niemiecki- oto jest pytanie

Temat przeniesiony do archwium.
uczę się niemieckiego od 6 lat, lecz mało umiem. Ten język jest dla mnie trudny, ale tez należy powiedziec ze w ogolniaku malo się wagi przykladalo do 2 języka. Znam angielski dość biegle i włoski w stopniu komunikacyjnym (jestem samoukiem) W tym roku wybieram się na studia filologiczne. I będę musiała wybrać lektorat z języka na rok. Tu moje pytanie, co lepiej wybrać niem, fra, ros? do niem chciałabym wrócić z jednej strony, bo coś już umiem. a w moim przyszłym zawodzie będą mi potrzebne języki. co robić? fran czy niem? jak przypomnieć sobie jężyk w 2 miesiące? czy warto pisać maturę i robić 2 kierunek filologiczny, czy kursy dają to samo?
strasznie duzo pytan na ktore niestety musisz sama sobie odpowiedziec nikt nie potrafi lepiej jak ty sama swoja wiedze ocenic
Trudno jest mi ocenic czy ktos sobie poradzi z francuskim lub czy ma ,,zajawke" do jezykow slownianskich.
Jednak z wlasnego doswiadczenia wiem, ze w Polsce w szkolach jest przewaznie wyzszy poziom j. niemieckiego i angielskiego niz franskuskiego. Sam mialem francuski przez 3 lata w LO i mialem prawie tylko gramatyke i suche dialogi.
Ja ucze sie rosyjskiego od pol roku z moja partnerka tandemowa, ale ucze sie dla siebie, a nie pod naciskiem.
Trudnosci j.niemieckiego nie ocenie, poniewaz wychowalem sie w srodowsku polsko-niemieckim i ten jezyk nigdy nie byl mi "obcy". ;-)

schönen Tag Dir!
edytowany przez Neo_Adonis: 12 sie 2011

« 

Życie, praca, nauka

»

Studia językowe