testy dla obcokrajowcow

Temat przeniesiony do archwium.
hejka, chce sie dowiedziec czegos o testach jakie trzeba zdac aby zaczac studiowac w Niemczech. Ile kosztuja, ile trwaja, jak ktos juz zdawal to moglby mi przyblizyc jak to wyglada:)
potrzebne są 3 papierki: świadectwo ukończenia szkoły, świadectwo maturalne i certyfikat językowy, reszta to kwastia formalności. O żadnych testach mi nie wiadomo ;-)
Test DSH lub DaF

Ja kiedys zdawalam DSH. Zdawalam go eksternisrycznie, takze nie wiem jak wygladal kurs. Wiem tylko, ze trwal 2 lub 3 tyg. Pisemny skladal sie z paru czesci (nie pamietam dokladnie z ilu, ale min. gramatyka, rozumienie ze sluchu, rozumienie tekstu czytanego, napisac wypracowanie na jeden z podanych tematow (2 lub 3)) Z ustengo bylam zwolniona, nie mam pojecia jak wyglada.
a kosztuje (kurs+egzamin) ok 250-300 euro.
Najlepiej zadzwonic na uczelnie, na ktorej chcialoby sie studiowac i zapytac dokladnie.
wlasnie konkretnie to slyszalam o tym dsh. I dlatego szukam o tym inf. na jakiej to zasadzie itp... ale ok dzieki i jeszcze jedno pytanko, w Polsce mam skonczone liceum profilowane zarz, informacja, slyszalam ze jezeli bede chciala w De studiowac to musze isc w tym kierunku(co by mi na reke nie bylo) i czytalm tez ze jezeli chce na jakis inny kierunek to musze uczeszczac na cos takiego jak studienkolleg? jak to jest z tym dokladnie
a i jedno pytanko do maciekl89, czytalam w twojej wypowiedzi na temat studiow ze studiujesz w NRW? a mozna konkretnie wiedziec gdzie?
tak, dobrze słyszałaś... musiałabyś iść w tym kierunku.
Ja tez miałam w PL liceum profilowane i oni to uznają jako Fachabi. Ja miałam jeszcze w PL studia skończone w innym kierunku jak moje liceum, dlatego miałam łatwiej.
;( a jednak.... ,a jak to jest z tym studienkolleg? co to takiego? bo to by byla jedyna szansa zeby isc ns jakis inny kierunek?
ja nie wiem dokładnie na czym ten Studienkolleg polega.
A nie chcialabym cie tutaj w błąd wprowadzać jakimiś informacjami, których pewna nie jestem.
Poszlam w DE na studia, ktore byly pokrewne z moimi studiami z PL, dlatego nie musiałam robić żadnego Studienkolleg.
Najlepiej jak się z Uni, na które chcesz skladać papiery, skontaktujesz. Możliwe, że nie wszędzie jest tak samo.
http://www.daad.de/deutschland/wege-durchs-studium/zulassung/06165.de.html
Hej wszystkim,

jedna uwaga co do studienkolleg. Trzeba zwrocic uwage na termin skladania podan, bo np. na hu berlin termin skladania podan jest do 17 lipca a na studienkolleg minal 31 maja. Wiec jesli ktos chce tam studiowac a nie zlozyl do konca maja podania, to juz przepadlo :-(

Pozdr
p.s. chodzi mi o studienkolleg.
a na czym dokladnie polega ten studienkolleg? jak to wyglada?
to zalezy jaki kierunek chcesz studiowac, bo jest kilka kursow: W, S/G i M. To sa roczne kursy ktore przygotowuja ciebie do studiowania wybranego przez ciebie kierunku, jesli masz mature inna niz ogolna, tzn uczylas sie w pl w innym fachu (np. liceum profilowane). Nie wiem jak to jest na innych kursach, ale na S/G masz 5 przedmiotow (Deutsch, Deutsche Literatur, Englisch, Geschichte i Sozialkunde). Pozytaj najlepiej na stronie, to nie wprowadze cie w blad:

http://www.fu-berlin.de/studienbewerber/studienkolleg/index.html

milego czytania
Studienkolleg: Schwerpunktkurse na FU i HU Berlin (nie wiem jak to wyglada na innych Uniwersytetach)

M-Kurs (Bewerbung zweimal jährlich bis 31. Mai/15. Oktober)
für Teilnehmer, die sich bewerben wollen für Medizin oder Zahnheilkunde (Charité), Veterinärmedizin, Pharmazie, Biochemie, Bioinformatik oder Biologie.
Pflichtfächer: Deutsch, Mathematik, Biologie, Physik und Chemie.

W-Kurs (Bewerbung bis 31. Mai)
für Teilnehmer, die sich bewerben wollen für Betriebswirtschaftslehre (BWL) oder Volkswirtschaftslehre (VWL).
Pflichtfächer: Deutsch, Mathematik, VWL, Englisch und Wirtschaftsgeschichte.

S/G-Kurs (Bewerbung bis 31. Mai)
für Teilnehmer, die sich bewerben wollen für alle geistes- und sprachwissenschaftlichen Studiengänge.
Pflichtfächer: Deutsch, Geschichte, Sozialkunde, Deutsche Literatur und Englisch.

Wer sich an der FU Berlin für Informatik, Mathematik, für Chemie, Physik, Geologische Wissenschaften oder andere naturwissenschaftliche Fächer (außer Bioinformatik, Biochemie und Biologie, siehe Hinweise zum M-Kurs) bewerben will, muss den T-Kurs des Studienkollegs der Technischen Universität Berlin besuchen.
ok dzieki wielkie:) poczytam troche:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie