Co można robić po Realschule?

Temat przeniesiony do archwium.
Co można dalej robić po Realschule?
isc do Gymnasium albo uczyc sie zawodu
dziękuje. a w jakiej szkole?
w jakiej chcesz . Berufsschule.
ale to chyba, tzreba miec dobre oceny na koniec realschule i trzeba zdawac jakis test, zeby isc do Gymnasium... prawda? Bo ja teraz ide do realschule i tez sie zastanawiam co po tej szkole moge robic xDD znaczy mi bardzo zalezy na studiach i maturze.. Ale nie wiem jak to bedzie.. bo ja chcialam sie teraz odrazu do gymnasium zapisac, ale nie umiem mowic i powiedzili ze najpierw bedzie lepiej jak pojde do realschule.. a jeszcze mam takie pytanie, jak ja mam 16 lat to powinnam sic do 10 kalsy prawda? bo oni mi powiedzieli ze mnie cofna i ide do 9, a w polsce mam skonczone gimnazjum i teraz bym szla do liceum, ale postanowilam wyjechac do niemiec i 6 sieprnia ide do szkoy tutaj .. ;)
powinnas sie cieszyc ze cie cofneli, jezeli nie znasz jezyka to lepiej dla ciebie, bo 10 ta klasa Realschule jest ostatnia i liczy sie swiadectwo do dalszej nauki. a tak masz czas z jezykiem choc i 9 ta klasa nie jest latwa
ok. dziekuje ;) ja najpier sie wystraszylam ze mnie cofaja, ale juz jestem spokojna..
No ja jednak poszłam do Hauptschule bo tam mam kilku znajomych polaków. Nie żałuje bo nie mam pojęcia jak by to wyglądała jak bym miała tak sama chodzić do szkoły pełnej ludzi którzy mówią po innym języku. Mnie cofnęli do 8 i chodze z ludzmi co urodzili się w 1996 roku, a ja 1992 ;/ no ale co poradzić.
Lepiej byś na tym wyszła idąc do szkoły bez Polaków. Bylo by z pewnością ciężej, ale szybciej nauczyła byś sie języka, bo nie miała byś wyjścia, przebywając z samymi Niemcami trzeba sie jakoś porozumieć.
Ale i tak chodzę z moją siostrą i tylko z nią w szkole gadam [i kilkoma polakami] nawet jakbym chciała gadać z niemcami to lipa bo oni chyba uważają że my w ogóle rozmawiać nie umiemy czy coś -.-
ja chode do 9 a jestem rocznik 93 i ejst dobrze jak narazie :D jestem w realschule mam znajomych jest to moj 2 miesiac ale jest super :D mam lekcje nauki niemieckiego i djae rade :D^^ poznalam chlopaka.. wszyscy powli damy rade.. zycze powidzenia wszytskim w DE :D ale wieceie co ja powinnam byc etraz w 10 kalsie a jestem w 9 i mi powiedziano ze bede jeszcze raz szla 9..? czy to legalne..? oni twierdza tze tak zebym w 10 klasie miala dobre swiadectwo.. :/ masakraa öäüßßß podzro xD
Ja zaczynajac prace w DE nie umialam powiedziec ani slowa, ale bedac w pracy w wolnych chwilach najpierw pokazywalam na rzeczy np. kubek i pytalam sie "was ist das" gdy zapomnialam to jeszcze raz itd. musze przyznac ze Niemki byly cierpliwe i z checia mi pomogly bo widzaly ze zalezy mi na nauce, po kilku dniach zaczelam rozmowy typu pogoda itp.

Nalezy sie przelamac i rozpoczac rozmowe bo gdy bedziesz z siostra stala z boku to z pewnoscia niewiele wam to pomoze, lepiej przelamac wstyd i mowic "jak ty sie czuc" "co robic w domu" pewnie bedzie wam troche wstyd ale z pewnoscia szybciej zalapiecie jezyk.
Proponuje tez ogladanie telewizji i czytanie gazet.
Zycze powodzenia :)
mamy niemiecką telewizję i oglądamy. Ostatnio przez tą szkołę kompletnie odeszły mi chęci do nauki... masakra... większość ludzi się z nas śmieje że polki itd. mam wrażenie że nigdy nie nauczę się języka.
No rzeczywiscie maja prawo sie z was smiac, jak cholera:/ Pomijajac fakt, ze w Hauptschule wlasnie 3/4 uczniow to wlasnie obcokrajowcy. Podejrzewam, ze wy po kilku miesiacach bedziecie lepiej nowic po niemiecku, niz Rosjanie i Turcy, ktorzy siedza juz tutaj od X lat....
ahhhha przyznaje Ci 100 % racje
dziękuje bardzo ^^ Jeśli chodzi o obcokrajowców to najwięcej tutaj turasów i chyba 2 murzynów :D znajdzie się też dużo mieszanek ale przeważnie są tu od urodzenia.
Dam Ci i wszystkim Polkom i Polakom dobra rade :
TRZYMAJCIE SIĘ Z DALEKA OD TURKÓW I INNYCH MUZUŁMANÓW!
Polacy tez potrafia byc wredni dla Polakow. oczywiscie bez obrazy ale jestem w DE pare mieiscy chodze do szkoly i sie przekonalam :D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia