studenci w niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
mógłby mi ktoś opowiedzieć jak wyglądaja studia w niemczech? co studiujecie? i czy jest lepiej niz w Polsce?
W Niemczech jest do bani, bo trzeba znać niemiecki. W Polsce nie trzeba.
oj nie powiedziałabym,ja słyszałam wiele pozytywów.a poznanie kolejnego języka tylko plusuje.
szczerze chciałabym Ci coś więcej na ten tamat powiedzieć ale sama nie jestem pewna do końca jak to wygląda.ale z opowieści wiem,że pod niektórymi względami o wiele lepiej. po za tym poziom zupełnie inny wiec to też inaczej .
Cytat: mimi_gda
a poznanie kolejnego języka tylko plusuje.

im Fall eines Mädels vor allem Französisch
ahh jaa,das kommt daruaf an.
aber ich bevorzuge Spanisch(;
...es kommt mir spanisch vor...
echt?(;
Spanisch ist sehr melodiös und wunderbar (; nee?
Aber nicht, wenn es spanisch vorkommt.
was weiß ich... ich mag Spanisch sehr (;
Ich empfehle

Was weisst du... Ich empfehle:
A ja mam pytanie. W Polsce studiuję filologię angielską (w trakcie studiów realizowany jest program przygotowania pedagogicznego), są to studia pierwszego stopnia zaoczne. Czy jest mozliwość podjęcia studiów drugiego stopnia w niemczech? Nie studiuję na żadnej renomowanej uczelni, po prostu w PWSZ-ecie. Czy dyplom uzyskany tu w PL, byłby uznany tam w DE? Dążę do zostania nauczycielem języka angielskiego, ale nie koniecznie w tym kraju. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczen ia w tej materii, orientuje się, bądź po prostu może mi pomóc udzielając jakiś info, wskazówek, czy rad, będzie wdzięczna.
Polski dyplom jest jak najbardziej uznawany w Niemczech. Dodatkowo musisz miec zdany egzamin potwierdzający znajomosc języka niemieckiego np. DSH2. Na kazdej uczelni jest coś takiego jak Auslandamt. Najlepiej wysłać do nich swój plan studiów i zapytać czy na jego podstawie mogłabyś koontynuować studia w DE. Zapytaj też o minimalną średnią ocen. PWSZ odpowiada niemieckiej Fachhochschule wiec raczej szukaj tego typu szkol wyzszych. Zazwyczaj osoba, która kończy bachelor'a na Fachhochschule nie może robić master'a na uniwerku. Ale są wyjatki.
Cytat: Dianaa
A ja mam pytanie. W Polsce studiuję filologię angielską (w trakcie studiów realizowany jest program przygotowania pedagogicznego), są to studia pierwszego stopnia zaoczne. Czy jest mozliwość podjęcia studiów drugiego stopnia w niemczech? Nie studiuję na żadnej renomowanej uczelni, po prostu w PWSZ-ecie. Czy dyplom uzyskany tu w PL, byłby uznany tam w DE? Dążę do zostania nauczycielem języka angielskiego, ale nie koniecznie w tym kraju. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczen ia w tej materii, orientuje się, bądź po prostu może mi pomóc udzielając jakiś info, wskazówek, czy rad, będzie wdzięczna.

obojetnie z jakiej szkoly wyzszej masz dyplom to w niemczech bedzie uznany ale czy dostaniesz prace jako nauczycielka jezyka angielskiego to inna para kaloszy przede wszystkim wymagana jest znajomosci jezyka niemieckiego bo nie staniesz przed uczniami i bedziesz dukac po niemiecku a tak miedzy nami to w dzisiejszych czasach pracowac w niemczech w szkole nie jest latwo
Cytat: mimi_gda
Spanisch ist sehr melodiös und wunderbar (; nee?

melodisch byloby poprawnie mowa jest melodisch /von einem dem Ohr angenehmen Klang harmonisch klingend/ a w zadnym wypadku nie mowimy o jezyku wunderbar
Niemiecki jest też bardzo melodiös und wunderbar:
http://de.pons.eu/dict/search/results/?q=melodi%C3%B6s&l=depl&in=ac_de&lf=de
Przykład pierwszy z brzegu:

In einem kleinen Dorf wohnte einst ein Mädchen mit dem Namen Barbara. Barbara war in der ganzen Gegend für Ihren ausgezeichneten Rhabarberkuchen bekannt. Weil jeder so gerne Barbaras Rhabarberkuchen aß, nannte man sie Rhabarberbarbara. Rhabarberbarbara merkte bald, dass sie mit ihrem Rhabarberkuchen Geld verdienen könnte. Daher eröffnete sie eine Bar: Die Rhabarberbarbarabar. Natürlich gab es in der Rhabarberbarbarabar bald Stammkunden. Die bekanntesten unter Ihnen, drei Barbaren, kamen so oft in die Rhabarberbarbarabar, um von Rhabarberbarbaras Rhabarberkuchen zu essen, dass man sie kurz die Rhabarberbarbarabarbarbaren nannte. Die Rhabarberbarbarabarbarbaren hatten wunderschöne, dichte Bärte. Wenn die Rhabarberbarbarabarbarbaren ihren Rhabarberbarbarabarbarbarenbart pflegten, gingen sie zum Barbier. Der einzige Barbier, der einen Rhabarberbarbarabarbarbarenbart bearbeiten konnte, wollte das natürlich betonen und nannte sich Rhabarberbarbarabarbarbarenbartbarbier. Nach dem Stutzen des Rhabarberbarbarabarbarbarenbarts geht der Rhabarberbarbarabarbarbarenbartbarbier meist mit den Rhabarberbarbarabarbarbaren in die Rhabarberbarbarabar, um mit den Rhabarberbarbarabarbarbaren von Rhabarberbarbaras herrlichem Rhabarberkuchen zu essen.
studiuje ktos w rostock albo greifswald?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego