Ausbildung (w VW?) + mieszkanie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |
Witajcie!
Chciałabym prosić o opinię osób, które mają jakiekolwiek doświadczenie w tym temacie. Obecnie przebywam w Niemczech i chciałabym ubiegać sie o Ausbildung, szczególnie w firmie VW (wiem, wiem, pomarzyć można ale spróbować także ;-)). Nie wiem tylko czy z pieniędzy z Ausbildung'u da się utrzymać w Niemczech, tj. wynajmować gdzieś tylko pokój. Czy macie jakies doświadczenia w tym temacie? Byłabym bardzo wdzięczna za opinie.
Hej Oksana! Nie wiem jak płacą w VW, kuzyn od sierpnia zaczyna w DB(Die Bahn) i będzie dostawał 750€ na miesiąc. On mieszka z rodzicami, ale dużo jego znajomych dostaje podobnie i jakoś sobie radzą. Przeważnie wynajmują mieszkanie na spółę (pokój z prądem i internetem to koszt od 250€ wzwyż). U Ciebie dodatkowo doszłyby pewnie koszty ubezpieczenia zdrowotnego, jeśli nie jesteś ubezpieczona przez rodziców (ok. 150€). Musisz sobie policzyć i zorientować się w cenach w rejonie, ktróry Cię interesuje. Lekko na pewno nie będzie, ale zawsze można dorobić wieczorami.
edytowany przez maedl: 29 cze 2012
Cytat: oksana_
Witajcie!
Chciałabym prosić o opinię osób, które mają jakiekolwiek doświadczenie w tym temacie. Obecnie przebywam w Niemczech i chciałabym ubiegać sie o Ausbildung, szczególnie w firmie VW (wiem, wiem, pomarzyć można ale spróbować także ;-)). Nie wiem tylko czy z pieniędzy z Ausbildung'u da się utrzymać w Niemczech, tj. wynajmować gdzieś tylko pokój. Czy macie jakies doświadczenia w tym temacie? Byłabym bardzo wdzięczna za opinie.

z samych pieniazkow za prace jako uczennica sie nie utrzymasz sie ale mozesz zlozyc wniosek o Bafög to sa pieniadze na mieszkanie i zycie dodatkowo do tych pieniazkow za nauke wnioski takie sklada sie w Kreislandzie danego regionu do tego otrzymasz dodatek na ogrzewanie pospiesz sie z podaniem o Ausbildung i jak tylko otrzymasz umowe to odrazu skladaj wniosek o Bafög istnieja jeszcze bezprozentowe pozyczki na wyksztalcenie i taka pozyczke splacasz po czterech latach po zakonczeniu Ausbildung tylko jak zaczniesz po czterech latach placic to musisz jakies prozenty placic najlepiej jest w ciagu tych czterech lat pieniadze zaoszczedzic i na raz splacic
Bafög dla uczniow nie musisz zwracac
Cytat: Diego44
Bafög dla uczniow nie musisz zwracac

Bafög może dostać tylko jeśli sama lub jej rodzice minimum przez 3 lata oficjalnie pracowali w Niemczech. I też się go spłaca, tylko zależnie od wyników w nauce część może zostać umorzona.
studenci splacaja Bafög uczniowie nie jak sie nie wie to niech sie nie pisze ok.
bzdur dziewczynie nawypisywalas jezeli sie ma umowe o ausbildung to jest sie automatycznie ubezpieczonym za pokoj chyba w nowym jorku bo w niemczech nie placi sie 0k.1[tel]Eu warm moje corki wynajmuja 2 pokoje w Berlinie kompletne mieszkanie i placa 350 plus 150 eu nebenkosten ale jak juz pisalam to jest berlin
Okej, ale nie zmienia to faktu, że trzeba być obywatelem Niemiec i ktoś (uczeń albo rodzic) minimum 3 lata musiał odprowadzać składki.
Berlin jest tani, zwłaszcza jak to Neukölln, Marzahn albo inny Kreuzberg.
Wychodzi im jak z bicza strzelił 500€ warm, do tego prąd pewnie z 40€, Internetflatrate kolejne 30€ i jesteśmy przy 570€. Na dwie to prawie 300€ na łebka. Nie trzeba Manhattanu.
wiedzialam ze sie zacznie a potem bedzie a jak sie wezmie pokoj we czworke to i wystarczy 150 euro jezu jakie to straszne ta wasza wymiana doswiadczen przy czym wszystko jest uregulowane przepisami ale jak pacjent nie zna jezyka to trzaska sie po forach w nadzie
a o unie sie zapomialo oj zapomialo kazdy obywatel uni jest tez obywatelem niemieckim
Cytat: maedl
Berlin jest tani, zwłaszcza jak to Neukölln, Marzahn albo inny Kreuzberg.
Wychodzi im jak z bicza strzelił 500€ warm, do tego prąd pewnie z 40€, Internetflatrate kolejne 30€ i jesteśmy przy 570€. Na dwie to prawie 300€ na łebka. Nie trzeba Manhattanu.

oj bzdury bzdury Charlottenburg jest droga dzielnica ale trzeba szukac kto szuka ten znajduje
a Berlin nie jest tani jest drogi jak skurczybyk
a o unie sie zapomialo oj zapomialo kazdy obywatel uni jest tez obywatelem niemieckim

Bzdura. Każdy obywatel UE ma prawo do osiedlenia na terenie Niemiec, ale nie daje mu to obywatelstwa.

