Czy należy mi się jakaś pomoc finansowa po urodzeniu dziecka??

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Chciałabym się do wiedzieć czy należy mi się jakaś pomoc finansowa po urodzeniu dziecka np Kindergeld czy Elterngeld albo jakaś inna zapomoga. Nie mam pojęcia jak to wszystko tu wygląda jestem od niedawna zameldowana z mężem w Niemczech żadne z nas nie pracuje tu , maż pracuje w Niemczech ale przez biuro Polskie. dodam ze nie mam obywatelstwa niemieckiego, jedynie mąż posiada. Ubezpieczenie posiadam prywatne. za odpowiedzi dziękuje. pozdrawiam.
Kindergeld - idź do najbliższej Bundesagentur für Arbeit, a dokładniej Familienkasse.
Tam dowiesz się wszystkiego (nie napisałaś ile już jesteś w Niemczech, ile zarabia mąż na polskim kontrakcie itp.)
Byłam z mężem w Familienkasse i nic mi nie powiedzieli ciekawego nie chce obrażać ale same tłuki w tym urzędzie były a i odesłali mnie do innego miasta żebym tam popytała. W Niemczech jestem dopiero 2 miesiącę. Mąż ma kontrakt polski jest wysyłany w delegacje do Niemiec umowa jest podpisana na 1400zł plus dopłata do mieszkania i opłacany dojazd po pracy.
a jesteś w ogóle w ciąży, czy jak? Bo piszesz wprawdzie dużo, ale namieszałaś już strasznie tutaj.
Tak jestem w ciąży (8 miesiąc).
podejzewam ze nic nie dostaniesz bo nie macie zadnych szczegolnych do tego praw maz pracuje dla rodakow a nie dla niemcow niech sobie szybko pracy stalej w niemczech poszuka a wtedy bedzie sprawa wygladala inaczej on moze isc do wydzialu zatrudnienia lub do posrednikow pracy ale niemieckich to bedzie szybciej
przysluguje Ci Elterngeld jezeli mieszkasz i urodzisz na terenie Niemiec(300 euro)

..co do Kindergeld zaszly zmiany w 2010-
w Polsce z racji pracy a tu reszte Differenzbetrag z racji zamieszkania otrzymacie..na tej samej zasadzie co Niemiec zamieszkaly w DE a pracujacy w NL

info Google
Kindergeld aus Zwei Ländern
info takze na polskich stronach

jeżeli warunki nabycia prawa do świadczeń rodzinnych dla danego członka rodziny w tym samym okresie są spełnione w kilku państwach, to świadczenie rodzinne przysługuje tylko w jednym z nich. W drugim państwie może on jednak uzyskać dodatek dyferencyjny.

- z tytułu zatrudnienia albo pracy na własny rachunek,

- z tytułu otrzymywania emerytury lub renty,
- na podstawie miejsca zamieszkania (art. 68 ust. 1 lit. a rozporzÄ…dzenia).
edytowany przez bella1365: 23 sie 2011
Temat przeniesiony do archwium.