Witam
Otóż sytuacja przedstawia się tak, że kilka miesięcy temu skończyłem 18 lat. Mieszkam w Niemczech, dokładnie w Hanowerze od 2 lat, przeprowadziłem się z woli rodziców, od zawsze nie układało się miedzy nami zbyt kolorowo, ale nie miałem wyjścia i przyjechałem tutaj. Mój niemiecki jest strasznie słaby i nie mam kompletnie ogarnięcia w instytucjach i urzędach tutaj, dlatego proszę o pomoc, najlepiej taką krok po kroku. (; Mam niemieckie obywatelstwo więc wiem, że nie jest wielkim problemem przeprowadzka do mieszkania opłacanego przez rząd, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Póki co się uczę, ale nie wiem jak długo to pociągnę, bo chodzę do zwykłej szkoły, nie mam żadnych zajęć językowych, nie radzę sobie z ocenami, raz nie zdałem, obecnie powtarzam klasę i nie widzę już żadnych perspektyw jeśli chodzi o edukację, chciałbym po prostu zapisać się na kurs języka, ewentualnie jak się poszczęści to znaleźć jakąś pracę. Ale nie o to mi chodzi, chcę jak najszybciej załatwić sobie mieszkanie i zasiłek, wyprowadzić się od rodziców, których nie mogę już znieść z powodów, którymi wolałbym się nie dzielić, nie mam pojęcia gdzie się udać i co powiedzieć, dlatego jeżeli ktoś byłby zorientowany to bardzo proszę o pomoc, zależy mi na czasie, dodam że nie mam grosza, ciekawi mnie czy jeżeli załatwiłbym to mieszkanie to państwo pomogłoby mi też w jakimś drobnym umeblowaniu, sfinansowaniu przewiezieniu posiadanych przeze mnie rzeczy itd., bo w rodzinie pomocy raczej szukać nie mogę.
Pozdrawiam i z góry dziękuje