Szeze to anjgorsze co moze tylko byc to Hauptschule :D ja tez chodze do niemeickiej szkoly od sierpnia. ale mialam to szczescie ze ejstem w realschule. dzis dostalam pierwsze moje swiadectwo i mam tylko 2 oceny xD no ale szczegol :D caly czas chodze na kurs niemieckiego. mam 16 lat jestem w 9 klasie. czyli normal :D pytalismy sie w gymniasium i gesamtschule. i jest mozliwosc ze za rok mnie wezma :D tylko musze po niemiecku dobrze gadac :D a to ciezko idzie :D mowic mowie.. ale mi slow brakuje :D
Niby w hauptschule mozna robic realschule ale to trwa 2 lata wiecej xD najlepiej to realschule. ale tam polakow rzadka przyjmuja. zalezy jak sie zalatwi :) ale ogolnie mam kolezanke w haupt. i ostatnio bylismy w BIZ to tam o arbeit jest :) i tam bylo ze :
po HAUPTSCHULE mozna isc do takich szkol jak :
BERUFSEINSTIEGSKLASSE (BEK) Verbessung des Hauptschulabschusses möglich
ale trzeba miec nie gorsza nic 3,5 srednia :)
albo:
Einjährige Berufsfachschule (BFS)
albo:
Zweijährige Beruffachschule ( nur 2 jahre)
Sekundarabschluss I- Realschulabschluss / Erweitertet Sekundarabschluss I möglich.
albo
Zweijährige Berufsfachshule
(nur Fachrichtung Sozialpädagofik- klasse 1 und 2) Sekundarbschluss I / Erweiterter Sekundarbschluss I möglich
albo.
Berufsausbildung in einem Betrieb oder schulische Ausbildung ( Berufsabschluss und sekundarabschluss I Realschulabschluss / Erweiterter Sekundarabschluss I möglich.
to by bylo na tle :D
gruß