Nauka w niemieckiej szkole.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. To znowu ja... tym razem mam pytanie na temat "Berufschule" czy można tam iść znając język bez innej skończonej szkoły Niemczech? Mam na myśli taką sytuacje. Rok w Hauptschule, nie kończąc jej i przenieść się do Berufschule? Mając 18 lat? Będę bardzo wdzięczna za odp.
odpowie ktoś?;>
Raczej nie bo do kazdej szkoly sa potzrebne swiadectwo i oceny, to decyduje czy zostaneisz przyjeta , jezeli bedziesz juz miala 18 lat mozesz popytac np : w urzedzie pracy , albo Schulamt , oni moga Ciebie skierowac na zrobeinei Ausbildungu, bedzie to trwalo 2 lata ale zrobisz chociaz jakis zawod, a poza szkola mozesz tez pracowac na Mini Job lub na Teilzeit
to tak jak odpisala Ci Marta Braunschweig, chyba nei przeczytalas dokladnie, do szkol wymienionych w linku, czyli takze do Berufschule , mozna isc po SKONCZENIU Hauptschule
omg, ale mi chodzi NIE KOŃCZĄC HAUPTOSCHULE...
poza tym tamte nazwy nie wiele mi mówią o_O
tja, a ja pójdę na studia doktoranckie nie kończąc podstawówki, bądź na studia bez matury... niektórych rzeczy czasami nie da się przeskoczyć. A jeżeli chcesz mieć pewną odpowiedź, to może przejdź się/przejedź/przedzwoń do tej szkoły i się spytaj?
Czyli na chlopski rozum, jak nie skonczysz Hauptschule bedzie jakby po podstawowce
prze...ane ;/ najgorsze jest to że mam skończone polskie gimnazjum gdzie jest wyższy poziom niż w tym hauptschule gdzie nie idzie wytrzymać. ;/ :( a jak myślicie? przyjmą mnie do Realschule gdy będę miała 18 lat? Bo do Haupschule nie przyjmują jak się je skończy.
Jesli jestes rok w szkole niemieckiej, i nie masz ocen to moga Cie jakims cudem przyjac do relaschule. ale jesli masz oceny to beda marudzic bo wtedy patrza na srednia :) Ja jestem w niemczech po roku chodze do relaschule,a le chcem isc do gesamtschule, teraz mam szanse bo nie mam ocen :D tylko 2 z polskiego i sportu :) Ale jesli masz etz zle oceny z polski tez beda marudzic. powinnas na poczatku jak tu przyjechals powinnas odrazu probowac do realschule. Bo nie chetnie biora z haupt do real. zalezy jaki jest tez twoj niemiecki..
taaa.. ale to nie jest takie proste jak się pisze... nie miałam tu w ogóle znajomych i kogoś kto by mógł mi doradzić... Po co piszemy o czymś co było lub co by było gdyby.

Było , minęło. Teraz muszę siedzieć w HP i mam nadzieje że dosiedzę do końca. Mój niemiecki jest słaby. Mam wrażenie że w ogóle nic mi nowego do głowy nie wchodzi ;/ uczę się od sierpnia a umiem tyle co nic -.-
Poza tym, jak ja mogę mieć przedmiot polski w niemieckiej szkole? A oceny mam tylko z kilku przedmiotów. Ciekawa jestem czy mogła bym iść do RS w wieku 18 lat ;/ A dali mnie do 8 klasy do byłam wtedy w sekretariacie z polką która uczyła się (wtedy) w 7 ;/ na kartce było napisane " 9 " ale zmienili na " 8 " ...
Zero motywacji...
ja robilam egzamin z poslkiego i teraz nie musze chodzic na angielki dlatego na swiedctwie mam napisane polski :)

ja konczac szkole w posce (gymnasium) to tez konczylam 9 klase, normalnie polwinnam isc do Liceum w PL czyli 10 klasa, cofneli mnie tu poprostu do 9 :) czyli jak by jeszcze raz ide 3 klase gymnasium. tylko po to zeby niemiecki sie nauczyc.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia