Powrót do Niemiec. . .

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam pytanie odnosnie pwrotu do niemiec.

Mieszkam już od 10 miesiecy w DE. Do tej pory byłam zarejestrowanajako bezrobotna i uczeszczałam na różne kursy. Studiuje tez w Polsce zaocznie. Mieszkam blisko granicy wiec dojazdy to nie problem. I teraz mysle by przerwac moj pobyt w DE. By wrocic do polski i skupic sie na pisaniu pracy mgr i moze zaczac tu jakis staz (zeby juz liczylo sie do lat pracy) Bo przyszlosci sowjej nie widze w DE. NIe wykluczam jednak, ze za rok, juz po obronie czy dwoch latach (jezeli tu nie bedzie zadnych perspektyw) wrócic do DE. I moje pytanie czy ten powrot bedzie latwy? Czy bede stawiac pytania gdzie bylam przez rok? Co robilam? Czy bez problemu bede mogla zameldowac sie jako bezrobotna i bede mog,a szukac odbrej pracy ??

Bo w tej chwili jestem wykonczona po tych 10 miesiacach te jazda nauka na studiach i kursami.Mysle by wakacje jeszcze tam spedzic a potem juz po prostu nie wrocic.
Napisz coś więcej. Jakie masz obywatelstwo? Z jakiego powodu przyjechałaś do Niemiec? Na jakiej podstawie dostajesz ALG?
Mam obywatelstwo polskie i niemieckie. Normalnie mam niemiecki dowód.
To jak będziesz znowu na stałe w Niemczech to dostaniesz znowu socjal (sic!).
Nie będziesz miała prawa pobierać go, będąc w PL.
Jezeli masz obywatelstwo niemieckie to nie bedziesz z niczym miala problemow, w momencie kiedy wracasz do polski tracisz bezrobotne i inne rzecz jak np. ubezpieczalnie,skladki rentowe itp. po powrocie do niemiec musisz podjac prace albo sie zameldowac w wydziale socjalnym bo jako obywatelce niemieckie przysluguje ci socjalne zabezpieczenie
jezeli masz Niemieckie obywatelstwo z powrotem nie ma problemu..zawsze mozesz wrocic..niemcy tez wyjezdzaja ,wracaja itd
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa