JobCenter/Rozmowa/Obywatelstwo

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 81
Dominika ty jako osoba z obywatelstwem nalezy Ci sie ALGII i mieszkanie mozesz poszukac to Ci zaplaca i na umeblowanie Ci daja... ubezpieczenia zaplaca rentowe i zdrowotne..kiedys tez tak mialam po przyjezdzie tu....zanim nie pracowalam...ah i udziekla pozyczki na kaucje mieszkania...tylko musisz sie zarejestrowac w Jobcenter i konto w banku zalozyc...do miesiaca otrzymasz decyzje...
Jedynie czego nie mialam to kursu jezykowego...bo nie bylo dla ludzi z obywatelstwem Niemieckim..tylko te dla polakow...jakies A 1 B 1..nie znam sie na tym
GIERON....o pozwoleniu na prace pisal ktos inny....nie Dominika...wlasnie teraz zauwazylam
Konot w banku juz mam, w jobcenter zameldowana tez jestem. 13 pazdziernika mam termin zeby zlozyc ten wniosek o ALGII, oddac im te wszytskie dokumenty itd. I tak sie zastanawialam czy mi przyznaja czy raczej nie. A ile wynosi ta kwota? Chyba dla tych co sa mlodsi,ponizej 25 jest mniej?
A z mieszkaniem jest duzo załatwiania? Gdzie sie udac najpierw,zeby wiedziec ktore mieszkania mozna obejrzec?
Nic nie jest Mniej..to tylko chodzi o to ,ze gdybys mieszkala z rodzicami to do 25 roku zycia gdybys chciala mieszkanie to by Ci nie pokryli...ale przyjechalas sama wiec jako normalnie dorosla osoba jestes placona..351 euro ..plus mieszkanie jak bedziesz miala i ubezpieczenie AOK..zdrowotne..i rentowe..sama musisz najpierw otworzyc sobie ubezpieczenie w AOK..bo oni raczej do AOK odsylaja..i jak otworzysz to im zaniesiesz te pismo i Ci to pokryja...
jako osobie samotnej 45 metrow kwadratowych mieszkanie musisz poszukac obojetnie ...spoldzielcze ,prywatne...jest pelno mieszkan i wtedy idziesz do Jobcenter oni ci dawaja takie potwierdzenie ,ze ci pokryja i to zanosisz do spoldzielni...bo napewno to potwierdzenie bedzie spoldzielnia czy prywatny chcial..osobne wnioski tez sa GEZ na zwolnienie z oplaty radio telewizora,jak bedziesz na swoim mieszkaniu..i osobne wnioski dotacje pieniadze czy bon na umeblowanie ..bo sami moga Cie o tym nie powiadomic..to musisz juz sama wiedziec w Jobcenter...Ja tez nic nie dostalam bo czlowiek nie wiedzial...
Aha Dominika tobie ALG 2 przysluguje ALG 1 jest tylko dla tych,ktorzy pracowali conajmniej 12 miesiecy tu i stracili prace..
Dziekuje za te cenne informacje :)
1 Person EUR 385,00 inkl. Betriebskosten, zuzügl. Heizkoste,

czyli mieszkanie DO 385 EURO + 1,25 (ogrzewanie) za kazdy metr kwadratowy
na pomoc w umeblowaniu mussz postawic Antrag (wniosek)
\
dokladnei wyszcegolnic czego nei mas zi co jest Ci najbardziej potrzebne,

w ostatnom czasie czeto chodza z kontrola aby sprawdzic czy naprawde tego potrzebujesz, mozesz dostac BOny na meble uzywane z tzw.Lagrow, mozesz dostac pienadze , no i moze byc pomieszane troche Bonow , troche pieneidzy
ALG2 na samotna osobe to jakies 359 E , nei jetsem pewna poszukam jescze
zalezy ajki Land 359 lub 351 Euro
kursy jezykowe sa teraz dla wszystkiech(wrecz obowiazkowe) bo gdy nei zapiszesz sie sama, a Twoj Berater zauwazy ze nei dobrze z Twoim neimeickim to wysle Cie od razu na kurs neimeickiego, tzreb azrobic Zertyfikat Deutsch B1 (CZyli srednio zaawansowany , 3 w kolejnosci A1, A2,B1,C1,C2 - C1 potzrebny aby studiowac np.)
ab..1.07.09..359 na samotna osobe....A czy te kursy tez sa dla osob z Obywatelstwem niemieckim??te A 1 B1 itd.....Bo u mnie w miescie nie chca tego dawac osobom z niemieckim obywatelstwem..a za moich czasow to nawet takiego nie bylo pewnie nowe to..
tak ja mam obywatelstwo, i akurat skonczylam B1 , Bundesamt oplaca do B1 , jezelsi sie jest na ALG 2 pokrywaja nawet bilety miesieczne,
jezeli sie pracuje tzreba zaplacic polowe, lub 1 E za godzine .
kurs nazywa sie integracyjny, i jest dla wszystkich ktorzy przybyli z zagranicy, nei wazne czy z obywatelstwem, czytaj na stronce Bundesamt , tam wszystko dokladnei opisali, mozesz anwet wydrukowac wniosek, a potem wybrac szkole
my z obywatelsttwem jestesmy poznymi pzresiedlancami

Kann ich an einem Integrationskurs teilnehmen?
Sie sind ab dem 1. Januar 2005 nach Deutschland gekommen?

Dann haben Sie, Ihr Ehepartner und Ihre Kinder einen gesetzlichen Anspruch auf einen kostenlosen Integrationskurs. Die Kosten übernimmt das Bundesamt für Migration und Flüchtlinge. Die Teilnahmeberechtigung haben Sie direkt bei der Einreise nach Deutschland vom Bundesverwaltungsamt in Friedland erhalten.

Kinder, Jugendliche und junge Erwachsene, die in Deutschland zur Schule gehen, haben keinen gesetzlichen Anspruch auf einen Integrationskurs. Bitte lesen Sie auch das Merkblatt zum Integrationskurs.
Sie sind vor dem 1. Januar 2005 nach Deutschland gekommen?

Wenn Sie noch keinen Sprachkurs gemacht haben, der von der Bundesagentur für Arbeit gefördert wurde, haben Sie einen gesetzlichen Anspruch auf einen kostenlosen Integrationskurs.

In diesem Fall müssen Sie einen Antrag auf Ausstellung einer Teilnahmeberechtigung stellen. Den können Sie formlos per Post oder Fax an folgende Adresse schicken:
tutaj cala stronka

http://www.integration-in-deutschland.de/cln_117/nn_283866/SubSites/Integration/DE/02__Zuwanderer/Integrationskurse/integrationskurse-node.html?__nnn=true
To ja pisalam o pozwoleniu na prace.Giron jaka wiza? ;)
Dostalam pozwolenie na pobyt (pismo na zwyklej kartce ,az smieszne :)),potem pozwolenie na prace(mam bezterminowe),potem zalatwilam Rentenversicherung i ubezpieczenie zdrowotne w AOK.Moj maz ma pochodzenie,wiec nie bylo problemow.
Z pomocy finansowej panstwa nie korzystalam bo maz ma stala prace ,ja tylko taka za 400e ,ktora sama sobie znalazlam,ale dajemy jakos rade.Poczatek tez w sumie byl latwy ,gdyz mielismy oszczednosci,takze za wszystko placilismy sami(rowniez Integrationkurs w VHS).I nie szukam takiego rozwiazania,zeby mi ktos za cos placil.
Jedyne co mnie martwi o wlasnie ta przyszlosc.Mam tylko polska mature z ogolniaka:(
Z tym kursem jest tak jak piszesz,u mnie w grupie tez byli ludzie,ktorzy mieli paszporty niemieckie i placilo im za wszystko panstwo.Ten kurs jest obowiazkowy dla tych ,ktorzy korzystaja z pomocy finansowej panstwa ,nie maja pracy(tez przyklad z kursu)tlumaczac to nieznajomoscia jezyka.W mojej grupie bylo kilka osob,ktore przebywaja w DE ponad 10 lat!!!I to panstwo skierowalo ich na ten kurs.
A no tak Ja przyjechalam w 2003 dlatego zadnego kursu nie mialam..
JAK nei mialas to mzoesz teraz skozystac, chociaz mysle z po tylu latach juz nei potrzebujes, chociaz u nas na kursach byli ludzie ktorzy sa tutaj po 10, 15 lat, porozumiewaja sie swowodnie,ale o gramatyce ,poprawnym czytaniue lub pisaniu listow nei maja pojecia
Katarynko, pozwolenie na pobyt zwane jest blednei wiza, wszystcy tak na to mowia

taka jak mowisz neiktorzy maja na osobnym swistku, ale wiekszosc ma ze zdjeciem z tylu w paszporcie
eee... na pewno sytuacji w całych Niemczech nie znam, ale z tego co ja się orientuję, to wizę się wbija do paszportu, a pozwolenie na pobyt dostaje się na świstku papieru... bo przecież będąc w UE nikt nie ma obowiązku posiadania paszportu, wystarczy dowód osobisty...
no tez mozliwe, chociaz bedac w UE mozemy sie po neij poruszac i mieszkac w jej obrebie bez zadnej wizy, neistety sa jakies odstepstwa od tej normy dla nowych czlonkow UE
nie mniej ejdnak wiza a pozwolenie na pobyt to jedno i to samo, zezwala na mieszkanie tutaj najczesciej za 1 razem na 13 miesiecy , potem na 2 lata , pozniej na 5 lub bezterminowo, roznie z tym jest, znajomi podostawali do paszportu pierw na 13 potem na 2 , jedna ma na swistku na pobyt neiograniczony od razu
teraz juz wiz nie wbijaja...!!jak ja przyjechalam to moim dzieciom wbili do paszportu bo Ja mialam obywatelstwo a One nie...a potem mi powiedziano ,ze juz nie wbijaja...2 lata pozniej
w Hannoverze wbijaja, jestem tu 2 lata i jak mowie znajomi maja w paszporcie z tylu ze zdjeciem, pierw an 13 miesiecy , teraz byli przedluzyc maja na 2 lata
Ausländerangelegenheiten Hannover

* Bescheinigungen über Ihren aufenthaltsrechtlichen Status
* Übertrag Ihrer Aufenthaltsgenehmigung in Ihren neuen Pass
* Visaverlängerungen (Schengen-/Nationale Deutsche Visa)
* Verlängerung von Internationalen Reiseausweisen
* Meldeangelegenheiten

Bitte bringen Sie bei sämtlichen Vorsprachen bzgl. Passangelegenheiten sowie der Übertragung und Verlängerung Ihres Aufenthaltstitels jeweils ein aktuelles biometrietaugliches Passfoto mit.
że zajmują się sprawą wydawania wiz to jasne: jak ktoś nie ma obywatelstwa kraju członkowskiego UE to potrzebuje wizę. Polacy potrzebują Freizügigkeitsbescheinigung jako pozwolenie na pobyt (w sumie, to co tutaj jest do pozwalania, mamy prawo tu mieszkać, ale papierek zgodnie z przepisami trzeba wystać w kolejce ;) )
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 81

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę