Hauptschule -.-

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 53
poprzednia |
witam. od sierpnia chodzę do hauptschule. w marcu skończę 18 lat a jestem w 8 klasie [ a jest 10 ;/ ] co można robić po tej szkole? można iść do pracy? nie mam zamiaru wiecznie się uczyć bo mieszkam sama z mamą a ona mało zarabia a ja chciała bym jej pomóc.
nie wiem ,wydaje mi sie ze tzreba by jeszce 2 lub 3 lata jakiegos Ausbildungu zrobic zeby miec jakis zawod
Po ukończeniu Hauptschule uczeń otrzymuje świadectwo ukończenia szkoły głównej (niem.Hauptschulabschluss), a po ukończeniu szkoły realnej Realschule świadectwo ukończenia szkoły realnej (niem.Realschulabschluss), który po dodatkowym kształceniu może dać uczniowi szansę na zdawanie matury.

Hauptschulabschluss nie daje tych możliwości; można wtedy jedynie przysposabiać się do zawodu.
Po Hauptschule wystarczą jeszcze 3 lata w Berufschule (szkole zawodowej) i ma się zawód. Można także uczyć się dalej, np. w Berufoberschule. Po jej skończeniu można jeszcze pójść na studia.
czyli szans na prace po tej szkole nie ma?
Szeze to anjgorsze co moze tylko byc to Hauptschule :D ja tez chodze do niemeickiej szkoly od sierpnia. ale mialam to szczescie ze ejstem w realschule. dzis dostalam pierwsze moje swiadectwo i mam tylko 2 oceny xD no ale szczegol :D caly czas chodze na kurs niemieckiego. mam 16 lat jestem w 9 klasie. czyli normal :D pytalismy sie w gymniasium i gesamtschule. i jest mozliwosc ze za rok mnie wezma :D tylko musze po niemiecku dobrze gadac :D a to ciezko idzie :D mowic mowie.. ale mi slow brakuje :D
Niby w hauptschule mozna robic realschule ale to trwa 2 lata wiecej xD najlepiej to realschule. ale tam polakow rzadka przyjmuja. zalezy jak sie zalatwi :) ale ogolnie mam kolezanke w haupt. i ostatnio bylismy w BIZ to tam o arbeit jest :) i tam bylo ze :

po HAUPTSCHULE mozna isc do takich szkol jak :

BERUFSEINSTIEGSKLASSE (BEK) Verbessung des Hauptschulabschusses möglich
ale trzeba miec nie gorsza nic 3,5 srednia :)

albo:

Einjährige Berufsfachschule (BFS)

albo:

Zweijährige Beruffachschule ( nur 2 jahre)
Sekundarabschluss I- Realschulabschluss / Erweitertet Sekundarabschluss I möglich.

albo

Zweijährige Berufsfachshule
(nur Fachrichtung Sozialpädagofik- klasse 1 und 2) Sekundarbschluss I / Erweiterter Sekundarbschluss I möglich

albo.
Berufsausbildung in einem Betrieb oder schulische Ausbildung ( Berufsabschluss und sekundarabschluss I Realschulabschluss / Erweiterter Sekundarabschluss I möglich.

to by bylo na tle :D

gruß
no to przes00ane.. -.- jak ja żałuje że poszłam do Hauptschule :( W dodatku jestem 4 lata do tyłu.. co do świadectwa to miałam oceny z matmy, kunstu, gotowania i angielskiego.(chyba tyle) A gadać jeszcze nie gadam. Nie mogę się przełamać. Powoli coś zaczynam rozumować ale to słabo. Mam wrażenie że nigdy się nie nauczę tego języka. Nic tylko się załamać.
Nie przejmuj się Sylwio, będzie dobrze, uwierz mi da się nauczyć niemieckiego, szczególnie jak przebywasz z niemcami to najlepszy kurs!
Dziękuje Ci :) Jaką motywacje teraz mam, ze względu na zmianę szkoły i mam chłopaka Niemca :) rozmawiam z nim po ang. ale uczy mnie też po niemiecku a ja jego po polsku :) tylko problem tym że z tą motywacją różnie bywa i jak mam problemy w szkole to od razu doła łapię >.
Ale to dziwne masz 18 lat i skonczone w pl gymnasium. Ja mam 16 lat i tez skonczylam w pl gymnasium przyjezdzajac tutaj cofneli mnie tylko o rok do 9 klasy. za rok probuje sie przenisesc do gesmatschule albo gymnasium. bo zalezy mi na abi i studiach :) Ja na angielski nie chodze bo amm tutaj zrobiony egzamin z polskiego i na swiadectwie zamiast angielksiego mam polski i dosatalam 1 :D i wetdy gdy moja klasa ma ang. to ja chodze na kurs niemca w szkole :D
to w polsce w ktorej klasie bylas tutaj przyjezdzajaac? bylas w liceum, zawodowce czy technikum? czy majac 18 lat skonczylas gymnaisum? bo cos nie kumam :D ale moj kumpel tutaj przyjechal teraz i on chodzi na kurs niemieckiego przez urzad wyslany tez ma w pl tylko gymnaisum skonczone i tutaj ma rok kursu a za rok idzie do gerufschule uznaja mu to jako hauptschule.. wiec roobj cos zalatwic, bo meczac sie tyle lat w haupt to przechlapanae
Witam, JA sie przenioslem do HH wlasnie teraz (siedze tu od 1 lutego ale zrobilem sobie ferie) i teraz chciale poszukac jakiejs szkoly a najlepiej kursu bo nic nie mowie po niemiecku....NO i tu moja prosba pytanie do Was...DO jakiej szkoly mam isc, lub gdzie sie czegos dowiedziec o kursie wyzej wymienionym itp...a pozatym skonczylem w Polsce gim...jakby ktos chcial o tym porozmawiac to Zapraszam na gadu 6172220
sylwia pierdoly ci niektorzy tu opowiadaja.W jakim landzie mieszkasz?? Ja jestem z BW, jestem nauczycielka, ucze w realschule i hauptschule, wiec mam porownanie. Hauptschule konczy sie w 9 klasie, jesli musisz robic 10 klas, tzn, ze prawdopodobnie jestes w Werkrealschule. Jesli chcesz blizszych informacji to pisz na maila [email]
i nauczycielka mowi "pierdoly ci niektrzy ..." -.-

Ciekawe jakie glupoty niby kto tu gada? kazdy stara sie pomoc jak moze.
ahhhha jest chyba nauczycielka dla dzieci uposledzonych - albo dla totalnie popieprzynych dzieci, to moze usprawiedliwic, ze jej ktos nonstop pierdoly opowiada. I dlatego latwo sie jej zapomniec, ze to forum to NIE szkola specialna. ;)
Nie. U mnie w HP trzeba skończyć 10 klas. Skończyłam gim. normalnie. Miałam rok przerwy i po tym roku poszłam do szkoły. Jestem z Północnej Nadrenii Westfalii.
w Hp jest 9 klas :_/ 10 klasa to jesli chcesz w haput zrobic realschuleabschlus :) to jak mialas rok przerwy to twoj niemiecki powinien byc dobry. skro rok przerwy to poswiecilas go na nauke niemieckiego. ja jestem tutaj pol roku w relaschule i moj niemiecki nie jest idelany ale rozmawiam na luzie tylko z bledami :)
taaa... ale ja tym roku czasu nie uczyłam się (może czasami sama z książki) ale pracowałam. Ja dalej z ludźmi nie gadam. ;/ ehh.. lipa jednym słowem .
U nas jest 10 klas i raczej każdy je kończy. No bo jak ktoś wyjdzie ze szkoły po 9 to co będzie miał?
jak wyjdziesz po 9 to dostajesz Hauptschuleabschluss, ale napewno 10 klasa to jest dodatkowa i wtedy mozesz robic Relaschulabschluss.
i wtedy po haupt czyli po 9 klasie, idziesz do Berufschule :P i uczysz sie zawodu, ale nie dostaniesz pozadnej pracy. lepiej zrobic realschule. rok dluezj ale lepsza praca wtedy :)
dlaczegonie gadasz z niemcami? ja jestem tutaj od sipernia chodze do szkoly i normlanie gadam z niemcami :) oni wiedza ze ja nie umiem dopbrze mowic ale ze mna rozmawiaja :) pisza na icq i takie tam :) jak cos zle powiem albo napisze to poprawiaja :) ale to sie juz rzadko zdarza. Tego ze mialas rok przerwy i sie nie uczylas niemeickiego a wiedzialas ze musisz, to nie musze rozumiec nie? bo troche dziwne, ale to nie moja sprawa :)

Pozdrawiam
a uczyłaś się wcześniej w Polsce niemieckiego?
A co do tamtego to nie napisze dlaczego bo to moja sprawa a Ty jej i tak za pewnie nie zrozumiesz.
a uczyłaś się wcześniej w Polsce niemieckiego?
A co do tamtego to nie napisze dlaczego bo to moja sprawa a Ty jej i tak za pewnie nie zrozumiesz.
ja w polsce mialam agnielski :) sproboj.. z kad wiesz czy nie zrozumie. tez jestem czlowiek i wiele w zyciu przeszalm :)
hej czytalam teraz o szkolach co tu piszecie i ja tez mam maly problem bo przyjechalam tu do Niemiec rok temu przed moja 18 a w polsce skonczylam normalnie podstawowke , gimnazjum i jeszcze 2 lata technikum ale nie skonczylam go do konca bo on trwa 4 lata a ja przerwalam go po 2 latach bo przyjechalam tu do Niemiec i wlasnie jak przyjechalam to pytali mnie gdzie chce isc do szkoly wiec ja im powiedzialam ze chce uczyc sie niemieckiego i oni wyslali mnie na kurs ktory za miesiac juz koncze ale moj niemiecki nie jest znowu taki bardzo dobry bo malo kontaktu mam z niemcami , tyle tylko co na tym kursie inic wiecej bo znajomych niemcow nie mam tylko pare polakow i wlasnie teraz nie wiem co mam robic po tym kursie? juz mam prawie 19 lat wiec co moge robic i do jakiej szkoly moge isc? przypominam ze niemiecki znam srednio :/ prosze o rady . pozdrawiam
Zapomnimy o tamtym :) Z racji że znasz się na szkołach (wnioskuje to z tego co piszesz) to mam pytanie. No więc... chciała bym ukończyć Hauptschule po 9 klasie i następnie iść do Berufschule. O ile będzie to możliwe. A więc...

1.Czy przed rozpoczęciem 9 klasy muszę poinformować nauczycieli, dyrektora że chce zrobić tylko 9 klas? Czy Po prostu po wakacjach mogę już nie przyjść?

2.Czy przyjmÄ… mnie do Berufschule w wieku 19/20 lat czyli ponad 18?

Z góry dzięki :)
Nicv nie informuj, jesli skonczysz zle szkole z zelymi ocenami to jasne ze nie mozesz robic 10 klasy, to tylko jesli chcesz robic 10 klase to musisz to powiedziec.
co do kolezanki wyzej, hmmm.. najlepeij to na twoim miejscu zrobic Ausbildung
jesli zalezy ci na studiach to wtedy gymnasium albo gesmatschule, jelsi nie to moim zdnaiem najlepeij Ausbildung zrobic :) ale to ty musisz wiedziec co chcesz w zyciu robic. ja mam 16 lat jestem w 9 klasie za rok ide do 10 i mam koniec relaschule.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 53
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie