Hauptschule -.-

Temat przeniesiony do archwium.
31-53 z 53
| następna
dopisuje sie do kolezanki!
z wlasnego doswiadcznie wiem, ze jak tego nie skonczysz, to bedzie ci sie to ciaglo jak g* przez cale zycie!
Cześć Wam :).
Moje pytania są podobne tak jak w wyższych wypowiedziach, ale chciałam jeszcze sama zapytać. W ogóle, to się cieszę, że znalazłam te forum, a to całkiem przypadkiem :)
W lipcu skończę 17 lat. Skończyłam gimnazjum, obecnie chodzę do liceum, ale nie idzie mi i chyba nie zdam. Chciałabym się przenieść do Niemiec(rodzina) i nie wiem co i jak ze szkołą, troszkę się tutaj dowiedziałam, ale nie wiem jak to wygląda jak mam tylko gimnazjum, do jakiej szkoły mnie dadzą itp. Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam :)!
Jesli masz 17 lat i chodzisz do 1 liceum i nie zdasz to tak jak bys tu byly w 10 klasie, masz 2 wyjscia. albo isc do relaschule i cie cofna do 9 klasy zeby jezyk nauczyc sie, albo isc na rok na kurs (czego nie radze bo zelk ucza) i potem isc robic Ausbildung, albo uznac jak bys skonczyla Hauptschule i isc do Beruf schule, ale tez po miesiecznym kursie niemieckiego, jkesli chcesz miec w zyciu lepsza prace doradzam 9 klase realschule.
A co to jest "Ausbildung" ? Bo już się pogubiłam :( I po Berufschule będę miała zawód i mogę iść pracować? Jeśli tak, to chyba tak zrobię. Nie chce się uczyć w nieskończoność. I dziękuje Ci bardzo za te wszystkie odp. jesteś niezastąpiona ^^
ausbildung. http://de.wikipedia.org/wiki/Ausbildung nie znalazlam po polsku, robisz to po haupt albo realschule, to chyba kazdy musi zrobic ale ja nie jestem pewna. w 100% to jest takie zeby moc w tym zawodzie pracowac :P moze ktos inny bardziej zorjentowany z tymm ausbildung, ja mialam teraz taka 3 dnia wyciezke i sie uczylsmy jak zdobyc Ausbildungsplatz.
Ausbildung-kształcenie zawodowe
Dziękuje wam bardzo :*
Kurczę nie wiem co robić z tą szkołą. Marta a jak to wygląda z poziomem? Czy realschule jest na takim poziomie jak nasze polskie liceum? Po realschule jest matura, czy jak to wygląda :)?? Dziękuję :)!
Aa i jeszcze jedno pytanko.. Jak chcę Ausblidung zrobić, to muszę iść do Hauptschule i muszę się cofnąć o rok?
w realschule jest latwo :P jesli porwonojac polskie liceum do niemieckiej szkoly to chyba tu pasuje gymnasiukm niemieckie. to by pasowalalo z poziomem :) po realschule masz, ze skoczylas realschule i mozesz isc na 2 lata do gymnasium i wtedy matura i wtedy studia albo berufschule, albo robic ausbildung :)
nie wiem ile masz lat i w ktorej kali jestes, przyjezdzajac do niemeiec raczej cofaja o rok zeby nauczyc sie niemieckiego. wtedy musisz skonczyc dana szkole. albo haupschuleabschlus albo realschuleabschlus. i wtedy mozesz wybrac dalsza drige kszatlcenia. po haupt to raczej zla praca, a po real jest lepsza :)
aha, przeczytalam masz 17 lat i skonczylas gymnasiuam w pl. to tak jak ja :P to ejsli masz w pl gymnaisum skonczone to mozesz tu przyjechac i uznaja ci jak bys skonczyla hauptschule i musisz isc na kurs zeby sie niemeickiego nauczyc, a potem do berufschule albop cos takiego, a jesli chcesz isc do realschule to ona ma 10 klas to wtedy cie cofna, nie wiem do jakiej klasy. :P radze skonczyc w pl szkoel tak zeby isc do 11 klasy :P i wtedy masz uznane jak realschule i wtedy IGS albo gymnasiaum albo rok kursu i wtedy berufschule albo jakies inne wyjscie :P
Marto,chciałabym się z Tobą skontaktować...
Czy jest to możliwe? mam bardzo ważne pytania a czas mi ucieka spod nóg...
Mój numer GG to 4041355
sorzz ze tak pozno, ja nie posiadam gg, moze masz icq?
sam jestes uposledzony japanese.To bardzo nieladnie tak kogos wysmiewac i obrazac tylko dlatego ze jest nauczycielem.Uwazam to za chamstwo.
Poza tym ty nie mieszkasz w Niemczech i tylko ci sie wydaje ze cos wiesz.Ta strona jest swietna.Psujesz ja wlasciwie tylko ty.No coz,dziewczyny nie masz,uroda nie grzeszysz to chcesz sie dowartosciowac.
Hej, Witek! Czego się zaczepiasz? Obudziłeś się po pół roku i zaczynasz robić porządki w stajni Augiasza, czy co? Rzuciła cię dziewczyna i straciłeś nos, że tak się rzucasz, bo nie jesteś nagle taki piękny, jak wcześniej byłeś? Skąd ty się tak znasz na ludziach, że wiesz od razu, że Japa mieszka w Niemczech?
A ładnie to tak wskakiwać na kogoś bez powodu? Czy to nie jest hamstwo? Popatrz ty na siebie samego i bądź czujny, bo ten wpis po 6-ciu miesiącach, to są ale naprawdę pierdoły, ty znawco ludzkości! Na wszelki wypadek, to odczep się natychmiast od ludzi na forum, bo mi coś tym zalatuje, że TY jesteś tutaj najagresywniejszy.
Ich kann nur das tun, was ich hier auch in diesem Forum gerne tue, ohne deinen Kommentar zu kommentieren.

Wenn du ein Lehrer bist, was ich sehr stark bezweifle, korrigiere ich nur die Interpunktion:

Sam jestes uposledzony japanese. To bardzo nieladnie tak kogos wysmiewac i obrazac tylko dlatego ze jest nauczycielem. Uwazam to za chamstwo.

m. m // Abstände
Przepraszam że przeszkadzam w 'dyskusji', ale nie schodźmy z tematu;)
Witam wszystkich

Marto, sprawa w polowie sie wyjasnila,ale...

Chodzi o to,ze bylam w senatsverwaltung für bildung w Berlinie,gdzie mieszkam, zanioslam wszystkie wymagane swiadectwa przetlumaczone na niemiecki i po pewnym czasie dostalam list, z ktorego wynika, ze moja edukacja w polsce to tak jak mittleren schulabschluss tutaj.
co mam robic dalej... co jeszcze powinnam zrobic,by uczyc sie w niemieckiej szkole tak jak Ty,Marto?
nie "wyslano" mnie do zadnej szkoly,dostalam tylko list...
sprawa jeszcze bardziej sie komplikuje-niemiecki pamietam tylko z lat dzieciecych a do szkoly trzeba chodzic tak,czy inaczej (przynajmniej ja tak uwazam)
Sylwio, jak to bylo u Ciebie? tez musialas pokazac sie w biurze,dostarczyc jakies swistki i potem dostalas list?
Mnie pytasz? Ja z załatwianiem szkoły nie miałam problemu. Pojechałam do szkoły z mamą, jej kolegą i Niemcem, powiedzieli im że chcę się zapisać od tej szkoły, sekretarka wzięła moje papiery ( świadectwo z zakończenia gimnazjum, metrykę ) które nie były przetłumaczone na język niemiecki, skopiowała je i powiedziała żebym przyszła na następny dzień zobaczyć szkołę (pozwiedzać, itd). Musiałam zapłacić 30 euro za książki i byłam już zapisana.
Temat przeniesiony do archwium.
31-53 z 53
| następna

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie