Praca moze ktos mi pomoc, wyjasnic...?PROSZE!

Temat przeniesiony do archwium.
Otoz bylam au pair przez rok u pol-nim rodzinie na BAWARII. I teraz moja rodzina potzrebuje mnie dalej do pomocy nad dziecmi. czytam tu w internecie ale szczerze malo rozumeim tzn.jak to jest w praktyce co teraz rozina musi i ja zrobic zeby wszystko bylo dalej legalne...???jakie formalnosci co gdzie i jak dokladnie trzeba zrobic???zameldowanie,pozwolneie na prace, ubezpieczenie itp. chyba wiadomo o co chodzi

Druga sprawa zwiazana jest z pieniedzmi ile zarabia w rzeczywistosci taka pomoc domowa tzn.rodzina mnie melduje ubezpiecza a ja musze zajac sie 2 dzieciakow ktora od 7-12 jest wprzeczkolu. musze ich tam wyprawic potem cosik ugotowac posprzatc noi zajac im czas do wieczora czasem w nocy wstaje lub zostaje pare dni z nimi sama podobnie jest w weekendy tzn.nei mam okreslonych godzin pracy wszystko zalezy od planow roziny jesli ja chce gdzies wyjsc lub wyjechac na pare dni musze to wczesniej wszystko zalatwic z rodzina.czyli jestem na kazde ich zawolanie wychodzi a moj problem polega na tym ze bardzo lubie te dzieciaki i rodzinke nie mamy zadnych zgrztow i dobry kontakt utrzymujemy

Strescilam tak mneij wiecej relacje jako au pair bylam troszke wykorzystywana ale za specialnie mnei to nie obchodzilo teraz jednak nei chciala bym tak tzn.chce normalnie zarabiac za to co robie wiec jak myslicie ile miesiecznie powinnam z nimi ustalic bo kompletnei sie w tym nei znam jak to jest w praktyce w niemczech na bawarii (dodam ze to malutka wioska czyli zabita dziurami (ale bardzo malownicza i pekna) bez prawka ani rusz a tego nei mam i jestem od nich uzalezniona nawet w sprawie pojscia do sklepu).

jesli ktos by mi mogl jakos pomoc bo za duzo mam rozsterek w tej sprawie, a moze ktos opowie o swoich doswiadczeniach to bede bardzo bardzo wdzieczna

Z gory dziekuje i pozdrawiam!
Ty chyba mylisz AuPair z Babysitting. Wszystko jest regulowane ustawowo.

Od Arbeitsamt:
http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Sonstiges/Au-pair-Info-bei-dt-Gastfam.pdf
nie chyab nie...
chodzi o to ze moja byla gastfamilia chce mnei zatrudnic jako pomoc domowa itp.
ale z obywdu stron chcemy by bylo to legalne i zgodne z prawem. nie wiem tylko jak sie za to zabrac jakie formalnosci itp.
noi chce wiedziec ile taka pomoc zarabia przecietnie w neimczech powyzej staralam sie to opisac jakie warunki i relacje noi chciala bym sie cos wiecej dowiedziec od ludzi ktorzy znaja sie troszke na prawie panujacym w niemczech lub byli w podobnej sytuacji

PS dziekuje za wszystki odpowiedzi
jak rozpoznac przy podpisywaniu umowy czy dostaje umowe na etat tzn chodzi mi o to ze jak bedziemy planowac dziecko tam to zebym mogla dostac platny urlop macierzynski i byla chroniona????
czy nikt naprawde nie moze nic mi naswietlic lubb wyjasnic cosik w tej sprawie??
nikt nic nie wie?
prosze o rade pomoc!
Pare cytatow z EURES :
"Po znalezieniu potencjalnego pracodawcy wyrażającego wolę zatrudnienia osoby poszukującej pracy, osoba taka winna udać się do Agentur für Arbeit (agencji pracy) znajdującej się w danym okręgu, właściwym dla potencjalnego pracodawcy, oraz złożyć tam wniosek o udzielenie pozwolenia na pracę w UE

Szczególnie należy zwrócić uwagę na fakt, że oprócz wniosku osoby poszukującej pracy o pozwolenie na pracę w UE, potencjalny pracodawca musi przedłożyć konkretną, sprawdzalną ofertę pracy, na podstawie której można stwierdzić prawo do pierwszeństwa na rynku pracy na rzecz uprawnionych doń wnioskodawców "

Moja kolezanka zalatwiala to w nastepujacy sposob : poszla do Arbeitsamtu,pobrala druczek i liste potrzebnych dokumentow do pozwolenia na prace.Druczek wypelnila, dolaczyla umowe(zweisprachigen Vordruck Einstellungszusage/Arbeitsvertrag (EZ/AV)) z data o dwa miesiace pozniejsza niz aktualna, czas pracy -die wöchentliche Arbeitszeit muss der tariflichen oder üblichen Vollzeitstundenzahl entsprechen (38,5 Stunden/Woche) Urzad zaczal sprawdzac czy moga udzielic pozwolenia na prace,tzn przysylal oferty pracy innych osob, Niemcow. Potencjalni pracodawcy zaprosili kilka osob na rozmowy(pro forma) bo i tak bylo wiadomo, ze chcia zatrudnic tylko ta jedna konkretna osobe.Potem zawiadomili urzad, ze zadna nie spelnila wymagan.Potem trzeba bylo miesiac czekac, pozwolenie na prace przyszlo do Polski.
Z wynagrodzeniem to jest tak, ze jak podasz za niskie to odrzuca wniosek na pozwolenie na prace, zasady sa mniej wiecej takie : za noclegi i wyzywienie nie moga potracac niz ustalona stawka.Z tym tzw 400 EUR Basis-Job trzeba uwazac,bo moga stwierdzc ze malo i wniosek odrzucic.
W ulotce Arbeitsamtu stoi takie cos :
das Gehalt muss konkret angegeben werden und den tariflichen oder ortsüblichen Bedingungen entsprechen (Informationen dazu bei den Agenturen für Arbeit)
czyli najlepiej zapytac u zrodla.
Wiecej nie wiem ...
Pozdrawiam
Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie