Nadanie nazwiska dziecku a prawo alimentacyjne ???

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!Moje pytanie dotyczy prawa rodzinnego i alimentacyjnego w Niemczech.
Sprawa wygląda tak jestem mężatka z polakiem który od 20stu lat posiada papiery niemieckie,ja jestem matka dziecka która ma obecnie 7lat lecz obecny maż nie jest ojcem biologicznym mojego dziecka,biologiczny ojciec dziecka został pozbawiony praw rok po urodzeniu się dziecka.Wiec dziecko posiada moje nazwisko,i tu moje pytanie,czy jeżeli maż nada mojemu dziecku swoje nazwisko (KTÓREGO ANI JA ANI CÓRKA NIE PRZYJĘLIŚMY PO ŚLUBIE) to czy będzie on wtedy pełnoprawnym opiekunem dziecka i czy jeżeli kiedy ktokolwiek doszło by do rozwodu miedzy nami to czy mam prawo starać się o alimenty na córkę?
POZDRAWIAM I PROSZĘ O POMOC
Hallo ewcik23!
Ich werde auf Details hier nicht eingehen. Du siehst doch, daß wir hier kein Forum für Rechtsberatung betreiben. Außerdem sind solche Auskünfte kostenpflichtig.

Um Dir trotzdem zu helfen, kann ich Dich nur an Rechtsanwalt Peter Daszkowski in Warschau verweisen. Peter ist zugleich ein zugelassener Rechtsanwalt in Düsseldorf und verfügt über eine hervorragende deutsche Schulbildung. Außerdem ist er ein sehr wacher Geist.

Ich weiß nicht, ob er für solche Fälle sich Zeit nehmen will. Versuch es einfach.

Grüße ihn vom Rübezal. Ich denke, er wird schon wissen wer das ist.
Moja szwagierka chce tez cos takiego zrobic, jak ich zrozumialam to to jest tak, zeby dac temu dziecku jego nazwisko to musi najpierw je zaadoptowac, czyli jakbyscie sie rozstawali to on musialby placic alimenty, aha a alimenty ktore teraz dostajesz nie beda tobie dluzej przyslugiwane. Tak to wszystko zrozumialam.
PS. Jezeli to jest dla Ciebie bardzo wazne, to lepiej nie kieruj sie za bardzo tymi wpisami na forum, najlepiej zapytaj sie prawnika.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia