Mieszkanie was.w Polsce a socjal w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam ..
Jestem samotna matka ,mam syna 10 letniego i otrzymalam obywatelstwo niemieckie.Czy ktos wie czy otrzymam HartzIV jezeli powiem ze mam mieszkanie wlasnosciowe w Polsce? Jak wygladala by wowczas moja sytuacja w otrzymaniu socjalu w Niemczech?Co robic poradzcie, nie chcialabym go sprzedawac bo moze jeszcze wroce z powrotem do kraju.
no comment.
Majątek
W przypadku pobierania ALG II jest się ustawowo zobowiązanym do podania wysokości swojego majątku czy to zostawionego w Polsce czy to zabranego ze sobą. Ponieważ ALG II przysługuje tym, którzy z własnych środków nie są w stanie się utrzymać, powinien również majątek zostać wykorzystany na utrzymanie własne i rodziny i o tyle pomniejszone też powinny zostać świadczenia ALG II. Jednak również i w tym przypadku ustawodawca niemiecki przewidział kwoty majątku wolne od wliczenia jako majątek własny.

Każdy pełnoletni i jego partner ma prawo do zachowania majątku w wysokości 150,- € za każdy ukończony rok życia najmniej jednak 3 100,- € a najwięcej 9 750,- €. Każdy niepełnoletni ma prawo do pozostawienia sobie majątku w wysokości 3 100,- €.
250 Euro za kazdy rok a nowa koalicja planuje podniesienie tej kwoty do 750 Euro.90% Polakow w Niemczech podaja ze w Polsce niczego nie posiadaja.Ale nie oplaci sie oszukiwac.Sozialamty maja wlasnych detektywow ktorym,jak niedawno mozna bylo w jednym z program tv zobaczyc,nie jest ciezko wsiasc do samolotu,poleciec do Turcji i stwierdzic ze biedny,niczego nie posiadajacy Turek ma ogromna wille.Wtakich przypadkach zajmuje sie tym prokuratura.Zwrot wszystkiego co sie dostalo to najnizszy wymiar kary.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie