zwrot podatku - studenci praca seoznowa w De

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

chciałabym zapytać czy ktoś z Was pracował legalnie na wakacjach i stara się o zwrot podatku. Moja szefowa opłacała wszystkie składki, także mogę odzyskać nadpłatę podatkową, posiadam też wszystkie wymagane dokumenty od pracodawcy.
Mam zamiar wypełnić formularz ELSTER, który jest na stronie Internetowej Urzędu Skarbowego, do którego wpływały składki i wysłać go pocztą elektroniczną.
Czy ktoś mógłby mi ewentualnie udzielić wskazówek co do tej całej procedury.
Czy ktoś z Was "przechodził" już przez to?
Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź.
Z tego co slysze od niemcow, nikt nawet nie podchodzi do tego samodzielnie, kazdy tutaj oddaje sie w rece doradcy podatkowego, (Steuerberater) poniewaz jak mowia niemiecki system podatkowy, jest tak zawily ze trzeba sie naprawde na tym znac, bardzo duzo ulg, odliczn itp
Proste jak konstrukcja cepa :)Potrzebujesz zaswiadczenie od Twojego pracodawcy ( Lohnsteuerbescheinigung) i wpisujesz te dane do formularza, Anlage N, oprocz tego potrzebujesz Mantelbogen ESt 1A - tam wpisujesz swoje dane itd. Anlage N ma objasnienia, z ktorej rubryki co gdzie wpisujesz. Posylasz i z glowy .Od czterech lat rozliczam sie sama i jak dotad nie mialam z wypelnieniem drukow problemu
Pozdrawiam
tylko minimum 2 probelmy: perfekcyjna znajomosc jezyka niemieckiego, slownictwa uzredowegi , no i znajomosc prawa podatkowegi i wszystkich ulg w danym roku podatkowym , dojazdy do pracy, ulga na dzieci ..... ;.)
Jako student jest beschränkt steuerpflichtig,pracowala krotko i nie przekroczyla kwoty wolnej od podatku (Grundfreibetrag ) w wysokosci 7.834 Euro. Czy wpisze koszty uzyskania przychodu czy nie zarabiajac mniej niz te 7.834 dostanie zwrot podatku.
Co do znajomosci prawa podatkowego i ulg...w Niemczech nie musisz umiec LICZYC podatkow, od tego jest Finanzamt, podatnik musi wpisac tylko dane w odpowiednie rubryki.Jesli wpiszesz cos wiecej ,dostaniesz Steuerbescheid bez uwzglednienia tej kwoty i z uzasadnieniem DLACZEGO nie zostala uwzgledniona.Mozesz sie zawsze odwolac( za darmo) A jak sam zapomnisz jakas ulge, no to Twoj pech. Generalnie nie jest to takie okropne jak w Polsce, gdzie musisz jeszcze wszystko policzyc a jak sie pomylisz wezwa Cie do poprawienia wyliczenia, tfuuuu.
No to nie taki diabel straszny jak go maluja, nauczycielki w jezykowej szkole mowia nam ze zaden niemiec nie rozlicza sie sam, bo przepisy sa tak zawile i skomplikowane wiec oddaja sie w rece Steuerberatera ,

A jezeli sie nie przekroczy tej kwoty 7800 E w roku to mozna wogole nie skladac zeznania podatkowego ?

I jakie sa jeszcze ulgi oprocz tej na dojazy do pracy i na dzieci ?
Jest tego pare...
np.zatrudnianie pomocy domowej, korzystanie z uslug kominiarza,ogrodnika,dozorcy itd.w czesci dotyczacej swiadczonej uslugi, doszkalanie zawodowe ( kursy,ksiazki,oprogramowanie itd.) urzadzenie i wyposazenie pokoju do pracy w domu ( przy wolnych zawodach), w wypadku pracy na umowe o prace: oprocz dojazdow do pracy rowniez srodki pracy( jesli sam je kupujesz) pranie odziezy roboczej, koszty prowadzenia konta bankowego,okulary,odziez robocza,fachowa literatura,jesli starasz sie o nowa prace...koszty poszukiwania pracy.Jesli masz prace odlegla od Twojego miejsca zamieszkania koszty wynajecia drugiego mieszkania,
jesli masz dzieci i placisz czesne to dodatkowo te czesne do pewnego limitu( jesli nie dostajesz zasilku rodzinnego) ubezpieczenie OC : od samochodu, Twoje osobowe i od psa
potem sa tzw dodatkowe obciazenia : jesli przekracza procent zarobku( z tabelki) to koszty leczenia, koszty rozwodu, pogrzebu itd.
To jest dlugasna lista i prawde mowiac nie wymienilam nawet polowy mozliwosci. Co roku dostaje kazdy podatnik ksiazeczke z objasnieniami do rozliczenia, w internecie jest tez duzo informacji.

