze za granica i tak potrzebny Ci jest paszport(Nawet w EU, bo jesli sie nie mieszka w Niemczech tylko na stale za granica to sam dowod nie wystarczy) wiec poki tam zyjesz (za granica znaczy) to Ci niemiecki dowod osobisty niepotrzebny. Dziwne bardzo, ale tak jest.
to chociaż w tej kwestii mamy lepsze przepisy od Niemców:)
tutaj już mnie nic nie ździwi! ;)
Temat przeniesiony do archwium.
31-38 z 38
| następna

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Brak wkładu własnego