Witam !!
Na poczatku sie przedstawie. Mam na imie Tomek i chcialbym w Niemczech pracowac jako nauczyciel. Mam ukonczone studia magisterskie ( geografia ) i dwa kierunki studiow podyplomowych przyroda i wf i soiem lat praktyki w swoim zawodzie w Polsce. Moja znajomosc niemieckiego jest na poziomie komunikatywnym w mowie. W zwiazku z tym mam pytanie jakie mam szanse na prace tutaj w szkole, gdzie ewentulanie udac sie po porade co musze zrobic aby mogl rozpoczac jakas praktyke ( staz ) w szkole, gdzie konkretnie nostryfikowac dyplom ( mieszkam w Duisburgu). Czy musze robic kurs jezykowy ( jezeli tak to czy przyszly moj pracodawca tzn. jakas szkola moze mi go sfinansowac ). Za wszelkie podpowiedzi z gory dziekuje.
Witam,
sadze, ze najlepiej isc do najblizszego urzedu pracy i tam sie wszystkiego dowiedziec.
Z reszta w tym urzedzie jest wiele ofert.
Wiem, że niektóre osoby do zawodu potrzebuja certyfikat B2.
Wiecej niestety niewiem...
Zycze powodzenia!
aniolekzmc
18 lip 2011
Witaj Tomek !!
Musisz poszukac konkretnej szkoly ktora szuka nauczycieli w twoim zawodzie- Geografia!! Tutaj jest troche inaczej niz w Polsce - aby byc nauczycielem musisz zdac egzamin panstwowy i to dostosowany do szkoly w ktorej chcesz uczyc np. szkola podstawowa, gimnazjum itp. Potem odbywasz Staz ktory tez konczy sie egzaminem :( Powiem tak ... nie jest latwo ale nie jest to niemozliwe. Jak dlugo jestes juz w DE ??
Napewno bedziesz potrzebna bedzie bardzo dobra znajomosc jezyka niemieckiego, napewno lepszego niz B2. Jak oceniasz swoj niemiecki ??
karamba1977
20 lip 2011
Witam ponownie!!
Wlasnie dowiedzialem sie kilka rzeczy na moj temat i wiem ze musze znac niemiecki na poziomie C dlatego tez zapisalem sie na kurs niemieckiego w VHS i musze nostryfikowac swoje dokumenty ale nie wiem dokladnie czy w Düsseldorfie czy w Ansbergu. Dzisiaj jade starac sie o dofinansowanie do kursu jezykowego z miasta. Nie wiem tylko w jaki sposob mam szukac tej szkoly w ktorej mialbym pracowac tzn. nie wiem gdzie oglaszaja sie szkoly na jakich na uczycieli maja zapotrzebowanie ( chodzi mi o odpowiednik polskiego ministerstwa edukacji lub kuratorium ) bo mysle ze bez sensu jest jezdzenie do kazdej szkoly i skladanie podan. jak co s sie wiecej dowiem to dam znac. jak ktos mam cos do dodania w temacie to prosze o wpisy.
pozdrawiam Tomek.
zochama
20 lip 2011
http://www.bezreg-arnsberg.nrw.de/kultur_migration_gesundheit_sport/migration/anerkennung_abschluesse/index.php
Kultusminister in Arnsberg załatwia sprawy nostryfikacyjne w Nordrhein-Westfalen.