Cytat: oksana_
Witajcie!
Chciałabym prosić o opinię osób, które mają jakiekolwiek doświadczenie w tym temacie. Obecnie przebywam w Niemczech i chciałabym ubiegać sie o Ausbildung, szczególnie w firmie VW (wiem, wiem, pomarzyć można ale spróbować także ;-)). Nie wiem tylko czy z pieniędzy z Ausbildung'u da się utrzymać w Niemczech, tj. wynajmować gdzieś tylko pokój. Czy macie jakies doświadczenia w tym temacie? Byłabym bardzo wdzięczna za opinie.
z samych pieniazkow za prace jako uczennica sie nie utrzymasz sie ale mozesz zlozyc wniosek o Bafög to sa pieniadze na mieszkanie i zycie dodatkowo do tych pieniazkow za nauke wnioski takie sklada sie w Kreislandzie danego regionu do tego otrzymasz dodatek na ogrzewanie pospiesz sie z podaniem o Ausbildung i jak tylko otrzymasz umowe to odrazu skladaj wniosek o Bafög istnieja jeszcze bezprozentowe pozyczki na wyksztalcenie i taka pozyczke splacasz po czterech latach po zakonczeniu Ausbildung tylko jak zaczniesz po czterech latach placic to musisz jakies prozenty placic najlepiej jest w ciagu tych czterech lat pieniadze zaoszczedzic i na raz splacic