Przeprowadzka problem ze szkola..:(

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie.... Jestem mama 3 dzieci ... w czerwcu przeprowadzamy sie do De... Pomimo iz wiele czytalam.... maz dowiadywal sie tam na miejscu .. nadal mam nurtujace mnie pytania co do szkoly... a konkretnie chodzi mi o najstarszego syna... Ma on 14 lat... obecnie chodzi w PL do 1 kl gimnazjum.... niestety.... od kiedy zaczelismy przygotowania do zorganizowania przeprowadzki syn "przestal" sie uczyc :(... jak to on twierdzi po co? jak i tak tu nie bede chodzil... W dodatku nauka jest od zawsze dla niego "zlem koniecznym"... efekt: prawdopodobie nie dostanie promocji do kl 2.... a jesli nawet to z kiepskimi ocenami- bardzo kiepskimi:(..... Jaka szkola go czeka w Niemczech..... czy ja jako rodzic mam jakis wplyw na to gdzie bedzie chodzil>>??
anka, znasz niemiecki na tyle, aby sie porozumiec z innymi kobietami? Pytam, bo nie wiem.
Zajrzyj do kobiecych for po niemiecku typu:
http://www.gofeminin.de/world/communaute/forum/forum0.asp

U nas na forum są w większości 14-latki, więc nie rób sobie nadziei, że tu jakaś doświadczona matka ci coś na ten temat powie. To nie temat dot. szkoły i uczenia się, lecz temat dot. problemów okresu dojrzewania. Myslisz, że syn będzie się uczył w Niemczech, bo to "w Niemczech"?
Wątpię w to.
Co za różnica, jaka szkoła czeka go w Niemczech? Jaką chciałabyś mu wybrać? Na co chciałabyś wpłynąć? Przecież on i tak nie chce się uczyć.
Bardzo Tobie dziekuje, za tak szybka odpowiedz.... Niestety ja nie znam niemieckiego... ( hmm... ucze sie od jakiegos czasu... ale to podstawowe zwroty itd.... od lipca ide na miejscu na intensywny kurs ;) )........ Mam nadzieje, ze bedzie troszke lepiej czas pokaze... Nie wiem jaka.... napewno nie Gimnasim ;) hi hi hi... myslalam raczej o Gesamtschule moze Realschule ( ale tu juz chyba male sznase).... bo po czytaniu... na temat Hauptschule az mi wlosy staja ;).....
Propozycja: wykorzystaj nasze forum do nauki. My mamy tutaj wszystko i bezpłatnie. Za darmo i czy na darmo, to się dopiero okaże...
edytowany przez irkamozna: 09 maj 2012
anka7913, obejrzyj mój profil i zastanów się........Proszę.
Ja mam wprawdzie 16 lat, i mieszkam w niemczech okolo rok, ale mam w szkole polskiego 14 latka. Szkola to oczywiscie Hauptschule, i innego wyjscia praktycznie nie ma. Dlaczego wlasy staja ci (moge tak mowic? W internecie nie uzywamy ,,pani", tak?) deba na mysl o Hauptschule? Niemcy maja rowniez w tylku polskie swiadectwa, wiec to niewazne, czy on dobrze sie uczy, czy nie. Ja tez ostatni rok sie nie uczylem, to byla 3 gimnazjum, ale ta srednia 3.40 i dobre wyniki z testu osiagnelem, choc nic mi to nie dalo. Najwazniejszy jest jezyk, jesli syn nie umie dobrze jezyka, to Realschule, jest pomyslem po prostu do dupy. Bedzie to dla niego za ciezkie, i bedzie tracil motywacje. A jesli bedzie chcial sie uczyc, to i Hauptschule mozna zdac z tzw. ,,Realschule Abschluss", wiec bez problemu, tylko musi sie dobrze uczyc. I gdzie bedziecie mieszkac? Jesli to biedniejsze dzielnice duzych miast, to chlopak powinien sie zaopatrzyc w rozmowki polsko-arabskie. Ja mieszkam w 10-tysiecznym miescie, i jest naprawde przyzwoicie, jest duzo niemcow, wiec mozna sie uczyc dobrze jezyka. Ja po 10 miesiacych umiem jezyk naprawde dobrze, rozumiem jakies 85%, mowie jednak wciaz z bledami, jednak to normalne... Chetnie odpowiem na inne pytania, czy na PW, czy tu w temacie. :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa