Lehrer in Deutschland!

Temat przeniesiony do archwium.
hej caly czas marze o tym, zeby uczyc w szkole w Niemczech (polskiego, niemieckiego lub angielskiego). Mam skonczone Kolegium Jezykow Obcych, obecnie jestem na 5 roku lingwistyki stosowanej. Czy ktos z Was po germanistyce, lingwistyce etc. uczy w Niemczech, jak tak prosze o odp.)
Uczyć po lingwistyce?
Herrgott, nein!
Warum nicht? Ich habe doch geschrieben, dass ich auch Fremdsprachenkolleg (BA) absolviert habe.
Was soll man dir antworten? Hej? Czy hejka? Oder "pochwalony"? Wo liegt dein Problem? Du träumst von irgendwas und das ist alles. Also, was du wolle?
Die Frage wurde nicht an Dich gewendet, sondern an die Leute, die schon als Lehrer in De. arbeiten. Lies nächtes mal ein bisschen aufmerksamer.
Und du glaubst noch daran, pyskato?
owszem masz mozliwosc pracy jako nauczycielka w niemczech
Ja, ich glaube daran.
I kto tu jest pyskaty, pozwole sobie zacytowac

20 maj 2011 dokładnie zochama - więcej pomagaj, a mniej podskakuj :))
jeśli uważasz, że umiesz ten niemiecki aż tak bardzo dobrze to zrób z tego jakiś użytek ;]
chyba masz jakies kompeksy
nie potrzebujesz wierzyc tylko prztlumaczyc dypolom u zaprzysiezonego tlumacza i do niemiec
Gdzie ci pomagać w takich durnotach? Toż ty dyplomowana (sprich: czytata i pisata).
praca w niemczech jako n-l po polskiej uczelni jest niemozliwa, wyksztalcenie nie jest uznawane. Tutaj trudno zostac n-lem, oni musza robic dodatkowe fakultety i takie tam
n-le? Czy to taki sam skrót, jak j-ki?
Cytat: agusia_460
praca w niemczech jako n-l po polskiej uczelni jest niemozliwa, wyksztalcenie nie jest uznawane. Tutaj trudno zostac n-lem, oni musza robic dodatkowe fakultety i takie tam

a to mi calkem nowe jezeli wladasz bardzo dobrze jezykiem to nie ma problemu chyba zebys nie mowila i pisala biegle po niemiecku a to co innego lekarzy biora od reki i nauczycieli tez
o ile wiem uczenie z polskim dyplomem w publicznej szkole w N. jest niemożliwe, w językowych może się udać, ale konkurencja jest duża bo uczy tam mnóstwo Polaków, wielu z nich ma skończony DAF i to jest dla wielu szkół warunek zatrudnienia kogoś....ale jak bardzo chcesz, to posyłaj podania,, na pewno nie zaszkodzi spróbować:)
Cytat: LucjaWia
o ile wiem uczenie z polskim dyplomem w publicznej szkole w N. jest niemożliwe, w językowych może się udać, ale konkurencja jest duża bo uczy tam mnóstwo Polaków, wielu z nich ma skończony DAF i to jest dla wielu szkół warunek zatrudnienia kogoś....ale jak bardzo chcesz, to posyłaj podania,, na pewno nie zaszkodzi spróbować:)

najgorzej jak ludzie nie wiedza i pisza co im slina na palce przyniesie nie ma zadnych warunkow poslugujesz sie biegle jezykiem masz skonczone studia nauczycielskie to mozna sie starac o prace w niemczech brakuje nauczycieli i biora wszystkich z odpowiednimi kwalifikacjami szczegolnie mathe fizyka chemia sa deficytowe a jak klassa ma siedziec sama to lepiej zatrudnia nauczycielke z polski to moze cos nauczy te rozbrykane dzieciry
i jeszcze jedna jestem nauczycielka i logopäda z polskim dyplomem i pracuje od ponad 10 lat jako logopeda w niemczech bierzcie ze mnie przyklad i nie sluchajcie glupiego gadania wszystko jest mozliwe jak sie tylko chce
Cytat: Diego8
bierzcie ze mnie przyklad

Tu byłbym ostrożny.
A, kto tu coś chce? Toż to macanie kijem w mętnej wodzie. O uznaniu (nostry-dings-bums) dyplomu, to nawet Diego-logopedał nie pomyślał. A, to takie proste.
zapomialam dodac w swoim poscie, ze ten 5 rok bede na Viadrinie. Myslicie, ze powinnam skladac aplikacje po skonczeniu studiow, czy juz teraz powinnam cos dzialac bedac tam?-) Dziekuje za wszystkie informacje, kazda z nich jest cenna.
Temat przeniesiony do archwium.