Uniwersytet Europejski Viadrina

Temat przeniesiony do archwium.
Za półtora roku zdaję maturę (jestem w drugiej klasie liceum ogólnokształcącego). Dowiedziałam się ostatnio o uniwersytecie Viadrina we Frankfurcie. Czuję, że język niemiecki jest czymś, czym powinnam się zajmować w przyszłości, poza tym interesują mnie obce kultury (szczególnie niemiecka i angielska). Co prawda nie znam niemieckiego perfekcyjnie, ale mam nadzieję, że w ciągu półtora roku, jeśli bardzo się zaangażuję w naukę germanistyki, będę w stanie zdać rozszerzoną maturę na conajmniej 90%, taki mam cel. Jest jeszcze jeden problem: nie znam nikogo z tego uniwersytetu. Chciałam się dowiedzieć, czy np. łatwo jest się zaklimatyzować na kierunku kulturoznawstwa? I oczywiście zasadnicze pytanie: czy opłaca się studiować na Viadrinie? Liczę na jakieś szczegółowe informacje. ;)
Pozdrawiam.
ja jestem na czwartym semestrze Kulturwissenschaften BA na Viadrinie.
Generalnie najlepsze na tym uniwerku jest to, że to wszystko jest ,,zum Anfassen" czyli Profs i Dozenten dają ci swój numer, wychodzą z grupą do restauracji jak kończy się Block, są zawsze do naszej dyspozycji, również poza Sprechstunden i jest duża pomoc przy pisaniu prac przez Viadrina Schreibzentrum. Jak masz jakieś pytania po prostu się pytaj.
I nie bój się o swój niemiecki
a) dlatego że ponad 20% studentów to obcokrajowcy, wykładowcy mówią wolno i wyraźnie (w porównaniu z innymi uniwerkami)
b) są też wykłądy po angielsku, francusku, hiszpańsku i czasami nawet po polsku ;)
Na drugim roku Kulturwissenschaften? I takie pierdoły wypisujesz po niemiecku? Hut ab!
Herrgott, du hast aber einen wundersamen Garten...!
Mensch, ich bräuchte Aushilfe beim Grabengraben. Die Deutschen sind allemal krank. Kein Verlass auf sie.
A jak np. z tolerancją dla Polaków? Słyszałam, że Niemcy nie są za bardzo przyjaznie nastawieni do naszego kraju.. I jeszcze jedno: jak ze średnią?
Cytat: dunk3lheit
A jak np. z tolerancją dla Polaków? Słyszałam, że Niemcy nie są za bardzo przyjaznie nastawieni do naszego kraju.. I jeszcze jedno: jak ze średnią?

a Polacy to niby się kochają? Uważaj bardziej na nich niż na Niemców. (siehe zochama)
edytowany przez Akon1: 12 lut 2011
Moje nastawnie jest takie: najpierw jesteśmy ludźmi, dopiero potem narodami.
Ja mam bardzo multikulti znajomych. Wiem jednak że nie którzy Polacy tutaj mówią o tym, że nie mają kontaktu do Niemców. Ale sorry, jeżeli zostajesz w polskiej grupie i mówisz cały czas po polsku mówisz to nikt nie Niemców nie nawiąrze z tobą kontaktu. Ale co jest bardzo ciekawe, wielu Niemców tutaj jest bardzo zaintersowanych Polską bo np. robi tu wolontariat.
średnia:
Jak ja składałem na Wintersemester 2009/10 to było NC 1.9.
Ale możesz tez składać na Sommersemester, to wtedy jest ok 2.2
Nie pytaj się mmie jak przelicza się polską średnią, lecz dochodzę do wniosku że poziom matury nie ma w Niemczech znaczenia...
Cytat: dunk3lheit
Polacy są zwykle pożerane przez Niemców na śniadanie. Polski są ciężkostrawne, więc trochę dłużej leżą w żołądku i Niemcy podlewają je Obstlerem.
edytowany przez zochama: 12 lut 2011
Cytat: Neo_Adonis
lecz dochodzę do wniosku że poziom matury nie ma w Niemczech znaczenia...
Co widać w każdym wpisie Pana Tutora.
Cytat: zochama

A co się dziwić, dwa lata w Niemczech :) (rzut kamieniem do Polski), a byki robi jakby tam był od urodzenia.

Wiem jednak, że nie którzy Polacy tutaj mówią o tym, że nie mają kontaktu do Niemców. Ale sorry, jeżeli zostajesz w polskiej grupie i mówisz cały czas po polsku mówisz, to nikt nie [z] Niemców nie nawiąrze z tobą kontaktu. Ale co jest bardzo ciekawe, [to to, że]wielu Niemców tutaj jest bardzo zaintersowanych Polską
Ist auch kein Wunder. Neo_Adonis studiert ja keine Polonistik, sondern Germanistik (Kulturwissenschaften).
Cytat: Tamod

A co się dziwić, dwa lata w Niemczech :) (rzut kamieniem do Polski), a byki robi jakby tam był od urodzenia.

Wiem jednak, że nie którzy Polacy tutaj mówią o tym, że nie mają kontaktu do Niemców. Ale sorry, jeżeli zostajesz w polskiej grupie i mówisz cały czas po polsku mówisz, to nikt nie [z] Niemców nie nawiąrze z tobą kontaktu. Ale co jest bardzo ciekawe, [to to, że]wielu Niemców tutaj jest bardzo zaintersowanych Polską

Unser Kriecher ist schon da. Blasen-Brueder forever.
edytowany przez Akon1: 13 lut 2011
es heisst: Krieger, Idioto! DIE Krieger!
edytowany przez zochama: 13 lut 2011
Ist auch kein Wunder. Neo_Adonis studiert ja keine Polonistik, sondern Germanistik (Kulturwissenschaften).

Schade, das die Muttersprache, nicht dazu gehört, oder doch!
Jaaaaa, woher soll ich es wissen. Ich grabe nur Graben aus. Kultur? Wasistdesdenndadrinnen?
Cytat: Akon1
Unser Kriecher ist schon da. Blasen-Brueder forever.

Unser Akon ist ja da. Der kleine Furz.
Du warst eine Zeit nicht da. Ich habe schon befürchtet, dass du dir die Hand gebrochen hast, als du wiedereinmal die Schlange gewürgt hast. Du kannst doch sonst nicht anderes, oder?
Es gibt ein Wort, das dich völlig korrekt beschreibt: Dorftrottel
http://www.stupidedia.org/stupi/Dorftrottel
Neo_Adonis - możesz mi powiedzieć jak wygląda kwestia wydatków? Na stronei jest napisane, że mieszkanie ( pokój ) to kwestia 300zł po stronie polskiej + 600 zł na własne potrzeby na miesiąc i około 240 euro na semestr, a jak to wygląda w praktyce?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Nauka języka