Co do nieskladania zeznania: nie musisz chyba ze Cie wezwa, problem : jesli zarobiles mniej niz 7800 i potracili Ci podatek nierozliczac sie nie dostaniesz zwrotu : czyli oplaci sie rozliczyc.

Przepisy sa zawile, ale nikt nie wymaga od przecietnego obywatela, zeby byl alfa i omega. Niemcy nie maja glowy do podatkow, gdyby dostali zeznanie podatkowe na wzor tego polskiego pewnie by obalili rzad.
haha pewnie i tak, dziekuje za info
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie: co miesiąc za mieszkanie płaciłam 200 euro, jest to wszystko wyszczególnione w co miesięcznych rozliczeniach, jako opłata za logis. Znajomi mówili mi, że mogę starać się również o zwrot części tej kwoty i ując to w kosztach uzyskania przychodu.
Jednakże sięgowa z tamtej firmy napisała mi coś takiego w mailu: "Das Geld für die Logis kannst du nicht zurückbekommen, da du ja auch keins bezahlt habt. Dir wurde das Geld oben brutto dazu gerechnet und unten wieder abgezogen". Teraz już nie wiem nic z tego, zwłaszcza, że ona mówiła mi o tym zwrocie za logis jak kończyłam prace, a teraz coś takiego mi napisała.
Jak myślicie można coś za to dostać czy raczej nie należy mi się zwrot części kosztów za wynajmowanie mieszkania?
Czyli oni zrobili tak : doliczyli do brutta jako podstawe do podatku, opodatkowali i potracili.Problem polega na tym, ze musisz miec dowody na poniesienie wydatkow jesli na Twoim miesiecznym rozliczeniu te potracenie jest wyszczegolnione to naturalnie mozesz to do kosztow doliczyc.Pytanie: ma to sens ? Jesli Twoje dochody nie przekroczyly tych 7,8 tys EUR to i tak dostaniesz 100% zwrotu podatku, niezaleznie od tego jakie koszty wpisesz.Mozesz dostac z powrotem tylko to co zaplacilas, nie wiecej.
Pozdrawiam
chce się rozliczyć z podatku bezpośrednio z niemieckim urzędem i planuje nie poinformować go o tym że miałem dochód w Polsce czy to dobry pomysł tzn czy jest możliwość że ktoś to jakoś sprawdzi że miałem dochód ?
Ariella dziękuję Ci bardzo.
Jeżeli chodzi o dokumenty z Polski, czy wymagane jest zaświadczenie o osiąganiu dochodów, a w moim przypadku o nie uzyskiwaniu ich? jest to konieczne?
Nie jest wymagane, wystarczy ze podasz , ze nie osiagnelas innych dochodow.

do Akon _ moga sprawdzic, Niemcy i Polska maja podpisana umowe o "pomocy w sprawach podatkowch", jak sie bedzie im chcialo to zasiegna jezyka
arletta..........prosze czy moglabys sie skontaktowac ze mna na skype......prosze potrzebowalabym rady dotyczacej tego rozliczenia podatkowego........ewa.wojtowicz22........dziekuje
Witam, chcialabym sie dowiedziec czy udalo Cis ie juz moze rozwiazac niemiecki "PIT"? ja zaczynam sie zmagac z tym i jesli moglabys mi napisac w pare wskazowek... tzn czy warto samemu do tego siadac i wojowac, czy lepiej oddac juz komus innemu. Tylko szkoda wydawac te 200 zl....
pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia