Po gimnazjum do Niemiec?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Mam 16 lat, w tym roku kończę 3 klasę gimnazjum. Po ukończeniu tej szkoły chciałabym iść do szkoły w Niemczech. Czy są tam podziały na szkoły liceum/technikum/zawodowe? Interesuje mnie Fotografia i w tym kierunku chciałabym coś zdziałać. Tylko jest jeden i największy problem. Nie wyjeżdżam z rodzicami. Chcę jechać sama, za ich zgodą. Czy jest to możliwe? Czy wezmą mnie do takiej szkoły i czy jest możliwość mieszkania tam w internacie? Mam też ciocię w Niemczech, ostatecznie mogłabym mieszkać u niej, jest takowa opcja? Ciocię mam w Bielefeldzie i najbardziej interesują mnie szkoły w tej miejscowości. Mógłby ktoś poratować i powiedzieć conieco o szkole i czy w danej miejscowości znajduje się szkoła która mnie interesuje? Zależy mi bardzo.
PS. Nie znam niemieckiego prawie w ogóle, w podstawówce 3 lata miałam ale to wiadomo nic się nie nauczyłam..
Pozdrawiam, Roxanne.
trudno bedzie ci uczyc sie nie znajac jezyka. a tak własciwie to dlaczego niemcy?
Planuję się już zacząć i całe wakacje spędzić u cioci ucząc się języka. Zawsze ciągnęło mnie do tego kraju. Pozdrawiam.
Planujesz się już zacząć? Zaczynaj się. Ale zacki-zacki.
zacząć się uczyć języka...
Zeby było jasne,nie zycze ci źle...ale ja niemieckiego uczę sie od pierwszej klasy podstawówki(teraz jestem w II Technikum)byłam kilkakrotnie Niemczech i wyjeżdzam do Niemiec na rok,żeby nauczyć sie jeżyka aby móc podjąć tam naukę...a tu mówisz o samodzielnej nauce i spędzeniu wakacji w Niemczech. Życzę powodzenia!
Cześć.
Co do języka to jak będziesz chciała to się szybko nauczysz. Moja koleżanka była na półrocznym kursie i mówi naprawdę dobrze i płynnie... Ja tez jestem tu 7 miesięcy i dogadam się wszędzie bez problemu choć muszę przyznać ze jeszcze duuuzo mi brakuje.
Co do szkol jest Gymnasium (najlepsza) w 12 klasie matura
Realschule- 13kl. matura
Hauptchule - od tej szkoly trzymaj sie z daleka
i Gesamtschule czyli wszystkie razem.

Mozna tez zrobic Sprachkurs ale to kosztuje, chyba ze oplaci Ci to panstwo.

Za wiele Ci nie pomoge, bo dobrze sie nie znam. Ale w tych szkolach zawodu nie zrobisz. Chyba sa tu jakies dwuletnie szkoly zeby zrobic zawod lub zdac mature i isc na studia zwiazane z fotografia.

Tak poza tym masz paszport niemiecki? To bardzo wazne.
A z czego bedziesz sie chciala utrzymac? Skad bedziesz miala na zycie?

Niewiem jak to bedzie z Twoja niepelnoletnoscia... Czesto zeby podpisac jakis papierek jest potrzebny opiekun prawny... Niewiem no.

Pozdrawiam :)

Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka