Temat stary jak swiat- poszukuje pracy.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich uzytkownikow forum,
moj temat nie jest zadna innowacja, bowiem chodzi o POSZUKIWANIE PRACY.
Jestem studentka III roku fil. germanskiej, w lipcu "bronie" prace lic. Jezyk niemiecki znam biegle.
Chcialabym bardzo znalezc prace, powody tego sa oczywiste, ale chyba najwieksza pobudka jest fakt, iz nie moge liczyc nawet na wlasna rodzina,a dodatkow "musze"jej pomoc.
Pracowalam juz jako kelnerka, barmanka, opiekowalam sie osoba starsza, chora na cukrzyce,recepcjionistka. Najbardziej odpowiadala mi opieka nad osoba starsza. Staralam sie juz nawet nawet o tego typu prace przez agencje posrednictwa pracy,ale niestety stwierdzono"ze jestem zbyt mloda".
W zwiazku z tym, ze 1 Maja zostal otworzony RYNEK PRACY dla Polakow, zastanawiam sie, gdzie jeszcze moglabym sprobowac swoich sil. Nie chodzi mi jednak o prace w gastronomii, gdyz ja naprawde sie do tego nie nadaje. Przegladalam forum i wiem,ze niektore uzytkowniczki staraja sie (lub tez im sie udalo) zostac nauczycielka, rowniez mam takie plany ( ale to za jakijs czas). Ktos napisal,ze uczyl niemieckiego cudzoziemcow w Caritasie. Bardzo spodobal mi sie ten pomysl...Ale do rzeczy.
Jestem zagubiona, gdyz teraz wlasnie zaczyna sie kolejny etap w moim zyciu- bylabym wdzieczna, gdyby ktos podsunal mi jakijs pomysl na prace, moze podacie mi najbardziej sprawdzone strony biur posredniczacych w znalezieniu pracy etc.
http://jobboerse.arbeitsagentur.de/vamJB/stellenangeboteFinden.html?execution=e1s1&d_6827794_p=1

PS. Kolejna nauczycielka co nawet google dobrze nie umie używać :[
PPS. Czego uczą na studiach, na pewno nie zaradności!!!
PPPS. W tych ofertach trzeba coś umieć, sam język raczej nie wystarczy, no chyba że chcesz utrzymywać się z Minijob.
edytowany przez Tamod: 10 maj 2011
Badamy rozne aspekty jezyka niemieckiego- od semantyki do pragmatyki przez kontrastywne tudziez konfrontatywne porownania z jezykiem polskim. Wedrujemy takze po epokach literackich. Niestety tak "potrzebnego" przedmiotu jak ZARADNOSC nie zdazyli wprowadzic, ale moze juz niedlugo, po licznych bojkotach dojdzie to do skutku?
Internet to studnia zrodel, a ja pytalam o te NAJPEWNIEJSZE- moj tekst byl koherentny i kohezyjny,ale jak widac,ktos nie zdazyl wyrobic takiej umiejtnosci- jak czytanie ZE ZROZUMIENIEM.
Dziekuje za link i prosze bez niepotrzebnej arogancji i uogolniania. Prosze nie zapominac,ze kazdy jest INNY.
Hoj, ale się koherentna i kohezyjna znalazła. A, o kim ty tak spójnie osądzając twą spójność tekstu się outujesz, jak my do ciebie rozmawiamy?
Przedmiot "Zaradność" znajdziesz poruszając twój własny tyłeczek w najbardziej prozaicznych czynnościach dnia powszedniego sbnika typu homo sapiens. Ergo: wklepać do gugla i serching machen. LV ist Pflicht auch für dich. Ist das Klara, Frau Lizentiat?
btw. Das Mensch ist weiblich!
Cytat: Laura23
moj tekst byl koherentny i kohezyjny,ale jak widac,ktos nie zdazyl wyrobic takiej umiejtnosci- jak czytanie ZE ZROZUMIENIEM.

NA PEWNO nie umiesz używać polskich znaków diakrytycznych.
NA PEWNO w pracy cię zjedzą.
NA PEWNO nie rozumiesz, co ktoś tobie pisze/tobie mówi.

Kannst du gut blasen. Wenn ja, dann besteht noch Hoffnung.
Von Tuten und Blasen keine Ahnung.
Es drängelt sich eine Frage auf: was ist Tuten?
edytowany przez hammel: 10 maj 2011
Rozumiem, ze moja wypowiedz bardzo ciebie dotknela, skoro siegasz do tak prostackich i nieprawdziwych stwierdzen na moj temat. W koncu jestes tylko "samcem", wiec to w pewien sposob usprawiedliwia twoje zachowanie. I na pewno masz zle doswiadczenia z kobietami, ale to nie moja sprawa.
Czyz zamieszczenie tutaj ogloszenia i oczekiwanie odpowiedzi nie swiadczy o mojej zaradnosci, w koncu na tym forum jest wiele kompetentych osob, ktore udzielaja fachowych porad, np. TY. Pokusze sie na zlozenie propozycji- zamiast marnowac sie na tym forum, sprobowuj swoich sil "w swietle publicznych" :P:P
Deiner Aussage homogenisierend zu folgen erlaube ich mir eine analytische Betrachtung meiner äußerst komplizierten Persönlichkeit als gelungener Vergleich und sinnvollen Beitrag zum ewigen Thema des Einflüsses der Morgenröte auf Menstruation der Pinguine, zu charakterisieren. Die Vorschläge, die deine offenbarende Formulierungen mit einer erstaunlichen Dumpfheit erörtern, geben einem dramatisch steigenden Genuss der inhaltlichen Konsumption besonders pikante Würze bei. Es muss dabei erwähnt werden, dass das Land Niemiaszkowo von nicht unbedingt ausgebildeten Arbeitskräften ziemlich übersättigt zu sein scheint und wenn man noch sich zu bedenken erlaubt, dass es hier, bedingt durch die Landschaftsbildung, mannigfaltige Ortschaften zu finden sind, könnte man sich trauen, ein wenig mehr darüber zu homogenisieren.
Marrrsch zum Caritas!
Rozumiem, ze moja wypowiedz bardzo ciebie dotknela, skoro siegasz do tak prostackich i nieprawdziwych stwierdzen na moj temat. no cóż, tylko ty tak myślisz

W koncu jestes tylko "samcem" i to jakimmmmmm.
I na pewno masz zle doswiadczenia z kobietami, ale to nie moja sprawa. bardzo dobre, ich lege alle flach
Czyz zamieszczenie tutaj ogloszenia i oczekiwanie odpowiedzi nie swiadczy o mojej zaradnosci, no raczej niew koncu na tym forum jest wiele kompetentych osob, ktore udzielaja fachowych porad, np. TY ????.
Pokusze sie na zlozenie propozycji- zamiast marnowac sie na tym forum, sprobowuj swoich sil "w swietle publicznych" :P:P ja pod latarnią - tak, jako klient :), jak jesteś dobra chętnie skorzystam

PS. Gdzie POLSKIE znaki!
Nie uzywam polskich znakow ze wzgledu na ekonomie. Gdy zmieniam z DE na PL zajmuje mi to duzo czasu i myle "y" z "z", bo czesciej pisze po niemiecku,niz po polsku. Moja polonistka zawsze twierdzila, ze to brak szacunku do nadawcy, widocznie tak jest.
Wypelnilam wczoraj 3 online Bewerbung, poczekam na rezultaty.
Korzystasz zatem z takich uslug, bo zadna szanujaca sie kobieta nie jest Toba zaintersowana?
Nie "zlewaja" Ci sie te wszystkie kobiety w "jedno" ? A moze ty wykonujesz sam tego typu uslugi?

edytowany przez Tamod: 11 maj 2011
Moja polonistka zawsze twierdzila, ze to brak szacunku do nadawcy, widocznie tak jest.
Wypelnilam wczoraj 3 online Bewerbung, poczekam na rezultaty. - życzę powodzenia
Korzystasz zatem z takich uslug, bo zadna szanujaca sie kobieta nie jest Toba zaintersowana? - wszystkie się szanują, wyznacznikiem jest jednak cena
Nie "zlewaja" Ci sie te wszystkie kobiety w "jedno" dupa jak ...?
A moze ty wykonujesz sam tego typu uslugi? zarabiałbym wtedy kilka razy więcej
Wypelnilam wczoraj 3 online Bewerbung, poczekam na rezultaty.

jak będziesz miała coś ciekawego to się zamelduj, jak by nie było "załatwiłbym" Tobie robotę :)
Życzę powodzenia.
In Good Old Germany spart man auch überall. Mein Freund (wenn er Auto fährt) sagt: man sollte durch die Fenster nicht hinausschauen, weil sich die Scheiben abnützen. Und nicht zu schnell fahren, weil damit wird 100ml Benzin gespart. Aber er hat noch nicht genug gespart (am Benzin), um sich ein neues Auto zu kaufen. Er spart immer noch weiter. Er ist schon 67 years old.
Temat przeniesiony do archwium.