Niemieckie przepisy ruchu drogowego

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś się orientuje w przepisach ruchu drogowego w DE? Jakie są różnice im Vergleich mit Polen? Na rondzie jest inaczej to wiem. Są jeszcze jakieś? Może znacie jakieś strony internetowe?
Na rondzie jest inaczej? Mógłbyś rozwinąć?

- 100 za miastem (w PL 90)
- uważaj na rowery
nie dla wszystkich samochodow jest 100 km dla samochodow powyzej 3,5Tony sa nizsche predkosci
jest pare malych roznic w znakach ale to sa drobiazgi
Nitzsche w to nie mieszaj.
w Posce nie widze ograniczen predkosci 30km,albo Schritttempo,wszedzie grzeja 50km jak idioci,w Niemczech sa ograniczenia 20,30km,Schritttempo,w Polsce trzeba jezdzic ze swieatlami i gasnica musi byc w niemczech nie
Miałem na myśli, że to ten co jest na rondzie musi ustąpić temu, który na nie wjeżdża. Na wykladach slyszalem, że w Polsce juz nie ma takich rond ale podobno są.
jak jestes na rondzie to nikogo nie wpuszczasz tylko szybko sam zjezdzasz cz to w polsce czy w niemczech
Ronda są takie same jak w PL, nie spotkałam nigdy takiego starego typu.
Tja az mnie zamurowalo jak przeczytalam twoj komentarz...
Przeciez trzeba patrzec na znaki! Jezeli na rondzie jest znak ustap pierwszenstwa tzn. ze ci co sa w rondzie maja pierszenstwo, a jezeli tego znaku nie ma to ci co sa w rondzie musza wpuszczac prawa strone (czyli tych co do ronda chca wjechac).
W niemczech jak i w polsce wiekszosc ronden jest ze znakiem ustap pierwszenstwa.

Co do pytania to w niemczech jest tak, ze jezeli nie ma znaku ze jestes na drodze glownej to zawsze, ale to zawsze musisz poslugiwac sie zasada prawej reki. Czasami jest to oznaczone, ale np. w malych miescinach nie ma tego znaku, ale ty o tym musisz pamietac.

A tak to uwaga na rowery maja pierwszenstwo!
Parkowanie tylko w kierunku jazdy, tutaj patrza dokladnie jak parkujesz, np. jezeli wjechales kolem lub dwoma kolami na chodnik (niewazne ze pieszy ma gdzie przejsc) to moze cie to kosztowac 15€, chyba ze masz oznaczona linie ze na chodnik wjechac musisz. I takie tam, niemcy sa bardzo szczegolowi.
Was redet ihr da für einen Käse? In beden Ländern gilt: wer sich im Kreisel befindet - hat Vofahrt.
Auf die Radfahrer muss man aufpassen, wenn es mit einem Vorfahrtzeichen angedeutet ist. Und das ist sehr unterschiedlich. Je nach Stadtverwaltung.
Und Inernetseiten muss man selber suchen! Stell dich nocht so an, leniwcu!
zamurowalo cie to niech tez tak zostanie zostan zamurowana,jezeli ktos jest na rondzie to ma w niemczech pierwszenstwo jezdze bardzo duzo po niemczech i po polsce i ani w polsce ani w niemczech nie widzialam w ciagu dwudziestu lat rada na ktorym wjezdzajycy mieli by pierwszenstwo przed znsjdujycymi sie narondzie,zeby nie stopowyc ruchu na rondzie kierowcy znajdujacy sie na radzie musza jak najszybciej to rondo opuscic a nie ustepowac kierowcom wjezdzajjacym,
zrob tak a bedziesz wiedzial ile kosztuje naprawa samochodu
parkowanie na rondzie to samobojstwo
mam nadzieje ze ta osoba nie jezdzi samochodem
Schatz, du redest auch einen Krampf. Das Einzige, das in DE Vorfahrt hat sind Strassenbahnen. Alles andere wird duch Verkehrszeichen bestimmt!
Wieso? Es ist in DE ein Fall bekannt, als zwei Jungs im Rondo rückwärts gefahren sind (vollbesoffen). Dann ist ins Rondo ein mann hineingefahrn und natürlich seinen Wagen "auf den Vordermann" gebracht. Unfall. Die Polizei ist gekommen und der Mann hat gesagt, die Jung sind im Rondo rückwärts gefahren. Keiner wollte es glauben... Danach hat die Polizei den Mann blasen lassen und es hat sich herausgestellt, er hatte 2 Promille. Und wem sollte man jetzt glauben?
i na rondzie bedziesz wpuszczal ludzi z lewej i prawej rob tak dalej na rondzie masz zawsze pierwszenstwo tak jak tlumaczylam zeby nie wstrzymywac ruchu a jak glupoty plesc to tylko tutaj
jezeli sie do mnie zwracast ty obrzydly podpieprzaczu to zaoszczedz sobie trudu
diego-babo, bist du wieder gasig?
hamstwu nalerzy sie przeciwstawiac silom i godnosciom osobistom
ty ubeku naleZy
Ronda sa w polsce i w niemczech takie same to prawda.
Sama jeszcze nigdy sie nie spotkalam sie z rondem gdzie
trzeba prawa strone wposcic,
ale wiem bo przeciez na nauce prawa jazdy uczylam sie,
ze jezeli nie ma znaku ustap pierwszenstwa to trza sie
poslugiwac zasada prawej reki i basta. :p
Czytaj StVO.
bongo jak zwykle ma jakąś delirkę ;D
to sie dopiero nauczyla,nie wjezdzaj na ronda bo to dla ciebie i innych bardzo niebezpieczne a moze na lekcji bykas na kacu?
Potwierdzam chociaż w Niemczech też jeszcze nie spotkałam takiego ronda. Znam jedno w rodzinnej Bydgoszczy - Plac Weysenhoffa. Stoi przed nim znak "skrzyżowanie równorzędne", mimo że ma kształt ronda.
http://www.fahrtipps.de/verkehrsregeln/kreisverkehr.php
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego