Meldunek dostaje sie jak masz ubezpieczenie.
Kindergeld dostaje sie jak przedstawisz tylko meldunek.Musisz przedstwic papiery z Polski czy dostajesz jakies pienidze w Polsce.Ja zrezygnowalam z dodatku na dziecko w Polsce bo oni przeliczaja to na euro i odejmuja od naleznego Kindergeld.
Druga sprawa jesli nie masz pochodzenia nie naleza ci sie zadne pieniadze oprocz szczerze Kindergeld.W moim przypadku jeszcze bylo,ze mialam alimenty od pantwa polskiego bo ojciec dziecka nie placil ale w przypadku przebywania za granica nie naleza ci sie alimenty z Polski poza granicami kraju.W Niemczech jak mieszkasz z jakims partnerem uznawaja cie nie za samotna pomimo braku slubu i nie naleza ci sie alimenty od panstwa.
Ja mieszkam z moim partnerem on pracuje utzymujemy sie z tego i teraz ja ide do pracy bo juz sie pewniej czuje z jezykiem.
Ubezpiecznie doplacam miesiecznie 140 euro w Techniker Krankenkasse to jest panstwowe ubezpiecznenie wiec nalezy mi sie wszystkie zabiegi jak innym.
Moj partner podpisal w Auslanderamt,ze mmie utrzymuje na tej podstawie moge przebywac bez terminowo w Niemczech i mam pozwolenie tez na prace.
Moja corka chodzi do przedszkola.W moim przypadku nie placimy za przedszkole bo do 10000na rok jak nie przekroczysz dochodow nie musze placic ale poslubie bedziemy placic napewno,ale znow ubezpieczenie bede miala po mezu.Podobno co do placenia w kazdym miescie stawki sa inaczej a w Düsseldorf slyszalam,ze za przedszkole wogole sie nie placi.
Co do pieniedzy Kindergeld dostaniesz niezaleznie czy masz jakies pieniadze w Polsce jedynie nie wiem czy w Polsce beda ci chciali wyplacac jak jestes za granica ,ale chyba tak bo tylko zapomogi odbieraja.
Rada ode mnie :Nie kieruj sie za duzo forami idz do urzedu tam najszybciej sie dowiesz i najlepiej ci powiedza.