Witam serdecznie wszystkich odwiedzających !
Moja znajoma powiedziała mi kilka faktów,obiecywała mi,że załatwi mieszkanie itp,ale jakoś wszystko kręci i raczej nie mogę liczyć na jej pomoc.
W Polsce nie ma przyszłości i chcę starać się o mieszkanie socjalne w Niemczech
[Jaki kolwiek rejon Niemiec].
Mam kilka konkretnych pytań i liczę na odpowiedź osób które wiedzą o co chodzi w te klocki [ nie z internetu,tylko z doświadczenia ]. ( Wiem,że jest już taki temat,ale nie ma tam zbytnio konkretów )
Czy to prawda,że aby starać się o mieszkanie socjalne i zasiłek :
{1} trzeba być zameldowanym minimum 3 miesiące?
{2} trzeba mieć otworzoną "Gewerbe"? - Podobno nie ma z tym problemu.
{3} trzeba przepracować 3 miesiące legalnie w Niemczech,a dochód nie może przekraczać 400 euro/miesiąc?
{4} trzeba mieć odpowiednik polskiego NIP'u na który podobno czeka się do 4 miesięcy?
- Jakie są
REALNE wymagania aby starać się o mieszkanie (Co konkretnie trzeba załatwiać w niemczech
:
~ Jakie dokumenty są potrzebne i ile się na nie czeka
~ Jak konkretnie jest z tym meldunkiem (ile trzeba być zameldowanym) i czy może to być pierwsza lepsza osoba u której załatwię sobie meldunek (NP. Pracodawca / osoba która zamelduję mnie za pieniądze
i czy ten meldunek może być w mieszkaniu socjalnym )
~ Jakie są wymagania,aby starać się o zasiłek.
~ Jeżeli pominąłem jakiś wątek to proszę o nim wspomnieć.
~ W ile czasu możliwe jest załatwienie mieszkania + / -
( nie patrząc na humor urzędników )
~ Jaka rzecz jest najtrudniejsza do załatwienia.
Jeżeli jest tutaj jakiś "dobry samarytanin " to czy może polecić jakiegoś pośrednika który latwi sprawy związane z tym tematem / może osobiście by pomógł to bardzo proszę o kontakt PW / e-mail : [email] / gg : 1031544
Gorąco pozdrawiam i liczę na konkretne wyjaśnienie.
Jeżeli była osoba która przez to przechodziła i teraz cieszy się z mieszkania w Niemczech,to proszę o podanie w jakim regionie to było,oraz jak to wyglądało właśnie tam.
Pozdrawiam & liczę na Pomoc kochani,bo naprawdę w Polsce nie widzę dla siebie przyszłości.