Berlin jest tani w porównaniu z dużymi miastami byłego RFNu jak Köln, München, Hamburg czy Stuttgart.

Bzdura. Każdy obywatel UE ma prawo do osiedlenia na terenie Niemiec, ale nie daje mu to obywatelstwa.

Berlin jest tani w porównaniu z dużymi miastami byłego RFNu jak Köln, München, Hamburg czy Stuttgart.

Mist jak zwykle, Polacy maja nie tylko prawo do mieszkania ale i do pracy i wyksztalcenia w niemczech sa chetnie zatrudniani bo potrafia pracowac w przeciwienstwie do innych nacji a takze biora udzial w wyborach europejskich maja prawo do bezrobocia i pomocy sozjalnej i prosze tu bzdur nie wypisywac jak sie nie wie

Bzdura. Każdy obywatel UE ma prawo do osiedlenia na terenie Niemiec, ale nie daje mu to obywatelstwa. Tak

Berlin jest tani w porównaniu z dużymi miastami byłego RFNu jak Köln, München, Hamburg czy Stuttgart. Tak
Berlin jest bardzo drogim miastem bo jest stolica i trzeba najpierw wiedziec za co ja place te 500 Eu a potem klappe otwierac
500 to duzo za malutkie 2 pokoje bardzo malutkie 2 pokoje a kto wie co one tam robia mam nadzieje ze sa grzeczne
Polacy maja nie tylko prawo do mieszkania ale i do pracy i wyksztalcenia w niemczech sa chetnie zatrudniani bo potrafia pracowac w przeciwienstwie do innych nacji a takze biora udzial w wyborach europejskich maja prawo do bezrobocia i pomocy sozjalnej i prosze tu bzdur nie wypisywac jak sie nie wie

Prawo do bezrobocia mają jak pracowali, reszta po łebkach się zgadza, ale to nie czyli Polaków obywatelami niemieckimi! I nie daje im prawa do Bafög!
Córki płacą 500€ w jakiejś mysiej norze, a ty twierdzisz, że 250€ za normalny pokój już z prądem i netem to dużo.
edytowany przez maedl: 29 cze 2012
wiesz najpierw poczytaj a potem zabieraj glos ok. bo gdybym sie tymi sprawami oststnie pare miesiecy nie zajmowala to bym powiedziala ok. ale siedze w tym po uszy i wiem oczym mowie jezeli dziewczyna podpisze umowe o Ausbildung to dostanie Bafög ktorego nie bedzie musiala zwracac a wiesz dlaczego bo w niemczech sa tysiace wolnych miejsc turkom i innym rumunom i arabom nie chce sie pracowac i zdobywac zawodu niemcy wymieraja lub prawie wymarli a ktos musi tu robote robic wiec nie kracz jak sroka na galezi tylko zamilcz i zastanow sie nad tym co kraczesz
edytowany przez Diego44: 29 cze 2012
Twoje córki urodziły się w Niemczech i ich rodzice tutaj pracują/pracowali. Spójrz czasem spod klapek na oczach.
Córki płacą 500€ w jakiejś mysiej norze, a ty twierdzisz, że 250€ za normalny pokój już z prądem i netem to dużo.

i za ta mysia nore placa w Berline 500 Eu a ty twierdzisz ze Berlin jest tani nie chce mi sie stoba dyskutowac bo i o czym nie masz o niczym zielonego pojecia
Twoje córki urodziły się w Niemczech i ich rodzice tutaj pracują/pracowali. Spójrz czasem spod klapek na oczach.

moje corki sa niemkami ojciec jest niemcem a matka Polka ktora skladala wniosek o Bafög i ona przypadkowo jest dobra z niemca i wyczytala ze dla uczniow z eu tez przyznawany jest Bafög warunkiem jest umowa o Ausbildung w momencie kiedy dzieci opuszczaja dom rodzinny przysluguja im te pieniazki w ten sposob zacheca sie mlodych ludzi do pracy
Ty chyba na delirce jesteś. Pisałaś wyżej, że moje sugerowane 250€ za pokój to chyba w Nowym Jorku. A jak widać tak nie jest. Znajomi płacą za pokój nawet i 400€, wcale nie w luksusowych willach, tylko w normalnych mieszkaniach droższych niemieckich miast.

Widzę, że ty jakaś nawiedzona jesteś i żadna sensowna rozmowa z tobą nie może mieć miejsca, bo albo dukasz albo pieprzysz jak potłuczona i nie wiesz, co pisałaś kilka postów wcześniej.
a Klappe oznacza geba nie klapi na oczach

przepłacają
http://www.immobilienscout24.de/immobiliensuche/mietwohnungen-vermieten/berlin/berlin/charlottenburg+----charlottenburg-----.htm
z internetu otrzymujesz mieszkania ktorych nikt z niemcow nie chce jezeli chcesz miec cos przyzwoitego to zwracasz sie do posrednika
a Klappe oznacza geba nie klapi na oczach

Ale to ty masz klapki na oczach i jakbyś je uchyliła to byś zobaczyła więcej niż czubek własnego nosa.
nie przeplacaja bo to my placimy
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa