Wyprowadzka

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Otóż sytuacja przedstawia się tak, że kilka miesięcy temu skończyłem 18 lat. Mieszkam w Niemczech, dokładnie w Hanowerze od 2 lat, przeprowadziłem się z woli rodziców, od zawsze nie układało się miedzy nami zbyt kolorowo, ale nie miałem wyjścia i przyjechałem tutaj. Mój niemiecki jest strasznie słaby i nie mam kompletnie ogarnięcia w instytucjach i urzędach tutaj, dlatego proszę o pomoc, najlepiej taką krok po kroku. (; Mam niemieckie obywatelstwo więc wiem, że nie jest wielkim problemem przeprowadzka do mieszkania opłacanego przez rząd, ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Póki co się uczę, ale nie wiem jak długo to pociągnę, bo chodzę do zwykłej szkoły, nie mam żadnych zajęć językowych, nie radzę sobie z ocenami, raz nie zdałem, obecnie powtarzam klasę i nie widzę już żadnych perspektyw jeśli chodzi o edukację, chciałbym po prostu zapisać się na kurs języka, ewentualnie jak się poszczęści to znaleźć jakąś pracę. Ale nie o to mi chodzi, chcę jak najszybciej załatwić sobie mieszkanie i zasiłek, wyprowadzić się od rodziców, których nie mogę już znieść z powodów, którymi wolałbym się nie dzielić, nie mam pojęcia gdzie się udać i co powiedzieć, dlatego jeżeli ktoś byłby zorientowany to bardzo proszę o pomoc, zależy mi na czasie, dodam że nie mam grosza, ciekawi mnie czy jeżeli załatwiłbym to mieszkanie to państwo pomogłoby mi też w jakimś drobnym umeblowaniu, sfinansowaniu przewiezieniu posiadanych przeze mnie rzeczy itd., bo w rodzinie pomocy raczej szukać nie mogę.
Pozdrawiam i z góry dziękuje
Teraz juz nie ma tak dobrze..jezeli nie masz rodziny to znaczy dzieci ,zony...to mieszkanie musza Ci pokrywac rodzice...akurat mam taki przypadek w rodzinie...!!18 latka wyprowadzila sie z chlopakiem na swoje od rodzicow(uczy sie)i niestety ojciec musi pokrywac mieszkanie...panstwo juz nie...gdyby miala dziecko lub meza to bezproblemu...
akurat tez mieszkam blisko Hannower....!!!!
ja tez z Hann ,
a wiec nie jest latwo , JobCVenter nei pokryje kosztow nastepnego mieszkania jezeli masz mozliwosc mieszkac u rodzicow, zwalaszcza poki sie uczysz,
nei jest tak ze tutaj skonczuysz 18 lat i mozesz byc samodzielna, poki sie uczysz powinnas mieszkac u rodzicow, Job center dopiero od 23-25 roku zycia pokrywa ewentualnei samodzielne mieszkanie,

no chyba ze masz prace i potrafisz sie sama utrzymac i an sieboe zaroboc , to wtedy mozesz bez probemu po 18 sie pzreprowadzac.
pzreprowadzaki tez nei finansuja od tak sobie, jedynie wtedy gdy sa wskazania do takowej wiec np gdy rodzina sie powieksza, pzryjdzie dziecko na swiat i jest potrzebne wieksze meiszkanie, wtedy ewentualnei zgadzaja sie pokryc koszty przeprowadzki
Nie wiem jak to jest z tym wiekiem, od kiedy Jobcenter oplaca mieszkanie. Ale jak juz kiedys pisalam,moja koleznka przyjechala do Niemeic wwieku 19/20 lat i dostala mieszkanie/dostala kase na umeblowanie i dostala zasilek [onad 300 euro. I tak ciagnie juz 3 lata. NIe pracuje. Chodzi tylko caly czas na jakies kursy,projekty itd. Tylko, ze ona byla tu od samego poczatku sama, rodzice w polsce.
To tylko dlatego ze przyjechala tu sama......juz nie ma tak od dobrych kilku lat...kiedys mlodzi nastolaki brali mieszkanie i szli na swoje (choc sie uczyli jeszcze)lub nie....i socjal im placil..teraz jak sie zmienilo i jest hartz4...to pomoc zasilek i bon (lub pieniadze)dostana Ci ,ktorzy zalozyli rodzinie..lub jakas nastolatka w ciazy spodziewajaca sie dziecka..itp..
To znaczy bon na meble(do labory) mialam na mysli..gdyz zalezy od landu...w jednym bon na meble a innym pieniadze dawaja
Czyli teraz gdy ja chce sie zameldowac jako bezrobotna nie dostane pieniedzy ? NIe chce mieszkania, bo mieszkam u siostry i jej meza (jestesmy Haushaltgemeinschaft nie Bedarfgemeinschaft). Oni nie maja pieniedzy zeby mnie otrzymywac, zreszta dlaczego sisotra mialaby mnie utrzymywac,nie jestem jej corka. Wiec powinni potraktowac mnie normalnie ?
A czemu miala bys nie dostac...przeciez nie mieszkasz przy rodzicach
A zeby dostac ALGII zasilek to trzeba byc tu na pewnych warunkach nie kazdy od tak sobie dostaje
Arbeitslosengeld II - zasiłek dla bezrobotnych
Zgodnie z reformą zwanę Hartz IV wprowadzoną w życie 01.01.2005 wszyscy bezrobotni otrzymują nowe świadczenia socjalne zwane Arbeitslosengeld II (niektórzy Arbeitslosengeld I).

Bezrobotni zdolni czysto teoretycznie do pracy w wymiarze co najmniej 3 godzin dziennie ale bez źródła stałego dochodu mają prawo do świadczeń nazywanych Arbeitslosengeld II/Sozialgeld (ALG II – w skrócie). Bezrobotni niezdolni do pracy przez przynajmniej 3 godziny dziennie jeśli mieszkają przynajmniej z jednym uprawnionym do otrzymywania ALGII otrzymają tzw. Sozialgeld, a w przeciwnym razie Sozialhilfe. Dzieci otrzymają Kindergeld. Wychowujący dzieci do dwóch lat mogą otrzymać dodatkowo Erziehungsgeld. Studenci mają prawo do świadczeń dla studentów nazywanych w skrócie BAföG. Uczniowie zawodu (tzw. Auszubildende) mogą starać się o Berufsaubildungsbeihilfe (BAB). Ci zaś, którzy pracują, ale nie zarabiają wiele ponad poziom pomocy socjalnej ALG II mogą sprawdzić, czy nie przysługiwałby im Wohngeld (dodatek mieszkaniowy).

Jeśli małżonek lub rodzic posiadający niemieckie obywatelstwo zameldowany jest oficjalnie na terenie Niemiec, to według prawa niemieckiego jego „nie-niemiecki” małżonek i dzieci mają prawo do uzyskania wizy pobytowej według zasady zezwalającej na wspólne prowadzenie rodziny. Nie ma tu żadnej różnicy od kiedy „niemiecki” małżonek lub rodzic jest zameldowany na terenie Niemiec. Wizy takiej udziela się zazwyczaj na okres od jednego roku do kilku lat.
* Wysokość świadczeń ALG II/Sozialgeld

Stawka podstawowa (dla samotnych i samotnie wychowujących dzieci oraz dla wnioskodawcy, którego małżonek jest niepełnoletni) wynosi od 01. lipca 2[tel],- €. Małżonkowie otrzymują po 323,- €.

Dzieci do ukończenia 6. roku życia otrzymuję 215,- €. Od ukończenia od 6. do 13. roku życia - 251,- €. Od 14 lat aż do pełnoletności - o ile nie ukończyły 25 lat i mieszkają z rodzicami - przysługuje im 287,- €.

Do wszystkich wyżej wymienionych kwot dochodzą koszty mieszkania, które również pokrywa jednostka wypłacająca ALG II. Nie wszystkie jednak mieszkania są finansowane przez ALG II. O tym, czy czynsz i wszystkie pozostałe koszty mieszkania są „odpowiednie” do liczby członków rodziny i granic ustalonych przez miejscowe władze rozstrzyga zawsze jednostka wypłacająca świadczenia.
* Możliwości "dorobienia" i drobnej pracy (np. Minijob)

W przypadku podjęcia jakiejkolwiek pracy zarobkowej jest się ustawowo zobowiązanym do zgłoszenia tego faktu i wysokości zarobków w jednostce wypłacającej ALG II, Sozialgeld. Zarobki te zostają wliczone jako dochód własny przez co pomniejszany są świadczenia socjalne o te właśnie kwoty.

W efekcie końcowym powinno jednak zostać w portfelu dorabiającego nieco więcej niż w przypadku, gdyby nie pracował w ogóle. Kształtuje się to następująco.

- pierwsze 100,- € dochodu są wolne od wliczenia jako dochód (o kwotę tę nie będą pomniejszane świadczenia),
- dodatkowo pozostaje wolne od wliczenia 20% kwoty dochodu leżącej między 100,- a 800,- €,
- dodatkowo jeszcze od kwoty zarobków leżącej w granicach od 800,- € do górnej granicy dochodów pozostaje 10% wolne od wliczenia.

Górne granice wynoszą: dla rodziny bez dziecka – 1 200,- €, dla rodziny z przynajmniej jednym dzieckiem – 1 500,- €.
* Majątek

W przypadku pobierania ALG II jest się ustawowo zobowiązanym do podania wysokości swojego majątku czy to zostawionego w Polsce czy to zabranego ze sobą. Ponieważ ALG II przysługuje tym, którzy z własnych środków nie są w stanie się utrzymać, powinien również majątek zostać wykorzystany na utrzymanie własne i rodziny i o tyle pomniejszone też powinny zostać świadczenia ALG II. Jednak również i w tym przypadku ustawodawca niemiecki przewidział kwoty majątku wolne od wliczenia jako majątek własny.

Każdy pełnoletni i jego partner ma prawo do zachowania majątku w wysokości 150,- € za każdy ukończony rok życia najmniej jednak 3 100,- € a najwięcej 9 750,- €. Każdy niepełnoletni ma prawo do pozostawienia sobie majątku w wysokości 3 100,- €.

Decyzja wydawana jest wyłącznie na wniosek i z reguły na okres 6 miesięcy. Po upływie tego okresu należy ponownie złożyć wniosek o kontynuowanie pobierania świadczeń na kolejne 6 miesięcy.
Nie koniecznie musza isc po wohngeld Ci co pracuja..ALGII doplaca tez malozarabiajacym..i jest to o wiele wieksza suma niz wohngled...wiele ludzi o tym nie wie..male sprostowanie...W Niemczech nie ma juz Erziehungsgeld....jest teraz Elterngeld i tylko rok czasu 300 euro lub 2 lata po 150 euro...dla pracujacych w zaleznosci od zarobku...a tutaj male info z Arbeitsamtu kto ma prawo do ALGII ...
.Einen Anspruch auf Arbeitslosengeld II haben:
- Arbeitslose, sofern sie erwerbsfähig sind
- Arbeitnehmer (wenn sie weniger verdienen, als die Leistungen nach dem SGB II ausmachen würden)
- Selbständige
- Personen, die sich in einen Umschulung befinden
- Personen, die eine Maßnahme der Arbeitsförderung durchführen
- Ausländer mit Arbeitserlaubnis (oder bei denen die Voraussetzung für die Erteilung einer Arbeitserlaubnis vorliegen)
- erwerbsgeminderte Personen, soweit sie mehr als 3 Stunden arbeiten können

und

bedürftig sind
nowedlug mnie lepiej miec Wohngeld i nei byc socjalowcem ;.)
Akurat bardzo dobrze się w tym temacie orientuje. Musisz do 24 lat mieszkać u rodziców,często spotykany konflikt pomiędzy dwoma pokoleniami nie jest niestety honorowany przez Job-Center.Jeśli rodzice pracują muszą za ciebie płacić, w przypadku bezrobocia opłaty przejmuje w/w instytucja.
Jedynym wyjściem,jest zwrócenie się o pomoc do najbliższego Jugendamt.
Tam naświetlisz swoja sytuacje.Z tego co się orientuje ,jeżeli rodzice się nad tobą ,znęcają lub nie spełniają obowiązków rodzicielskich ,w taki sposob,ze pozostawia to slady na twojej psychice,masz duzą szanse na mieszkanie.
Należny pamiętać,ze z błahostkami nie ma co się tam udawać,musisz mieć poważne argumenty.

Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia