Nauczyciel w Niemczech - kilka pytan?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !!
Na poczatku sie przedstawie. Mam na imie Tomek i chcialbym w Niemczech pracowac jako nauczyciel. Mam ukonczone studia magisterskie ( geografia ) i dwa kierunki studiow podyplomowych przyroda i wf i soiem lat praktyki w swoim zawodzie w Polsce. Moja znajomosc niemieckiego jest na poziomie komunikatywnym w mowie. W zwiazku z tym mam pytanie jakie mam szanse na prace tutaj w szkole, gdzie ewentulanie udac sie po porade co musze zrobic aby mogl rozpoczac jakas praktyke ( staz ) w szkole, gdzie konkretnie nostryfikowac dyplom ( mieszkam w Duisburgu). Czy musze robic kurs jezykowy ( jezeli tak to czy przyszly moj pracodawca tzn. jakas szkola moze mi go sfinansowac ). Za wszelkie podpowiedzi z gory dziekuje.
Witam,
sadze, ze najlepiej isc do najblizszego urzedu pracy i tam sie wszystkiego dowiedziec.
Z reszta w tym urzedzie jest wiele ofert.
Wiem, że niektóre osoby do zawodu potrzebuja certyfikat B2.
Wiecej niestety niewiem...
Zycze powodzenia!
Witaj Tomek !!

Musisz poszukac konkretnej szkoly ktora szuka nauczycieli w twoim zawodzie- Geografia!! Tutaj jest troche inaczej niz w Polsce - aby byc nauczycielem musisz zdac egzamin panstwowy i to dostosowany do szkoly w ktorej chcesz uczyc np. szkola podstawowa, gimnazjum itp. Potem odbywasz Staz ktory tez konczy sie egzaminem :( Powiem tak ... nie jest latwo ale nie jest to niemozliwe. Jak dlugo jestes juz w DE ??
Napewno bedziesz potrzebna bedzie bardzo dobra znajomosc jezyka niemieckiego, napewno lepszego niz B2. Jak oceniasz swoj niemiecki ??
Witam ponownie!!
Wlasnie dowiedzialem sie kilka rzeczy na moj temat i wiem ze musze znac niemiecki na poziomie C dlatego tez zapisalem sie na kurs niemieckiego w VHS i musze nostryfikowac swoje dokumenty ale nie wiem dokladnie czy w Düsseldorfie czy w Ansbergu. Dzisiaj jade starac sie o dofinansowanie do kursu jezykowego z miasta. Nie wiem tylko w jaki sposob mam szukac tej szkoly w ktorej mialbym pracowac tzn. nie wiem gdzie oglaszaja sie szkoly na jakich na uczycieli maja zapotrzebowanie ( chodzi mi o odpowiednik polskiego ministerstwa edukacji lub kuratorium ) bo mysle ze bez sensu jest jezdzenie do kazdej szkoly i skladanie podan. jak co s sie wiecej dowiem to dam znac. jak ktos mam cos do dodania w temacie to prosze o wpisy.
pozdrawiam Tomek.
http://www.bezreg-arnsberg.nrw.de/kultur_migration_gesundheit_sport/migration/anerkennung_abschluesse/index.php
Kultusminister in Arnsberg załatwia sprawy nostryfikacyjne w Nordrhein-Westfalen.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia